Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2019 12:55 | Správy | Zahraničné správy

Etiópia smúti nad obeťami havárie lietadla: Pátranie na mieste nešťastia pokračuje

V Etiópii je v pondelok štátny smútok za obeťami havárie lietadla typu Boeing 737-8 MAX spoločnosti Ethiopian Airlines, pri ktorej v nedeľu ráno zahynulo všetkých 157 ľudí na palube vrátane štyroch občanov Slovenska.

Zároveň už druhý deň pokračuje pátranie po pozostatkoch obetí, ich osobných veciach a troskách. Medzitým sa už našli obe čierne skrinky lietadla, napísala tlačová agentúra AP. Aerolínie Ethiopian Airlines, ktorej havarovaný stroj patril, v rámci "mimoriadnych bezpečnostných opatrení" preventívne pozastavili lety všetkých svojich lietadiel typu Boeing 737-8 MAX.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Hoci ešte nie je známe, čo spôsobilo pád nového lietadla za jasného počasia južne od etiópskej metropoly Addis Abeba, spoločnosť pozastavila lety týchto boeingov až do odvolania. Informoval o tom hovorca aerolínií Asrat Begashaw. Ethiopian Airlines využívali päť nových takýchto lietadiel a čakajú na dodávku ďalších 25.

Begashaw dodal, že do Etiópie pricestovali pomôcť s vyšetrovaním forenzní odborníci z Izraela. Vyšetrovanie vedú etiópske úrady, ale pomáhajú im tiež experti zo Spojených štátov, Kene i ďalších krajín.

 

Aj ďalšie letecké spoločnosti po celom svete sa rozhodli pozastaviť lety strojov typu Boeing 737-8 MAX. Urobili tak všetky čínske letecké spoločnosti a karibské aerolínie Cayman Airways oznámili, že dočasne nebudú štartovať dve takéto lietadlá, ktoré má v prevádzke. Šéf aerolínií Fabian Whorms uviedol, že aj keď ešte nie je známa príčina pádu stroja, "pre spoločnosť je prvoradá bezpečnosť pasažierov a členov posádky".

Nízkorozpočtová blízkovýchodná letecká spoločnosť FlyDubai oznámila, že je v kontakte s firmou Boeing a "monitoruje situáciu" týkajúcu sa typu stroja Boeing 737-8 MAX, ale aj po havárii v Etiópii verí spôsobilosti týchto strojov lietať. Dubajskou vládou vlastnené aerolínie FlyDubai majú 11 týchto boeingov a aj dva stroje typu Boeing MAX-9.

Indonézia takisto v pondelok vyhlásila, že pozastavila lety uvedeného typu boeingu. Reagovala tak na haváriu z nedele a na ďalší tragický incident tohto stroja z vlaňajšieho októbra pri Jakarte. Indonézska generálna riaditeľka pre leteckú dopravu Polana Pramestiová osobne informovala novinárov, že podnikne kroky, aby sa uskutočnili inšpekcie, a že dočasne zakázala lety týchto boeingov v Indonézii. 

Ten istý typ lietadla, Boeing 737 MAX 8, ktorý prevádzkovala indonézska spoločnosť Lion Air, sa totiž vlani v októbri zrútil do Jávskeho mora a zahynulo všetkých 189 ľudí na palube. Tak ako v nedeľu havarované lietadlo Ethiopian Airlines, aj stroj Lion Air mal kolísavú rýchlosť už niekoľko minút po tom, čo sa dostal do vzduchu.

Predseda Národnej rady pre bezpečnosť dopravy Soerjanto Tjahjono v pondelok dodal, že Indonézia chce byť súčasťou vyšetrovania v Etiópii, pretože medzi obeťami tragédie bol aj jeden z jej občanov. "Ale takisto chceme jednoducho pomôcť s vyšetrovaním," doplnil.

V pondelok po východe slnka pracovníci Červeného kríža preberali trosky lietadla roztrúsené po širokom okolí, v blízkosti začierneného krátera vytvoreného nárazom stroja na zem - a hľadali veci po obetiach. Našli roztrhanú knihu, zničený pas, vizitky v mnohých jazykoch. Ťažké stroje prekopávali povrch a hľadali väčšie kusy lietadla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí