Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2019 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Hrnko prišiel v sekunde o celú rodinu: Kto boli obete tragédie v Etiópii

Desivé nedeľné ráno zasiahlo celý svet. Lietadlo pravidelnej linky z Etiópie do Kene so 157 ľuďmi na palube stratilo šesť minút po štarte kontakt s dispečingom a následne zmizlo z radarov.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Žiaľ, po krátkom čase sa odhalila krutá pravda o rozsahu ďalšieho z obrovských nešťastí - vrak lietadla a ohorené trosky našli, nádej na prežitie nemal nikto. Stroj pritom viezol ľudí z celého sveta - žiaľ, medzi cestujúcimi 33 národností boli aj štyria Slováci.

Lietadlo, ktoré smerovalo z Addis Abeby do Nairobi, sa zrútilo v nedeľu o 8.44 hod. miestneho času asi 50 km na juh od metropoly Etiópie. Išlo o stroj typu Boeing 737 Max-8, patriaci spoločnosti Ethiopian Airlines.

Matka s deťmi aj pracovníčka charity

 

Na palube bolo 8 členov posádky a 149 pasažierov. Najviac domácich, ale napríklad aj 18 Kanaďanov a 8 Číňanov. V rôznorodom zložení obetí sa, žiaľ, ocitli aj 4 Slováci - Martin Hrnko, Michala Hrnková a Blanka Hrnková, syn, dcéra a manželka slovenského poslanca Antona Hrnka. Štvrtou Slovenkou bola Danica Olexová, ktorá cestovala do Kene ako pracovníčka charitatívnej organizácie, novinárka a podľa všetkého nebola súčasťou skupiny Hrnkovcov.

Informáciu o tragickej strate potvrdil poslanec za SNS na svojom profile na sociálnej sieti slovami: „S hlbokým smútkom oznamujem, že moja drahá manželka Blanka, syn Martin a dcéra Michala zahynuli počas leteckej katastrofy v Addis Abebe dnes v ranných hodinách. Kto ste ich poznali, venujte im tichú spomienku.“

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

„Predstavitelia našich diplomatických misií v Etiópii a Keni, ako aj naša diplomatická služba v Bratislave pristupujú k tejto tragédii s plným nasadením a v súlade s konzulárnou praxou,“ uviedol tlačový odbor rezortu.

Pilot hlásil problémy

Vyšetrovanie sa ešte len rozbieha. Odborníci však už pripomínajú, že rovnaký najnovší model boeingu uvedený v roku 2016 patriaci spoločnosti Lion Air sa zrútil vlani v októbri v Indonézii a takisto pri ňom zahynuli všetci na palube.

Výkonný riaditeľ aeroliniek Tewolde GebreMariam bol jedným z prvých na mieste nešťastia. V zemi je vidno obrovský kráter po tom, ako tam stroj vletel. „Tragédia sa nás všetkých hlboko dotkla,“ uviedol okrem kondolencií rodinám pozostalých v prvom vyhlásení. Neskôr spresnil, že pilot bol kenskej národnosti a pred prerušením spojenia s vežou avizoval technické problémy a žiadal o možnosť vrátiť sa na letisko v Addis Abebe.

Medzi obeťami boli 4 Slováci:

Manželka

Otvoriť galériu
Blanka Hrnková
Zdroj: tasr

Vyštudovaná právnička v minulosti pôsobila vo vedení súkromnej spoločnosti - Ústave vzdelávania na Slovensku, s. r. o., neskôr sa venovala investičnej a realitnej spoločnosti ATLAS, ktorá pôsobila v Bratislavskom kraji. Na politických akciách sa s manželom neukazovala.

Syn

Otvoriť galériu
Martin Hrnko
Zdroj: fb

Nadšenec fotografovania a cestovania, ktoré sa stalo aj jeho povolaním v cestovke Bubo Travel. Obľuboval cesty do južnej Afriky. Martin sa na internete neprezentoval fotkami seba, zverejňoval radšej obrázky afrických zvierat, krásu vedel nájsť aj vo vyprahnutej africkej savane.

Dcéra

Otvoriť galériu
Michala Hrnková
Zdroj: sita

S rodičmi žila v Stupave. Po maturite na Gymnáziu Bilíkova v Bratislave absolvovala magisterské štúdium na Univerzite Komenského na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky v hlavnom meste. Neskôr sa zamestnala v úspešnom Štúdiu 727, venovala sa grafike a animáciám.

 

Otvoriť galériu
Danica Olexová
Zdroj: fb

Projektová manažérka projektu Dobrá novina, venovala sa aktivitám v Keni zameraným na vzdelávanie a budovanie školskej infraštruktúry. V čase nešťastia mierila za prácou a nie je jasné, či vôbec vedela o tom, že na palube okrem nej sedia ďalší traja Slováci.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, sita, Nový Čas, jč, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?