Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.05.2019 16:00 | Správy | Zahraničné správy

James Harrison má jedinečný dar: Vďaka svojej krvi zachránil 2,4 milióna bábätiek

Zažívame vzrušujúcu dobu. Svet 21. storočia ovplyvňujú vizionári, politici, finančníci, vedci, umelci i športovci, ktorí posúvajú svojimi činmi ľudstvo vpred.

Práve im je venovaný seriál Velikáni našej doby.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Keď sa povie Muž so zlatou rukou (angl. The Man with Golden Arm), určite mnohým z vás napadne oscarová dráma z 50. rokov minulého storočia, kde vo svojej životnej úlohe zažiaril Frank Sinatra. Na svete však existuje ešte jeden muž, ktorému takáto prezývka právom patrí. James Harrison je 82-ročný pán z Austrálie, ktorému vďačia státisíce matiek za to, že ich dieťatko prežilo a narodilo sa zdravé.

Zázračná krv

 

Nenápadnému osemdesiatnikovi totiž koluje v žilách vzácna krv, presnejšie jedinečná krvná plazma so vzácnymi protilátkami, ktorej zloženie sa používa ako liek pri hemolytickej chorobe novorodencov (HDN). To je stav, keď žena s krvou Rh negatívnou nosí pod srdcom dieťa s krvou Rh pozitívnou.

Telo matky môže v takom prípade začať vyvíjať protilátky, ktoré spôsobujú hemolýzu - rozpad červených krviniek plodu, čo sa môže skončiť vážnym ochorením či dokonca smrťou dieťatka! Inak povedané, organizmus matky začne plod vnímať ako votrelca a autoimúnnou reakciou sa ho snaží zničiť.

„V Austrálii do roku 1967 umierali doslova tisícky bábätiek každý rok a doktori nevedeli prečo, bolo to hrozné,“ povedala pre CNN v roku 2015 Jemma Falkenmire z austrálskeho Červeného kríža. Netýkalo sa to iba protinožcov, ale v podstate celého sveta. „Ženy prekonávali mnoho potratov a deti sa rodili s poškodením mozgu,“ dodala.

Otvoriť galériu

Všetko sa zmenilo po tom, keď 14-ročnému Jamesovi odobrali polovicu pľúc. Pri náročnom zákroku mu museli podať 13 transfúzií krvi, čo je približne 7,5 litra tejto životodarnej tekutiny. Keď sa chlapec zotavoval dlhé týždne v nemocnici, rozmýšľal nad tým, koľko ľudí mu vďaka darovanej krvi zachránilo život. Sľúbil si, že len čo dovŕši 18 rokov, čo bola vtedajšia hranica pre darovanie krvi v Austrálii, stane sa darcom aj on.

Predsavzatie dodržal, a tak sa v roku 1954 vybral do transfúznej stanice. Vtedy ešte netušil, že to bude prvý z neuveriteľných 1 173 odberov! Lekári totižto v jeho krvnej plazme objavili neobvykle silnú protilátku anti-D, o ktorej vedeli, že dokáže zachrániť bábätká s hemolytickou poruchou.

Injekcie z plazmy

Objav sa považoval za natoľko dôležitý, že život pána Harrisona bezprostredne po ňom poistili na milión austrálskych dolárov. Z Jamesovej krvnej plazmy začali vyrábať injekcie s komerčnou verziou vzácnej protilátky anti-D. Séra sa podávajú matkám s negatívnym Rh-faktorom v krvi, ktoré nosia pod srdcom dieťatko s pozitívnym faktorom, aby sa zabránilo spusteniu autoimúnnej reakcie.

„Austrália bola jednou z prvých krajín, ktoré objavili darcu s touto protilátkou, čo bolo na tú dobu dosť revolučné… Každá darovaná krv je vzácna, ale Jamesova krv je výnimočná. Každá šarža látky anti-D, ktorá bola kedy v Austrálii vyrobená, pochádza z Jamesovej krvi,“ prezradila Jemma Falkenmire.

Otvoriť galériu

Vedci pritom nevedia s istotou povedať, ako je možné, že má tento dnes 82-ročný hrdina takú vzácnu krv. Myslia si však, že to mohlo byť spôsobené práve početnými transfúziami, ktoré dostal počas operácie pľúc.

Skromný hrdina

Keďže austrálska legislatíva zakazuje darovanie krvi osobám starším ako 81 rokov, starý pán Harrison minulý rok v máji uskutočnil svoj posledný 1173. odber.

„Je to pre mňa smutný deň. Nastal koniec dlhého príbehu. Pokračoval by som, ak by ma nechali,“ povedal vtedy so smútkom v hlase pre Sydney Morning Herald starček, ktorý si vyslúžil aj zápis do Guinnessovej knihy rekordov a prívlastok „muž so zlatou rukou“. Odborníci odhadujú, že počas viac ako 60-ročnej dráhy pravidelného darcu zachránil život až 2,4 milióna bábätiek v Austrálii, ktorých mamy boli liečené s jeho protilátkami. Zaujímavé je, že medzi nimi bola aj jeho vlastná dcéra Tracey.

Harrison za svoje zásluhy získal niekoľko ocenení, medzi nimi najvyššie štátne vyznamenanie - Rad Austrálie. Napriek svojej sláve sa nikdy necítil ako superman a zostal skromný a pokorný. „Môžem povedať, že to je jediný rekord, ktorý sa, dúfam, zlomí,“ povedal po svojom tisícom odbere profesionálny darca a pokračoval

Otvoriť galériu

„Je to môj jediný talent, že môžem byť darcom krvi. Zachránil som mnoho životov a priviedol mnoho detí na tento svet. To ma robí šťastným.“

Transfúzna služba odhaduje, že v Austrálii nie je viac ako 50 ľudí, ktorí by mali takúto vzácnu a liečivú krv. Predstavte si, ako málo ich musí byť vo svete. Aj to je dôvod, prečo by sa ľudia mali stať darcami krvi. Nikdy neviete, či aj vy nezachránite milióny detí a keby nie, aj za ten jeden, jediný zachránený život to určite stojí.

Kto je ohrozený HDN?

Hemolytická choroba novorodencov môže vzniknúť vtedy, ak má matka Rh-faktor negatívny, avšak krv jej manžela je Rh pozitívna a môže sa stať, že vyvíjajúci sa plod zdedí po svojom otcovi Rh pozitívnu krv. To môže spôsobiť, že sa matkino telo začne brániť a v jej krvi sa začnú vytvárať protilátky, ktoré môžu napádať červené krvinky plodu a spôsobiť ich rozpad.

V dnešnej dobe už táto inakosť nie je taká nebezpečná ako v minulosti a deti na toto ochorenie väčšinou neumierajú, avšak často sa narodia s chudokrvnosťou. Aj vďaka Jamesovi Harrisonovi sa podarilo nájsť veľmi účinnú metódu na zabránenie tvorby Rh-protilátok v krvi tehotných žien.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Bratia sú rozhádaní a Harry (vľavo) navštevuje domovinu len vtedy, keď musí.
Foto
Kráľ Karol III. spravil to, na čo jeho synovia čakali: Harry pukne od závisti!
Ilustračné foto
S odbitím polnoci rátajte s VÝSTRAHOU: Meteorológovia upozorňujú hneď niekoľko krajov a okresov!
Švédsky premiér Ulf Kristersson.
Toto Putin určite dosiahnuť nechcel: Švédsky premiér to povedal na plné ústa
Módna návrhárka za svojím najlepším priateľom smúti.
FotoVáš Tip
Módna návrhárka Rebecca Justh predvádza na pláži v bikinách postavu bohyne: Neuveríte, že už má 67 rokov!
Na hrobe politika Wolfganga Schäubleho niekto vykopal jamu.
Desivý nález pri hrobe exministra Schäubleho: Ľudia sú zhrození, rieši to polícia
Pri nehode vlaku a auta prišli o život dvaja ľudia
Aktualizované
Vážna nehoda: Vo Veľkom Mederi sa zrazil kamión s vlakom, hlásia ranených!
Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó.
Maďarský minister Szijjártó: Európa má v tejto oblasti vážny problém!
Banskobystrickí policajti odhalili počas dopravno-preventívnej kontroly kamiónov z nedele (12. 5.) na pondelok 20 správnych deliktov.
Kamionisti pod drobnohľadom: Muži zákona si posvietili na priestupky! Toto vodiči zanedbali najčastejšie