Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Úspešná Slovinka Ana v Poprade: Nevedela variť, dnes má Michelinskú hviezdu

V rámci projektu Lady sef ide už o tretiu návšteva svetovej michelinovej kuchárky v Poprade. Jedným z cieľov podujatia je zmeniť pohľad na ženu za sporákom. Tentoraz pod Tatry prišla Ana Roš (45), prvá dáma Slovinskej kuchyne. V mladosti bola reprezentantkou v alpskom lyžovaní a neskôr vyštudovala diplomaciu. Zaujímavé je však najmä to, že vôbec nevedela variť.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Ana sa Najskôr zamilovala do Valtera Kramára (52) a až následne do varenia. Aj napriek tomu, že sa usadila v odľahlom kúte Slovinských Álp, dnes je držiteľkou prestížneho gastro ocenenia- Michelinovej hviezdy a je najlepšou kuchárkou za rok 2017. Okrem vedenia svojej prestížnej reštaurácie, prednáša po celom svete. Do Popradu priletela z Madridu a pridviedla tu aj celým svojím tímom umenie vysokej gastronómie.

Šikovná Ana pochádza zo Slovinského kraja Kobarit, do ktorého je odvšadiaľ ďaleko. Ich reštaurácia s dlhou tradíciou Hiša Franko (Franková chyža) je medzi horami. Vlastnili ju rodičia manžela, no vždy to bolo len o ťažkom prežití.

Otvoriť galériu
Ana s manželom Valterom.
Zdroj: iglu, Nový Čas

„Neviem čo sa vo mne zlomilo, ale keď som videla tú malebnú reštauráciu s farmou, ktorá bola tesne pred zavretím, rozhodla som sa, že ju postavím na nohy. Problém bol s hosťami, ale aj so zásobovaním. Dodávatelia neboli ochotní jazdiť dlhé kilometre len kvôli jednej reštaurácii. Tak som ja obehla celé široké okolie a zistila som, že sa tu vlastne všetko dopestuje a dochová, no kvôli byrokratickým potvrdeniam to farmári nemôžu ďalej predávať. Založili sme v jednej našej dedine spoločenstvo, cez ktoré sme to všetko vyriešili. Dnes sme úplne nezávislí, používame výhradne naše suroviny. Tomu sme prispôsobili aj náš jedálny lístok. Ľudia tu už nechodia len jesť, ale myslím si, že aj za celkovou atmosférou. Lebo jedlo a víno je u nás explózia emócií,“ vraví špičková svetová kuchárka

 

Dnes je jej kuchyňa tak vyhľadávaná, že sa tam treba objednávať aj dva mesiace dopredu. Pritom od Ľubľany alebo od prvého väčšieho mesta v Rakúsku je vzdialená dve hodiny autom. Hostia tam chodia špeciálne kvôli reštaurácii Hiša Franko, ktorú zdobia Michelinovské hviezdy a nádherné výhľady na Mediteránsku terasu. Kapacita reštaurácie je 42 miest a denne sa v nej vystrieda asi 60 až 80 hostí, o ktorých sa stará dvadsať kuchárov. Personál je mladý a pochádza z celého sveta.

V Poprade Ana predviedla svoje umenie zo surovín, ktoré si sama priniesla, ale vyskúšala aj podtatranských farmárov. Prišli s ňou aj jej mladí pomocníci, Ines z Portugalska, Felix zo Švédska, Marta z Talianska, Máša z Chorvátska a Anina pravá ruka, Leonardo z Kolumbie. „Naša reštaurácia nie je v strede rušného veľkého mesta, ani v nijakom vychytenom turistickom stredisku. Aj napriek tomu tam chodia ľudia, ktorí chcú zažiť gastronomický zážitok. A dokonca nás aj medzinárodne ocenili. U nás nikdy nebola gastronómia súčasťou našej kultúry, napríklad ako vo Francúzsku, alebo Taliansku. Teraz sa snažíme to meniť. U vás na Slovensku je situácia zrejme podobná. Takže začiatky boli veľmi ťažké a prvých 5 rokov to bola kríza za krízou ale z nastúpenej cesty sme nezišli a výsledok sa dostavil,“ prezradila Ana Roš.

Otvoriť galériu
Pampúšik
Zdroj: iglu, Nový Čas

Menu v Poprade

Ako predjedlo sa podávalo kapučíno s orechami a silná bryndza s koriandrom. Následoval pampúšik –viňo- z morských rias vo vnútri s ustricou a syrom. Potom prišiel príbeh obyčajného zemiaku -čampa - vypestovaného v horách. Ten bol podávaný na otava, čo je najvoňavejšie a najvýživnejšie seno. Obalený bol v kruste zo zeminy a slamy a takto bol upečený a podávaný. K nemu bol a príloha silne vykvasený aromatický syr ricotta. Potom prišiel na rad pstruh s domáceho chovu, jemne pripravený na pare podávaný v srvátke. Ku všetkému bol domáci chlieb, ktorý kvasil 36 hodín. Ako dezert bola zmrzlina s kyslého mlieka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení