Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
utorok 10. 12.
Radúz
3°C  Jasno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2019, 19:12 | Správy | Domáce správy

Úspešná Slovinka Ana v Poprade: Nevedela variť, dnes má Michelinskú hviezdu

V rámci projektu Lady sef ide už o tretiu návšteva svetovej michelinovej kuchárky v Poprade. Jedným z cieľov podujatia je zmeniť pohľad na ženu za sporákom. Tentoraz pod Tatry prišla Ana Roš (45), prvá dáma Slovinskej kuchyne. V mladosti bola reprezentantkou v alpskom lyžovaní a neskôr vyštudovala diplomaciu. Zaujímavé je však najmä to, že vôbec nevedela variť.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Ana sa Najskôr zamilovala do Valtera Kramára (52) a až následne do varenia. Aj napriek tomu, že sa usadila v odľahlom kúte Slovinských Álp, dnes je držiteľkou prestížneho gastro ocenenia- Michelinovej hviezdy a je najlepšou kuchárkou za rok 2017. Okrem vedenia svojej prestížnej reštaurácie, prednáša po celom svete. Do Popradu priletela z Madridu a pridviedla tu aj celým svojím tímom umenie vysokej gastronómie.

Šikovná Ana pochádza zo Slovinského kraja Kobarit, do ktorého je odvšadiaľ ďaleko. Ich reštaurácia s dlhou tradíciou Hiša Franko (Franková chyža) je medzi horami. Vlastnili ju rodičia manžela, no vždy to bolo len o ťažkom prežití. Po skončení vysokej školy opustila dráhu diplomatky a vrátila sa za manželom do rodného kraja.

Ana s manželom Valterom. Otvoriť galériu
Ana s manželom Valterom.
Zdroj: iglu, Nový Čas

„Neviem čo sa vo mne zlomilo, ale keď som videla tú malebnú reštauráciu s farmou, ktorá bola tesne pred zavretím, rozhodla som sa, že ju postavím na nohy. Problém bol s hosťami, ale aj so zásobovaním. Dodávatelia neboli ochotní jazdiť dlhé kilometre len kvôli jednej reštaurácii. Tak som ja obehla celé široké okolie a zistila som, že sa tu vlastne všetko dopestuje a dochová, no kvôli byrokratickým potvrdeniam to farmári nemôžu ďalej predávať. Založili sme v jednej našej dedine spoločenstvo, cez ktoré sme to všetko vyriešili. Dnes sme úplne nezávislí, používame výhradne naše suroviny. Tomu sme prispôsobili aj náš jedálny lístok. Ľudia tu už nechodia len jesť, ale myslím si, že aj za celkovou atmosférou. Lebo jedlo a víno je u nás explózia emócií,“ vraví špičková svetová kuchárka

Dnes je jej kuchyňa tak vyhľadávaná, že sa tam treba objednávať aj dva mesiace dopredu. Pritom od Ľubľany alebo od prvého väčšieho mesta v Rakúsku je vzdialená dve hodiny autom. Hostia tam chodia špeciálne kvôli reštaurácii Hiša Franko, ktorú zdobia Michelinovské hviezdy a nádherné výhľady na Mediteránsku terasu. Kapacita reštaurácie je 42 miest a denne sa v nej vystrieda asi 60 až 80 hostí, o ktorých sa stará dvadsať kuchárov. Personál je mladý a pochádza z celého sveta.

V Poprade Ana predviedla svoje umenie zo surovín, ktoré si sama priniesla, ale vyskúšala aj podtatranských farmárov. Prišli s ňou aj jej mladí pomocníci, Ines z Portugalska, Felix zo Švédska, Marta z Talianska, Máša z Chorvátska a Anina pravá ruka, Leonardo z Kolumbie. „Naša reštaurácia nie je v strede rušného veľkého mesta, ani v nijakom vychytenom turistickom stredisku. Aj napriek tomu tam chodia ľudia, ktorí chcú zažiť gastronomický zážitok. A dokonca nás aj medzinárodne ocenili. U nás nikdy nebola gastronómia súčasťou našej kultúry, napríklad ako vo Francúzsku, alebo Taliansku. Teraz sa snažíme to meniť. U vás na Slovensku je situácia zrejme podobná. Takže začiatky boli veľmi ťažké a prvých 5 rokov to bola kríza za krízou ale z nastúpenej cesty sme nezišli a výsledok sa dostavil,“ prezradila Ana Roš.

Pampúšik Otvoriť galériu
Pampúšik
Zdroj: iglu, Nový Čas

Menu v Poprade

Ako predjedlo sa podávalo kapučíno s orechami a silná bryndza s koriandrom. Následoval pampúšik –viňo- z morských rias vo vnútri s ustricou a syrom. Potom prišiel príbeh obyčajného zemiaku -čampa - vypestovaného v horách. Ten bol podávaný na otava, čo je najvoňavejšie a najvýživnejšie seno. Obalený bol v kruste zo zeminy a slamy a takto bol upečený a podávaný. K nemu bol a príloha silne vykvasený aromatický syr ricotta. Potom prišiel na rad pstruh s domáceho chovu, jemne pripravený na pare podávaný v srvátke. Ku všetkému bol domáci chlieb, ktorý kvasil 36 hodín. Ako dezert bola zmrzlina s kyslého mlieka.

Diskusia / 3
Súvisiace články:
Autor: iglu, Nový Čas
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Odporúčame z TIVI.sk
Odporúčame z TIVI.sk
Aktuality.sk Správy Ťažký týždeň Podcasty Voľby 2020 Prémiové čítanie Šport TV Počasie Horoskopy Obchod
Kočner je na sankčnom zozname USA, zmrazia mu účty Aktuality.sk
Najčítanejšie
3h
24h
Pred budovou ostravskej Fakultnej nemocnice horia sviečky.
S vrahom z Ostravy ako posledná hovorila sestrička: Z toho, čo jej povedal, naskakujú zimomriavky
Peter Handke si preberá z rúk švédskeho kráľa Karla XVI. Gustáva Nobelovu cenu za literatúru.
Foto
Spôsobil nevídaný rozruch: Nobelovu cenu za literatúru si prevzal kontroverzný Rakúšan
Marek Hamšík na krste svojej druhej knihy
Postup Neapola v Lige majstrov sledoval aj Hamšík: Lomcovali mnou emócie a chvelo sa mi srdce
Mogadišom otriasol samovražedný útok.
V somálskom hlavnom meste vypukli boje: Ozbrojenci zaútočili na prezidentský palác
Hromadné orgie: Aj takáto scéna bola súčasťou módnej prehliadke značky Desigual
Hromadné orgie: Aj takáto scéna bola súčasťou módnej prehliadke značky Desigual
Satanisti v maskách vyhnali ľudí z kostola: Keď sa dali na útek, takto z nich vyháňali diabla
Satanisti v maskách vyhnali ľudí z kostola: Keď sa dali na útek, takto z nich vyháňali diabla
Na snímke tréner Manchesteru United Ole Gunnar Solskjaer.
Solskjaer má napriek slabým výsledkom plnú dôveru: Za desiatky miliónov privezie tieto posily
V roku 2019 v lete zaznamenali v Gŕonku dve najväčšie topenia ľadovcov od roku 2012.
Najnovšie zistenia vedcov naháňajú strach: Katastrofa, čo sa deje v Grónsku!
Tory Ojedaová.
Foto
Žena, ktorá žije so štyrmi partnermi, zistila, že je tehotná: Kto bude otcom, vás prekvapí
Václavské námestie obsadili tisícky ľudí, ktorí požadujú odstúpenie Babiša.
Foto
Václavské námestie obsadili desaťtisíce ľudí, ktorí žiadajú odstúpenie Babiša: Premiér reaguje
Známi slovenskí herci nahovorili klasické rozprávky.
Hviezdy Oteckov si zaspomínali na detstvo: Z tohoto mali najväčší strach
Michal Jedlička.
Tréner Slovenska po vysokej prehre neskrýval rozčarovanie: Z výsledkov som nahnevaný!