Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2019 07:45 | Tip od Vás | Slovensko

Poprad získal výnimočný certifikát: Týmto symbolom sa môže pýšiť ako prvé mesto na Slovensku

Mesto Poprad ako prvé mesto na Slovensku prevzalo certifikát systému manažérstva proti korupcii, ktorý udeľuje Odbor prevencie korupcie Úradu vlády SR. Certifikát má byť akýmsi symbolom dôveryhodnosti samosprávy smerom k verejnosti.

Získaniu certifikátu predchádzalo nastavenie protikorupčných pravidiel. Preškolení boli všetci zamestnanci mesta. O možnosť zavedenia normy sa mesto Poprad uchádzalo ešte v novembri 2017, teraz ho reálne prevzalo. Ide o prvý certifikát udelený samospráve na Slovensku. Ako uviedol Ján Pisoň z certifikačnej spoločnosti, mesto Poprad je pripravené nielen na získanie protikorupčného certifikátu, ale aj na jeho dodržanie. „Mestu z certifikátu vyplýva realizovať ďalšie kroky a opatrenia, ktoré sa budú preverovať každý rok. Vydáva sa na tri roky,“ dodal Pisoň. Mesto bude teraz sledované nielen certifikačnou spoločnosťou, ale aj verejnosťou.

Korupčné správanie na úradoch možno podľa Pisoňa definovať ako získanie určitej výhody vo vlastný prospech, či už v radoch zamestnancov alebo verejnosti. Norma ISO 37001, ktorou sa certifikát riadi, následne určuje aj to, ako má zamestnanec reagovať a ďalej postupovať.

 

Mesto muselo pre získanie a následné obhájenie certifikátu zaviesť viaceré opatrenia. Najskôr muselo spracovať všetky dokumenty v papierovej podobe – tzv. protikorupčný manuál a následne ho zaviesť do praxe. „Napríklad ku každej verejnej súťaži, verejnému obstarávaniu budú musieť naši potenciálni dodávatelia vyplniť protikorupčný dotazník, v ktorom sa zaviažu, že sa nebudú správať korupčne. Takisto všetci zamestnanci mesta majú nulovú toleranciu, začo sme dostali aj miernu kritiku od certifikačného úradu, že sme príliš prísni,“ vysvetľuje Oľga Netočná, prednostka MsÚ v Poprade.

Zamestnanci museli prejsť protikorupčným školením, kde sa dozvedeli ako postupovať v takýchto prípadoch. V prípade, ak by zamestnanec prijal nejakú výhodu, v zmysle spracovaného manuálu mu hrozí, že príde o zamestnanie. Mesto tiež zaviedlo evidenciu prípadných darov. Celý systém, ktorý radnica nastavila, podlieha kontrole útvaru hlavného kontrolóra, na ktorý môže posielať verejnosť podnety na korupčné správanie. „Našťastie, za dvanásť rokov môjho pôsobenia na úrade radnica takýto podnet riešiť nemusela,“ uzavrela Netočná.

Certifikát systému manažérstva proti korupcii udeľuje Odbor prevencie korupcie Úradu vlády SR, jej riaditeľ Peter Kovařík uviedol pre agentúru SITA, že Poprad predbehol dokonca aj úrad vlády. "Poprad je pre nás v tomto vzorom. Radi by sme tento systém boja proti korupcii postupne zaviedli aj v rámci ZMOS-u,“ dodal Kovařík. „Získanie tohto certifikátu nie je pre mesto len kus papiera, je to hlavne záväzok. Je za tým tvrdá práca a verím, že presvedčíme, že to s bojom proti korupcii myslíme vážne,“ uviedol primátor Popradu Anton Danko tesne po jeho prevzatí.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente