Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2019 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Chia – Superpotravina bez konkurencie

Vitamíny, minerály, stopové prvky, vláknina. To všetko v sebe ukrýva najväčší rastlinný zdroj omega-3 mastných kyselín – chia semienka. Môžu sa síce javiť ako objav modernej doby, no pravda je taká, že ich ako zdroj energie využívali už starovekí Aztéci.

Ako dobre poznáte tento druh superpotraviny? My vám ponúkame 5 faktov a informácií, ktoré ste možno o chia semienkach nevedeli.

Otvoriť galériu

CHIA – SILA Z RAJA

Už staroveké civilizácie verili, že chia semiačka dodajú telu nadprirodzené sily. Pravdepodobne od toho sa odvodil aj ich názov. Chia totiž v pôvodnom jazyku znamená – sila. Blahodarné účinky tejto potraviny poznali už starovekí Aztéci a Mayovia. Chia obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných látok, preto patria k jedným z najkomplexnejších potravín.

Otvoriť galériu

DETOXIKUJE AJ VYŽIVUJE

„Tým že u väčšiny ľudí je jedálniček pomerne jednotvárny, teda s tým sa stretávam u svojich klientov, tak často pociťujú únavu, zlú kvalitu vlasov, pleti, zlé trávenie. A práve už 1-2 čajové lyžičky denne chia semienok vedia doplniť všetky chýbajúce vitamíny, minerály, stopové prvky a aj vlákninu,“ vysvetľuje nutričná poradkyňa Janka Trebulová. Upozorňuje pritom, že pre viditeľné výsledky je potrebná pravidelná konzumácia. Chia semiačka obsahujú pomerne vysoké množstvo proteínov, minerálov, najmä vápnik a bór. „Obsahujú okrem toho až 5-krát viac vápnika ako mlieko, sú bohaté najmä na vitamín B, ako aj aj vlákninu, no zároveň majú nízky podiel jednoduchých cukrov. Chia je aj bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín a poznáme ju aj ako silný antioxidant,“ dopĺňa nutričná poradkyňa. Svojím zložením zároveň podporuje detoxikáciu organizmu a dodáva energiu počas celého dňa. „Práve toto jedinečné, a pre telo prospešné zastúpenie jednotlivých zložiek, robí z chia semiačok takú výnimočnú potravinu,“ dopĺňa. Viac informácií nájdete aj na www.rajo.sk

Otvoriť galériu

CHIA AKO NÁHRADA ZA RYBY

Podľa výsledkov z online prieskumu Index Zdravia (výsledky z online testu Indexu zdravia boli zozbierané v období 1. 1. – 31. 12. 2018. Do online testu sa zapojilo počas tohto obdobia 52 163 respondentov zo Slovenka a 122 769 respondentov z Českej republiky) jedávalo v roku 2018 rybu aspoň 1-krát týždenne iba 37 % z opýtaných Sloveniek a 47 % mužov. Podľa nutričnej poradkyne Janky Trebulovej sú vhodné chia semiačka najmä pre ľudí, ktorí neradi konzumujú ryby. „Chia semienka sú najväčším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tým, že neobsahujú žiaden cholesterol, majú jednu z výhod oproti rybám. Ďalšou výhodou oproti rybám je ich dlhodobá skladovateľnosť. Rybí olej musí byť špeciálne uskladnený, kdežto chia semienka špeciálne uskladnenie nepotrebujú.“

Otvoriť galériu

DÔLEŽITÁ JE PRÍPRAVA

Chia semiačka musíme vždy namočiť do tekutiny aspoň na 15 minút. Ich želírovacie schopnosti nám totiž môžu spôsobiť dehydratáciu, keďže nám po ich skonzumovaní napučia v tráviacom trakte a pohltia z neho tekutiny. „Chia semiačka je ideálne zaradiť do jedálnička v doobedňajších hodinách. Pri neskorej konzumácií nám môžu spôsobiť nespavosť,“ vysvetľuje nutričná poradkyňa. Denná dávka by nemala presiahnuť 15 gramov. Práve preto je chia ideálnym tipom na raňajky. Ak si nestíhate pripraviť vlastný recept, skvelým tipom je jogurtový nápoj.

Otvoriť galériu

CHIA TIP NA KAŽDÉ RÁNO

Ak si nestíhate pripraviť vlastné raňajky obsahujúce chia semiačka, vhodným spôsobom, ako si ich zaradiť do jedálnička, môže byť aj jogurtový nápoj. Skvelým kompromisom je aj jediná a unikátna kombinácia jogurtového nápoja CHIA. Jogurtová kombinácia so superpotravinou CHIA vám odhalí silu starovekých Aztékov v troch rôznych príchutiach. Čučoriedka a čierna ríbezľa alebo jablko, špenát a banán či dokonca ananás, mango a pomaranč. Rýchle, chutné a zdravé – všetko v jednom!

#CHIASILARAJA

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Konanie Izraela v Pásme Gázy ma ďalší zvrat: Do vyšetrovania sa primiešalo ICC! Čo na to USA?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!
ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup