Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2019 09:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Ildikó z vyhoretého paneláka v Petržalke zachránili pred smrťou dvere: Fotky, z ktorých vás strasie!

Zažili poriadne krušné chvíle! V Petržalke na Vígľašskej ulici pokojnú nedeľu narušil hrozivý požiar. Vypukol okolo pol jednej popoludní v garzónke na 10. poschodí, v ktorej bývala osamelá žena (68).

Podľa dostupných informácií si varila obed a zaspala. V nemocnici ju ošetrili s popáleninami druhého stupňa. Zadymilo aj byt na 11. poschodí a zrejme prasknuté potrubie vytopilo nižšie poschodia. Na mieste zasahovalo takmer 40 hasičov. Dramatický priebeh zásahu Novému Času opísala susedka z vedľajšieho bytu, kde vypukol požiar.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Obyvateľka paneláka Ildikó Kováčová (55) v nedeľu oddychovala v obývačke bytu na 10. poschodí, keď odrazu zacítila štipľavý dym. „Otvorila som dvere, ale chodba bola celá zadymená a tak som ich okamžite pribuchla a zavolala na číslo 112. Povedali mi, že u nás horí a tak som sa opýtala, že na ktorom poschodí. Keď mi oznámili, že desiatom, takmer som onemela,“ prezradila Petržalčanka, ktorá si podľa pokynov záchranárov dala k dverám mokrý uterák a nevychádzala z bytu von.

„S dcérou sme boli prichystané na evakuáciu. Keď sa už nič závažné nedialo, dvere sme otvorili po 4 hodinách. Na podlahe bolo už niekoľko centimetrov špinavej vody,“ opísala hrozný zážitok Kováčová, ktorá býva v dome len rok a pol. Prezradila, že susedu, ktorá spôsobila požiar, za ten čas nestretla.

 

„Počula som, že s ňou boli problémy, lebo z jej bytu vyliezali šváby a nosila domov rôzne rárohy,“ povedala vyčerpaná žena. Požiar sa našťastie zastavil na úrovni prvých dverí, ktoré majú na spoločnej chodbe kvôli bezpečnosti.

Rozhodne statik

„Zachránili nás tieto dvere. Vďaka nim sa požiar nešíril a to povedal aj hasič,“ povzdychla si s úľavou Kováčová. Posťažovala sa, že nevie, čo bude ďalej. „Ani policajti sa dnes u nás nezastavili, nevieme, ako dlho budeme bez elektriny a na čo sa máme pripraviť,“ zamyslela sa obyvateľka paneláka. Starší manželský pár, ktorý býva vedľa nej aj so psom Carrym, tvrdí, že tiež o požiari nevedeli.

Otvoriť galériu
Zistili to až vtedy, keď sa vyklonili z okna a na ulici bolo podozrivo veľa ľudí. Ich byt má jednu spoločnú stenu s nešťastnou garzónkou, kde požiar vypukol. „Čakáme na statika, aby sa pozrel, či tá stena vydrží, lebo je už veľmi popraskaná. Zostali sme tu spať kvôli psíkovi na vlastné riziko,“ uviedol obyvateľ (70), ktorý si neželá byť menovaný. Dodal, že má dva bajpasy a vyšliapať 10 poschodí bez výťahu nie je žiadna výhra.

Anonymita sa nevypláca

Lýdia Ovečková, zástupkyňa starostu Petržalka

Samospráva ponúka náhradné ubytovanie ľuďom z bytov, ktoré vyhoreli, alebo boli zatopené. Zatiaľ len pani z jedenásteho požiadala o náhradné bývanie. Žena z bytu, kde horelo, odišla z nemocnice a doteraz nevieme, kde je. Možno by dopadlo všetko inak, keby obyvatelia na tú pani upozornili správcu a mestskú časť. Tým, že mala v byte obrovské množstvo vecí, bol extrémne horľavý.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Kamión pri Trebišove skončil v priekope: Vodiči, TENTO úsek bude úplne uzavretý!
Protipovodňové práce pokračujú po celom Maďarsku (ilustračná fotografia).
Pátracia akcia v Plzni: V rieke polícia niekoľko hodín hľadala človeka
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k zabitiu dvoch Ukrajincov: Polícia podozrieva ruského občana
Hrad v Starej Ľubovni
je pýchou východného
Slovenska.
Váš Tip
Na hrade Ľubovňa otvárajú letnú turistickú sezónu: Návštevníkov čaká takýto sprievodný program!
Foto
Predčasné odchody: Ktoré slovenské športové hviezdy odišli priskoro?
(ilustračné foto).
Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na Ukrajinu: Ohrozujú nimi vraj aj Európsku úniu
Stašák spomína na svojho dobrého priateľa Grúňa († 81)
Foto
Stašák spomína na svojho priateľa Grúňa († 81): Prezradil, čím spolu dostávali ľudí do kolien
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Polícia v USA odstraňovala propalestínske tábory: Zadržala pri tom tisícky ľudí
Turisti môžu ísť do hôr len za svetla.
Váš Tip
Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia: TANAP pripravuje pre návštevníkov jedinečnú akciu!
Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!
Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre