Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2019 10:00 | Šport | Šport mix
Foto

Nový Čas na návšteve v dome zlatého šprintéra Jána Volka: Už od narodenia bol svalnáč!

Po sobotňajšom finále behu na 60 m sa im tisli slzy do očí. Rodičia halového majstra Európy Jána Volka (22) sledovali životný úspech svojho syna v pohodlí svojej obývačky v bratislavskom Ružinove.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Na Janka netrpezlivo čakali a počas našej návštevy si zaspomínali na jeho detstvo a cestu, ktorou prešiel až do Glasgowa.

Aké teda bolo Jankovo detstvo? „Bol naozaj živé dieťa, ale poslušné. Odmalička sa rád hýbal,“ povedal na úvod Ján Volko st. (50) a pokračoval: „Robil som si srandu, že už od narodenia mal svaly. Nebol vycivený ani bucľatý.“

Mama majstra Európy si nemyslela, že jej synovi raz budú hovoriť slovenský Bolt. „Nikdy sme nepredpokladali, že bude niekedy profesionálne športovať, nič tomu nenasvedčovalo. Od nejakých troch rokov sme ho brávali na lyžovačky alebo turistiku. Človek síce videl, že tam nejaká športová zdatnosť je, ale nerobili sme z toho žiadnu vedu,“ priznala Zuzana Volková (46) a jej manžel ju doplnil: „Zvláštne bolo, že začal chodiť, keď mal jedenásť mesiacov, čo je veľmi skoro.“

Nádejný futbalista

 

Ich syna ešte ako škôlkara očarili futbalové trávniky. „Chceli sme, aby sa hýbal. Žiadne mimoriadne ambície, že z neho raz bude profesionálny futbalista, sme nemali,“ priznala Zuzana. Janko hral futbal do konca roka 2014. Od obrancu cez stred poľa až po krídlo. „Na krídle nemusia mať hráči extra techniku, stačí im rýchlosť,“ potmehúdsky sa usmial otec.

Prvé tretry

Slovenský rekordér sa začal venovať atletike ako jedenásťročný. V podstate tri roky bol z neho športový obojživelník. „Viac sedel na lavičke, ako bol na ihrisku, tak ho to prestalo baviť,“ vysvetlil otec a dodal: „Na jar v roku 2011 začal súťažiť na celoslovenskej úrovni. Tam nás už upozornila trénerka, že nie je dobre, aby to robil aj s futbalom. Vtedy sme mu kúpili prvé tretry.“

Maká na vzdelaní

Skĺbiť špičkový šport so štúdiom nie je ľahké a presvedčil sa o tom aj Ján Volko. „Zmaturoval a potom išiel na vysokú školu. Začal študovať informatiku, robil štvorročného bakalára, ale robil to iba tri roky, lebo zistil, že sa to pri tom športe nedá. Tá škola je veľmi náročná a čím viac ju vynechával, tak sa to nedalo dohnať. Nemal ani individuálny študijný plán,“ opísala prvý synov pokus na vysokej škole mama Zuzana.

Jej syn však vie, že atletiku nebude robiť donekonečna. „Teraz je prvý rok na elektrotechnike, kde mu vytvorili samostatný študijný plán. Je si vedomý toho, že musí niečo vyštudovať, pretože športom sa neuživí. Ten môže robiť asi do tridsiatky,“ uzavrela hrdá mama.

Kráľ Kinderiády

Na prvej súťaži sa malý Volko zúčastnil v rámci projektu spoločnosti Kindersurprise. Bola to celoštátna súťaž a z každého ročníka vybrali dve deti. Janko tam vyhral svoju disciplínu dva roky za sebou a potom aj celoštátne finále.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Andrea Galajdová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec