Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2019 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Chýbajú vám peniaze na zateplenie? Štát vám pomôže

Či už staviate nový dom, alebo prerábate starý, vysoké náklady vám pravdepodobne nedávajú spávať a v hlave všetko neustále prepočítavate. Máme pre vás dobrú správu.

Ak sa rozhodnete skvalitniť svoje bývanie, pomôcť si môžete príspevkom od štátu, ktorý vám značnú časť preplatí. Výsledkom bude nielen finančná úľava, ale najmä komfort, ktorý vám vynovené bývanie prinesie. A tiež pokojný spánok.

Ceny energií stúpajú, preto každý uvažuje nad riešením, ktoré by mu pomohlo ušetriť. Jedným z riešení je aj modernizácia príbytku. Nielenže skvalitní bývanie a prinesie nižšie náklady na vykurovanie, ale sa aj pozitívne prejaví na životnom prostredí. Pýtate sa, kde na to vziať potrebné peniaze? Ministerstvo dopravy a výstavby SR už niekoľko rokov ponúka príspevok na zateplenie staršieho rodinného domu. Ako majiteľ takejto nehnuteľnosti si tak môžete prilepšiť až o 8 800 eur, ktorou sa vám vráti časť investície do zateplenia. A vďaka chystanej novinke by sa tento rok mali dočkať rovnakej podpory aj majitelia novostavieb.

Otvoriť galériu
Premeňte staré na lepšie

Citeľný prievan, fučanie cez škáry, netesnosti, teplotné a vlhkostné výkyvy… Ak sa chcete týchto problémov zbaviť, základom sú dobre osadené okná. Čerstvý vzduch sa dostane zvonku do domu, len ak sa rozhodnete. Podstatné však je, aby okná mali dobré izolačné vlastnosti. Zabránite tak tepelným stratám a okrem tepelnej pohody, ušetríte aj na energiách. To, samozrejme, platí aj pre všetky ďalšie konštrukcie, ako aj správny výber materiálov, ktoré použijete pri zateplení. Príspevok na zateplenie je určený pre staršie rodinné domy, ktoré boli odovzdané do užívania aspoň 10 rokov pred realizáciou zateplenia. Využiť ho môžete na viacero častí domu, napríklad na výmenu okien, dverí, zateplenie strechy alebo výmenu tepelného zdroja.

Otvoriť galériu

Zmeny v podmienkach poskytnutia príspevku

Dobrou správou je, že oproti minulému roku, podľa všetkého, nastane zmena v podmienkach poskytnutia finančného príspevku na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinného domu a už nebudete musieť zháňať firmu s licenciou, ale zateplenie domu môžete vziať do vlastných rúk. Ak sa budete riadiť pripravenou projektovou dokumentáciou, máte istotu, že dodržíte požadované parametre a podmienky na získanie dotácie splníte. „Štátny dotačný program, ktorý motivuje k obnove a zatepleniu starších domov, je dobrou iniciatívou a sme radi, že sa v programe chystajú zmeny, ktoré celý proces zjednodušia. Úspechom bude, ak sa chystané novinky odrazia vo vyššom počte tých, ktorí si domy zrekonštruujú a budú vďaka tomu bývať pohodlnejšie a zdravšie. Finančný príspevok k tomu je len bonusom navyše,“  myslí si Alexander Prizemin, marketingový riaditeľ spoločnosti ISOVER, ktorá stojí za stránkou vsetkoozatepleni.sk a pomáha priblížiť dotačný program širokej verejnosti.

Príspevok môžete získať aj na nový rodinný dom

Všetci tí, ktorí si nedávno postavili nový rodinný dom, potvrdia, že sa stretli s prísnymi požiadavkami na energetický štandard. Od roku 2020 dostane totiž kolaudačné rozhodnutie iba taký rodinný dom, ktorý nebude potrebovať takmer žiadnu energiu na svoju prevádzku a v energetickom certifikáte bude mať uvedenú energetickú triedu A0. Príspevok na rodinný dom má slúžiť na to, aby takýchto domov vznikalo stále viac. Ak máte právoplatné kolaudačné rozhodnutie, projektovú dokumentáciu a celková podlahová plocha nepresahuje 200 m², počkajte na zverejnenie výzvy a podajte si žiadosť o príspevok. Jednorazovo si tak môžete prilepšiť o pekných 8 000 €. A to už stojí za trochu námahy.

Otvoriť galériu
Štát vám dá 8 800 eur
Zdroj: Adobe Stock

Ak teda máte v pláne výstavbu či rekonštrukciu domu, alebo ste sa už do nej pustili, myslite na to, že sa môžete obrátiť na štát so žiadosťou o dotáciu. Žiadosti na oba účely podpory sa budú podávať elektronicky po zverejnení výzvy.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec