Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.05.2019 04:00 | Správy | Zahraničné správy

Legendárna Barbie oslavuje 60 rokov: Slávnu bábiku navrhol raketový inžinier

Aj keď na to rozhodne nevyzerá, plastová kráska onedlho oslávi 60 rokov. Prvá Barbie uzrela svetlo sveta v roku 1959.

Napriek tomu, že je to zrelá šesťdesiatnička, vyzerá stále úžasne. Za tie roky síce nezostarla, no trošku pribrala. Čo ste o súčasti každej dievčenskej izby zaručene netušili?

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Inšpirácia z Nemecka

Zakladateľka Mattela Ruth Handler (†85) počas svojich ciest po Európe zamierila do Nemecka, kde uvidela bábiku Bild Lilli doll. Jej dizajn bol inšpirovaný komiksovou postavičkou Lilli z denníka Bild a bola určená ako hračka pre dospelých, no zapáčila sa aj deťom. Ruth mala už dávnejšie v hlave myšlienku bábiky pre dospelých, no jej manželovi - riaditeľovi Mattela sa táto myšlienka nepozdávala. Dal sa však presvedčiť a dnes sa vie, že urobil dobre. Výrobca Bild Lilli dolls Mattel za ukradnutie patentu žaloval, no prípad nakoniec Američania vyhrali a práva na bábiku kúpili v prepočte za 19 000 eur.

 

Otvoriť galériu
Jack Ryan
Zdroj: getty images

Ak tipujete, že Barbie navrhla nejaká mamička na materskej, ste na omyle. Ruth na jej návrhu spolupracovala s inžinierom Jackom Ryanom, ktorý predtým pracoval pre Pentagón, kde navrhoval rakety, čo je k panenkám naozaj na skok. Jack bol inak šiestym z deviatich mužom herečky s maďarským pôvodom Zsa Zsy Gabor (†99). Šepkalo sa, že počas búrlivého rozvodu rozobral jej Rolls-Royce do posledného šraubíka a odmietol ho znova poskladať.

Otvoriť galériu
Barbie a Ken
Zdroj: mattel.com

Barbie a Ken sa pred Valentínom v roku 2004 rozišli. Na tlačovej konferencii Matella vtedy dokonca odznelo Kenovo vyhlásenie, že zostávajú priateľmi. Šuškalo sa, že je za tým nový plastový nápadník Barbie austrálsky surfer Blaine. Dizajnér Phillip Bloch v roku 2006 Kena vylepšil, aby mohol Barbie získať späť, čo sa mu po dlhých siedmich rokoch naozaj podarilo. Mattel túto veľkú novinku dokonca vylepil vo veľkých mestách na bilbordy.

Barbie radí: Nejedz!

Bábika čelila obrovskej kritike pre nereálne miery a falošný ideál krásy. Ak by sa jej proporcie prepočítali a preklopili do reality, jej miery by boli 99 - 45 - 83, merala by viac ako dva metre a vážila by sotva 46 kilogramov. Podľa mnohých psychológov takýto nepravdivý vzor škodí psychike mladých dievčat. Jedna edícia Barbie dokonca vyšla s knihou na chudnutie, ktorá radila dievčatkám nejesť.

Otvoriť galériu
Barbie
Zdroj: mattel.com

Svoj debut zažila Barbie v roku 1959 na Americkom medzinárodnom veľtrhu hračiek v New Yorku. Barbie dostala meno po dcére Ruth Handler Barbare a Kena, ktorý sa po boku plastovej krásky objavil v roku 1961, pomenovala po synovi Kennethovi. Málokto vie, že Barbie má rodičov - otca Georgea a mamu Margaret Roberts z Wisconsinu a dokonca aj súrodencov Skippera, Tutti, Todda, Stacie, Kelly…

Postihnutá Barbie

V júni vyjde nová kolekcia Barbie Fashionistas, ktorej súčasťou budú aj dve bábiky so zdravotným postihnutím. Jedna bude na invalidnom vozíčku a druhá bude mať protézu dolnej končatiny. „Invalidný vozík alebo bábika na invalidnom vozíku bola jednou z najžiadanejších položiek na našich zákazníckych linkách. Je dôležité, aby sme počúvali našich spotrebiteľov,“ uviedla Kim Clumone, viceprezidentka pre Barbie Design, v rozhovore pre Teen Vogue.

Zberatelia

Prvá Barbie v pásikavých čiernobielych plavkách stála tri doláre a dnes má zberateľskú hodnotu vyše 24-tisíc eur. Najväčšou zberateľkou plastových bábik je Nemka Bettina Dorfmann, ktorá aktuálne vlastní 18 000 barbín.

Vzhľad už nie je prvoradý

Barbie mení svoje smerovanie a podľa jedného z manažérov firmy Mattel Richarda Dicksona presúvajú dôležitosť z toho, ako vyzerá, na to, čo reprezentuje. Sexi bábika vykonávala azda všetky povolania, bola modelkou, kozmonautkou, korčuliarkou, letuškou, ale aj pracovníčkou UNICEF-u, no vždy nejakým spôsobom potrebovala popri svojej existencii muža

Otvoriť galériu
Kypré bábiky
Zdroj: mattel.com

Minulý rok sa však Mattel rozhodol, že začne bojovať proti rodovým predsudkom a začne pripomínať úžasnú silu ženského pokolenia. Vydali preto sériu 17 bábik inšpirovaných rôznymi reálnymi a pozoruhodnými ženami, skutočnými idolmi. Medzi nimi sú také mená ako legendárna umelkyňa Frida Kahlo alebo matematička a fyzička z NASA Katherine Johnson.

Kypré bábiky

Kritika sa na Mattel valila z každej strany, a preto sa firma po rokoch odhodlala, že Barbie zmení. Pokúšala sa o to viackrát, no nikdy to nevyšlo. Celé smerovanie Barbie biznisu sa zmenilo v roku 2016, keď výrobca konečne prišiel s barbínami s rôznymi tvarmi tela. Bábiky malé i vyššie, bucľaté so silnejšími stehnami a s väčším bruškom. „Máme zodpovednosť ukázať dievčatám a rodičom širší záber krásy,“ povedala vtedy manažérka spoločnosti Mattel Evelyn Mazzocco.

Lenže „kypré“ bábiky spočiatku nikto nechcel a predaje sa prepadli o 15 %. Dokonca sa začali množiť sťažnosti zákazníkov, že na tučnejšie bábiky neoblečú šaty so starými mierami. Mattel sa však nedal odradiť a urobil dobre. Bucľatejšie Barbie sa postupne začali predávať rovnako dobre ako ich vychudnuté kolegyne.

Prvotriedna móda

Viac ako 70 módnych dizajnérov vyrábalo oblečenie na bábiky špeciálne pre Mattel a značku obliekli aj také mená ako Christian Dior, Diane von Furstenberg, Burberry či Ralph Lauren.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou