Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
InfografikaFoto

Smrtiaca lavína zasiahla dvoch kamarátov: Zahynul záchranár Roman († 48), Rasťo mal viac šťastia

Posledný februárový deň bol pre podtatranských záchranárov neuveriteľne smutným dňom.

Pod lavínou v Bielovodskej doline zahynul dlhoročný horský záchranár z Nízkych Tatier Roman († 48). Osudnou sa mu stala prachová lavína, ktorá ho zachytila, keď liezol na Mlynár spolu s kamarátom, filmárom Rasťom Hatiarom (47). A hoci sa Romanovi kolegovia záchranári snažili robiť , čo bolo v ich silách, nad krutou prírodou sa im nepodarilo zvíťaziť...

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Roman († 48), ktorý ako horský záchranár pôsobil viac ako 20 rokov, sa spolu s kamarátom, kameramanom a režisérom horských filmov Rasťom Hatiarom (47) rozhodli liezť na záver Bielovodskej doliny. Odtiaľ začali liezť do Mlynárovho žľabu do nadmorskej výšky 2 170 metrov. Tu však došlo k obrovskej tragédii.

Otvoriť galériu
„Po vylezení strmej ľadovej časti Mlynárovho žľabu dvojicu čakal už len mierny svah na vrchol. Odviazali sa z lana a jeden z nich pomaly pokračoval hore,“ opisuje osudné okamihy riaditeľ HZS Jozef Janiga. Horský záchranár podľa neho balil lano a vtom došlo k nešťastiu. „V takej nepripravenej pozícii ho zasiahla síce malá lavína, ale dostatočne silná, aby ho strhla dole žľabom. Prvý horolezec tým, že bol v mačkách a mal čakany, sa udržal na svahu,“ vraví Janiga.

 

Na miesto nešťastia okamžite vyrazili dve skupiny záchranárov a helikoptérou tam dopravili záchranára s lavínovým psom. Lavínou zasiahnutého Romana († 48) sa podarilo po prílete na miesto ešte zo vzduchu lokalizovať. Bol čiastočne zasypaný lavínou. Žiaľ, nedala mu šancu. „Strmým pádom utrpel zranenia, ktoré boli nezlučiteľné so životom a lekár mohol konštatovať už len úmrtie,“ informovala hovorkyňa ATE Zuzana Hopjaková.

Otvoriť galériu

Zišiel po svojich

Rasťo mal väčšie šťastie ako jeho kamarát a ostal v hornej časti žľabu v náročnom exponovanom teréne, ale bez zranení. Odtiaľ napokon za asistencie horských záchranárov zišiel po vlastných, následne ho zviezli do Lysej Poľany, odkiaľ už šiel sám autom. Podľa Janigu sú slnečné strany v Tatrách cez deň mierne odtopené, v noci však zamrznú.

„Silný vietor narobil na záveterných stranách veľké preveje, ktoré po nahriatí slnkom môžu padnúť. To bol zrejme aj prípad tejto tragédie. Je nám ľúto, čo sa nášmu dlhoročnému kolegovi z Nízkych Tatier stalo a rodine sme už vyjadrili úprimnú sústrasť,“ dodal. Novému Času sa s Rasťom Hatiarom podarilo spojiť, k tragédii sa však nechcel vyjadrovať.

Najtragickejšie lavíny slovenska

Február 1924

Lavína dlhá 2,5 km a miestami vysoká až 35 metrov sa odtrhla z východných svahov Krížnej vo Veľkej Fatre a zosunula sa do Hornojelenskej doliny, kde zasypala obývané domce osady Rybô. Počtom 18 mŕtvych sa stala najtragickejšou v histórii.

Marec 1956

Z juhovýchodných svahov Žiarskej hole v Nízkych Tatrách spadla obrovská lavína do Kulichovej dolinky. Zasypala ubikáciu, kde sa pre nepriazeň počasia práve nachádzalo 19 lesných robotníkov, pričom 16 z nich nešťastie neprežilo.

Január 1974

Zo Sedla nad Skokom v Mengusovskej doline pri Popradskom plese vo Vysokých Tatrách sa uvoľnila lavína. Prešla až do protisvahu, kde zasiahla 13 z 23 študentov z Komárna, ktorí tam práve boli na lyžiarskom výcviku. Dvanástim bola studeným hrobom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k zabitiu dvoch Ukrajincov: Polícia podozrieva ruského občana
Hrad v Starej Ľubovni
je pýchou východného
Slovenska.
Váš Tip
Na hrade Ľubovňa otvárajú letnú turistickú sezónu: Návštevníkov čaká takýto sprievodný program!
Foto
Predčasné odchody: Ktoré slovenské športové hviezdy odišli priskoro?
(ilustračné foto).
Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na Ukrajinu: Ohrozujú nimi vraj aj Európsku úniu
Stašák spomína na svojho dobrého priateľa Grúňa († 81)
Foto
Stašák spomína na svojho priateľa Grúňa († 81): Prezradil, čím spolu dostávali ľudí do kolien
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Polícia v USA odstraňovala propalestínske tábory: Zadržala pri tom tisícky ľudí
Turisti môžu ísť do hôr len za svetla.
Váš Tip
Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia: TANAP pripravuje pre návštevníkov jedinečnú akciu!
Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!
Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!
(ilustračné foto)
Čínu zasiahlo tornádo: Katastrofa si vyžiadala si viacero obetí