Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2019 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Jozef Iľko je pre Slovákov známy ako meteorológ: Pôvodne mal byť z neho niekto úplne iný

Náš najznámejší meteorológ, televízna legenda a trvalá súčasť markizáckeho Telerána, Jozef Iľko, oslávil posledný februárový deň 80 rokov.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Sympatický elegán sa udržuje vo forme športom a absolútne neuvažuje o tom, že by prestal pracovať.

Na koľko rokov sa cítite?

Vzhľadom na vek môžem povedať, že sa v súčasnosti cítim dobre aj napriek bežným zdravotným problémom a nedokonalostiam primeraným veku. Neviem povedať, koľko rokov by som si mohol ubrať už aj preto, lebo zdravotný stav sa môže aj náhle zmeniť.

 

Z televízie vás poznajú všetky generácie Slovákov. Stáva sa vám vôbec, že sa niekomu musíte predstavovať?

Občas sa stretávam s tým, že ma pozdraví neznáma osoba. Pokiaľ sa zastaví kvôli rozhovoru alebo nejakej otázke, vždy sa predstavím, ak vopred nepovie, že pozná moje meno.

Mali ste v živote nejaké obdobie, keď ste vôbec nepracovali? Keď ste už boli na dôchodku a v televízii ste sa po revolúcii ešte nezačali objavovať?

Považujem za svoje šťastie, že mám stále čo robiť. Je to jednoducho moja každodenná potreba. Nepamätám sa na žiadne obdobie z minulosti, v ktorom by som nemal nijaké pracovné záväzky. Na televíznej obrazovke som mal prestávku kvôli rosničkám necelé štyri roky ešte počas zamestnania. V tom čase som však pripravoval pravidelné rozhovory, okrem iných napríklad aj pre Rádio Expres a Slovenský rozhlas. Ešte pred odchodom do dôchodku som začal spoluprácu s TV Markíza.

Skoré ranné vstávanie, cestovanie do televízie, živé vstupy... Máte nejaký plán, dokedy ešte by ste chceli takto pracovať?

S ranným vstávaním a cestovaním nemám problém. Televízne štúdio je od môjho bydliska vzdialené len asi 4 kilometre. Cesta, z väčšej časti mimo mesta, mi trvá len 10 minút. A o tom, dokedy budú živé vstupy, rozhodnú pravdepodobne televízni diváci alebo moja indispozícia. Ja žiaden plán v tomto smere nemám.

Otvoriť galériu

Nikdy vás nelákalo urobiť drobný úkrok nabok a stať sa moderátorom? Možno aj iných relácií, než je Počasie...

Nie. Pred mnohými rokmi som individuálne študoval a s odborníkmi konzultoval zásady správnej výslovnosti a niektoré partie zo žurnalistiky, ale nie preto, aby som sa stal redaktorom alebo moderátorom. Pomohlo mi to pri práci na rôznych príspevkoch do médií a najmä zbaviť sa pri výslovnosti návykov z východniarskeho nárečia. Nebolo ľahké napríklad osvojiť si prízvuk na prvej slabike slova, čo východniari nedodržujú.

Máte ťažké povolanie, keďže úspešnosť vašej práce môžu aj úplní laici skontrolovať hneď na druhý deň a mudrovať... Ako dlho vám trvalo, kým ste sa s tým naučili vyrovnať, nejako to odblokovať?

Stretávam sa s otázkami, prečo sa moje predpovede líšia od iných, ktoré sú dnes dostupné z rôznych zdrojov. Nemám problém vysvetľovať, že sa líšia moje podklady, znalosti a skúsenosti od tých, ktoré používajú ostatní odborníci. Niektorí záujemcovia si odo mňa vypočujú aj odbornejšie vysvetlenie, aj keď všetkému asi nerozumejú.

Celý život vraj športujete - stále zvyknete vybehnúť aj na tenisové kurty?

Šport a vôbec pohyb je každý deň súčasťou môjho života. Na tenisových kurtoch som doteraz strávil už 53 sezón. Aj keď o sezónach sa už teraz nedá hovoriť, pretože možno hrať celoročne. V dňoch, keď nie som na tenisovom dvorci, chodím obyčajne aj s palicami nordic walking, najradšej v blízkom lese. Pritom sa snažím dodržať aj primeranú športovú záťaž, ktorú meriam sledovaním pulzu na športtesteri.

Pôvodne ste vraj chceli byť učiteľom, no pre toto povolanie ste podľa vlastných slov nemali dobrý kádrový posudok. Problém bol v tom, že otec mal krajčírsku dielňu?

Začal som študovať na prírodovedeckej fakulte v tom čase pedagogickú kombináciu matematika a fyzika. Väčšina z nás mala nastúpiť po skončení ako učitelia, ktorých bolo v tom čase nedostatok. Ukázalo sa však, že na učiteľské povolanie sa veľmi nehodili synovia živnostníkov, ktorí zamestnávali cudzie pracovné sily, a boli teda „vykorisťovatelia“. Môj otec taký bol, preto som si po treťom ročníku zvolil namiesto učiteľskej profesie radšej špecializáciu meteorológia a klimatológia.

Aj vy ste sa krajčírstvu stihli podučiť. Pretrvalo neskôr vo vašom živote aspoň ako hoby?

Detstvo a mladosť až do maturity som prežil na dedine, kde okrem domu stála aj krajčírska dielňa, v ktorej som mal možnosť priučiť sa otcovmu remeslu, ktoré, ako on vravel, má zlaté dno. Znalosti a zručnosti z tohto remesla som potom využil v rodine a aj teraz nemám problém chytiť do ruky ihlu alebo sadnúť si za šijací stroj.

Otvoriť galériu
Ako maturant z roku 1956.
Zdroj: Archív J. Iľka

Ide niektorý z vašich potomkov vo vašich šľapajach?

Počas mojej praxe som desiatky rokov pracoval s počítačom, zvládol som programovací jazyk a vytvoril množstvo programov. Z tejto špecializácie som získal aj vedeckú hodnosť Kandidát fyzikálno-matematických vied na Karlovej univerzite v Prahe. V týchto mojich šľapajach kráča čiastočne aj moja staršia dcéra, ktorá študovala matematiku a kybernetiku, a pracuje už dlhší čas vo veľkej počítačovej firme. Ostatní potomkovia majú iné zameranie.

Predpoveď počasia je fenomén - zaujíma azda každého. Myslíte, že sa bez nej ľudia možno aj v dohľadnom čase zaobídu? Že každý bude mať v mobile aplikáciu, ktorá mu všetko potrebné spoľahlivo prezradí?

Pri telefonátoch počas Telerána sa občas stretávam s otázkou: „Pozrel som si predpoveď počasia na internete, ale chcem vedieť, čo si vy o tom myslíte.“ Smartfóny budú podľa mňa čoraz viac využívané aj na informácie o počasí. Otázkou je, či sa tam nájdu aj dostatočne detailné a spoľahlivé informácie.

Sú ľudia, ktorí predpoveď počasia či aktuálny stav kontrolujú cez internet 5- či 6-krát denne, okrem toho počúvajú každú hodinu správy o počasí z rádia a nevynechajú ich ani v televízii. Sú normálni?

V telefonických kontaktoch sa stretávam s ľuďmi, ktorí sledujú počasie veľmi detailne a zapisujú si všetky podrobnosti z pozorovania. Neraz som dostal ponuku na dlhodobé záznamy o teplotách, zrážkach a podobne. Môže to byť ako koníček, ale skôr si myslím, že je to asi z nedostatku inej činnosti.

Pre ktorú časť Slovenska je najťažšie robiť predpoveď počasia a pre ktorú je to, naopak, najjednoduchšie?

Vzhľadom na členitosť nášho územia sa predpoveď počasia robí ľahšie pre menšie územné celky ako pre Slovensko ako celok. Jednoduchšie je to pre nížiny ako pre hornaté oblasti. Ja sa však viac venujem predpovedi pre jedno konkrétne mesto alebo turistickú destináciu. Pre turistov a cestovateľov vyberám niekoľko bodov po trase. Napríklad vo Vysokých Tatrách to môže byť Starý Smokovec-Hrebienok-Skalnaté pleso-Lomnický štít.

Otvoriť galériu

Patrí k vašej práci aj sledovanie predpovedí konkurentov? Zvyknú vás prípadne nejako ovplyvniť?

Moje predpovede na desať dní a pre určitú lokalitu sú špecifické, preto používam vlastnú metodiku, odborné znalosti a dlhoročné skúsenosti. Väčšina mojich predpovedí sa týka rôznych miest na všetkých kontinentoch. Konkurenciu nesledujem a v konkrétnych prípadoch by som ju aj ťažko hľadal.

V médiách sa to slovo občas vyskytne aj v spojitosti s vaším menom... Je Rosničiak pre vás tá najväčšia urážka?

K rozhovoru pre istý týždenník bol titulok Pán Počasia(k), v jednom ďalšom sa začínal rozhovor s titulkom Výrobca počasia. Ale najviac sa mi páčilo oslovenie pred menom na jednej z pohľadníc, ktoré mi prichádzajú do Telerána, a to bolo: Mr. Rosnička. Mám zmysel pre humor, preto ma podobné prívlastky neurážajú.

Vlani bolo teplo od apríla do novembra. Vy ako fanúšik teplého počasia by ste rovnakú situáciu prijali aj v tomto roku?

Určite by som prijal, aby v celom najbližšom letnom polroku prevládalo ustálené a teplé počasie. V súvislosti s globálnym otepľovaním je väčšia pravdepodobnosť, že budeme mať viac dní s nadpriemernými teplotami ako dní s teplotami pod dlhodobým priemerom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Derňár, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?