Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2019 16:15 | Správy | Servis | Rodina

Odmietnutie vakcíny môže spôsobiť rodičom problém: Do škôlky len očkované deti?

Očkovať či neočkovať? To je otázka, s ktorou zápasí množstvo rodičov. Vo viacerých európskych štátoch legislatíva zamedzuje predškolským zariadeniam prijímať deti, ktoré neboli zaočkované povinnými vakcínami, na Slovensku sa o podobnom návrhu tiež diskutuje.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská nedávno povedala, že by nebola proti. Má takéto obmedzenie význam? Akým nepravdám o očkovaní veríme?

Nielen vo svete, ale aj u nás sledujeme silnejúci trend odmietania povinného očkovania. Čoraz viac ľudí brojí proti farmaceutickým firmám. V dôsledku toho čoraz viac matiek nedáva svoje deti očkovať proti chorobám, ktoré môžu spôsobovať epidémie končiace smrťou alebo trvalé následky na zdraví, začínajú vznikať takzvané vakcinačné diery a odrazu sa na tých miestach objavujú choroby, o ktorých sme si už desaťročia mysleli, že sú definitívne zažehnané.

Jednotlivé krajiny postupne schvaľujú zákon, ktorý zabráni prevádzkovateľom predškolských zariadení prijať dieťa nad tri roky, ktoré nebolo očkované. Argumentujú kolektívnou imunitou. Viete, čo to je a ako funguje? Čo by sme mali o očkovaní vedieť? Odmietnutie povinného očkovania je definované v zákone ako priestupok na úseku verejného zdravotníctva, za ktorý možno uložiť pokutu v súhrnnej výške 331 eur.

„Vo všeobecnosti zaočkovanosť detí stále klesá, je to alarmujúce,“ hovorí Jana Snopková, pediatrička z portálu pediatersnopkova. „Bola to len otázka času, kedy princíp kolektívnej ochrany prestane fungovať. Máme tu epidémie osýpok a, bohužiaľ, ani táto skutočnosť dostatočne nevystrašila rodičov, ktorí nedali zaočkovať svoje deti. Dúfam ešte stále v zdravý rozum rodičov. Podľa môjho názoru asi 3-4 roky dozadu sme mali viac ľudí, ktorí odmietali očkovania, ako teraz. Pomaly utíchajú antivakcinačné organizácie. Asi sa zľakli zodpovednosti za vznikajúcu situáciu.“

 

Ako by to fungovalo v praxi?

Pri zápise do predškolského zariadenia dnes potrebujete prakticky len žiadosť a rodný list dieťaťa. Po schválení zákona o nezaočkovaných deťoch by si škôlka zrejme žiadala aj potvrdenie o absolvovaní povinných očkovaní od pediatra.

7 najčastejších otázok

Je očkované dieťa vždy v kolektíve v bezpečí? - NIE

Čím viac ľudí v celkovej populácii je zaočkovaných proti niektorému pôvodcovi choroby, tým sa zvyšuje šanca na obmedzenie šírenia ochorenia až po vznik kolektívnej imunity. Postupne sa tak šírenie choroby zúži len na priamy styk nakazeného jedinca s nezaočkovaným človekom. Pri detských infekciách až stopercentnú nákazlivosť majú napríklad osýpky.

Môže zaočkovanie spôsobiť autizmus? -  NIE

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR: „Od roku 1995 sa realizovali štúdie, ktoré skúmali súvislosť medzi očkovaním a vznikom autizmu. Vo všetkých štúdiách bolo k dispozícii veľké množstvo údajov. Po preskúmaní vzoriek populácie detí sa ani v jednej z týchto štúdií nepotvrdil príčinný vzťah medzi očkovaním a vznikom autizmu.“

Hygiena sa zlepšila, treba očkovať? - ÁNO

V skutočnosti choroby, proti ktorým sa dá zaočkovať, sa vrátia, ak sa s očkovaním prestane. Lepšia hygiena a čistá voda môžu ochrániť ľudí pred chorobami, akými sú chrípka a cholera, väčšina vírusov sa však šíri bez ohľadu na to, ako dodržiavame čistotu. Ak ľudia nebudú zaočkovaní, staré choroby sa rýchlo vrátia.

Sú moderné vakcíny vôbec účinné? - ÁNO

V niektorých prípadoch ochorejú aj zaočkovaní ľudia. Prichádza názor, že očkovanie neúčinkuje a je teda zbytočné. Účinnosť očkovania napriek snahám nie je stopercentná. Zavisí od viacerých okolností a vždy sa nájde určité malé percento ľudí, u ktorých je očkovanie neúčinné.

Majú protilátky vedľajšie účinky? - ÁNO

Vakcíny majú vedľajšie účinky, ale žiadne z nich nie sú také vážne ako samotné ochorenie. Všetky druhy medikamentov môžu mať vedľajšie účinky. Ale lokálna bolestivosť či mierna horúčka sú zanedbateľné oproti trvalým následkom choroby v prípade jej prepuknutia. Obrna napríklad môže spôsobiť ochrnutie, osýpky aj slepotu.

Vyskytujú sa ochorenia, proti ktorým sa očkuje? - ÁNO

Tieto choroby sa v Európe stále vyskytujú. V krajinách, kde je očkovanie nad úrovňou 95 %, však neprepuknú. V štátoch, kde počet očkovaných klesol pod túto hraničnú úroveň, sa aj v nedávnych rokoch choroby objavili a prepukli. Od roku 2005 došlo k prepuknutiu nákazy osýpok v rôznych krajinách vyspelej Európy.

Ak nemusí každý očkovať, ja musím? - ÁNO

Niektoré deti majú veľmi oslabenú imunitu a pediater im odporučí neočkovať. Príliš slabý detský organizmus by to nezvládol. Vďaka kolektívnej imunite toto dieťa nemusí danému ochoreniu podľahnúť. To však platí len v prípade, ak kolektívna imunita funguje a nemá žiadne vakcinačné diery, čiže celkové očkovanie neklesá pod 95 %. Pri nižšom percente kolektívna imunita prestáva fungovať a organizmus infekcii podľahne.

Rozšírený vírus chrípky : Zaočkovaní sú proti Michiganu chránení

Chrípkový vírus Michigan je na Slovensku. Po komplikáciách v posledných týždňoch naň zomreli dvaja ľudia. V roku 2009 spôsobil tento vírus pandémiu a bol známy ako prasacia chrípka. Dnes je už v populácii bežný a ide o podtyp kmeňa typu A. „Ide o bežný sezónny vírus chrípky, ktorý v populácii koluje približne 10 rokov a nachádza sa vo vakcíne proti chrípke pre chrípkovú sezónu 2018/2019,“ vysvetlila Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva SR. Ako doplnila, od začiatku chrípkovej sezóny bolo doteraz hlásených spolu 37 prípadov SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie), z nich siedmi chorí zomreli. „Osoby neboli očkované proti chrípke, väčšina z nich mala pridružené chronické ochorenia,“ upozorňuje Račková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Ivan Šuplata, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli