Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.02.2019 18:23 | Správy | Zahraničné správy

Európski poslanci sú zdesení, čo všetko zistili o Slovensku: Máme vážne obavy!

Poslanci Výboru Európskeho parlamentu pre spravodlivosť a občianske slobody (LIBE) schválili v utorok návrh uznesenia so závermi Skupiny pre monitorovanie právneho štátu, opisujúcich situáciu na Malte a na Slovensku.

Monitorovacia skupina vznikla po vraždách novinárov Daphne Caruanovej Galiziovej a Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Poslanci vyjadrili vážne obavy nad stavom boja proti korupcii a organizovanému zločinu v oboch krajinách, ale aj nezávislosťou orgánov činných v trestnom konaní a súdov na Slovensku. Vyzvali vlády oboch krajín, aby lepšie chránili novinárov a posilnili právny štát.

Vo všeobecnejšej rovine uznesenie, za ktoré hlasovalo 40 poslancov, siedmi boli proti a šiesti sa zdržali, požaduje pravidelné a nezávislé posudzovanie stavu právneho štátu členských krajín EÚ a posilnenie úlohy Europolu. Poslanci odsúdili snahy čoraz väčšieho počtu vlád členských štátov smerujúce k oslabeniu princípov právneho štátu, deľby moci a nezávislosti súdnictva.

 

Zákonodarcovia upozornili, že vraždy novinárov Caruanovej Galiziovej, Kuciaka, ako aj Viktorie Marinovovej v Bulharsku majú odrádzajúce účinky na novinárov v celej Únii.

Uznesenie výboru LIBE žiada urýchlené a úplné vyšetrenie všetkých náznakov trestných činov, a to najmä v oblasti korupcie, finančnej kriminality, prania špinavých peňazí, daňových podvodov a únikov, o ktorých písali zavraždení novinári. Zodpovedným orgánom na Malte a na Slovensku odporúča plnú spoluprácu s Europolom. Výbor požaduje posilnenie mandátu Europolu tak, aby mohol aktívnejšie vstupovať do vyšetrovania väčších skupín organizovaného zločinu v štátoch EÚ, pokiaľ existujú pochybnosti ohľadom nezávislosti a kvality vnútroštátneho vyšetrovania.

S odkazom na Slovensko výbor LIBE ocenil pokrok vo vyšetrovaní vrážd Kuciaka a Kušnírovej, zároveň však vyzval na jeho pokračovanie, a to na vnútroštátnej aj medzinárodnej úrovni, s cieľom odhaliť objednávateľov vraždy a postaviť ich pred súd. Uznesenie si všíma, že vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy viedlo k odhaleniu údajných plánov na vraždu prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku a právnika Daniela Lipšica. V súvislosti s rozhodnutím zveriť túto časť vyšetrovania policajnej inšpekcii Ministerstva vnútra chcú poslanci ďalší vývoj monitorovať.

Výbor vyzval Európsku komisiu a Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) na riadne vyšetrenie všetkých trestných činov týkajúcich sa korupcie a podvodov, vrátane zneužívania agrodotácií EÚ, o ktorých boli poslanci informovaní počas svojich pracovných ciest na Slovensko. Poslanci vyjadrili obavy aj v súvislosti s prípadmi korupcie, konfliktu záujmov a beztrestnosti v slovenských mocenských kruhoch a varovali pred politizáciou a nedostatkom transparentnosti v procese výberu a menovania niektorých štátnych predstaviteľov vrátane policajného prezidenta.

V súvislosti s aktuálnou voľbou sudcov Ústavného súdu poslanci vyzvali, aby proces ich výberu, ako aj vymenovaní kandidáti, napĺňali najvyššie možné štandardy transparentnosti, kontroly a zodpovednosti.

Výbor LIBE sa vyjadril aj k únosu vietnamského občana z Nemecka, v ktorom mohla podľa schváleného textu zohrať rolu aj vláda SR. Poslanci vyzvali na pokračovanie spolupráce nemeckých a slovenských orgánov a komplexné vyšetrenie prípadu vrátane údajnej úlohy, ktorú v ňom mohol zohrať exminister vnútra SR Robert Kaliňák.

Poslanci ocenili zapojenie sa mnohých slovenských občanov a mimovládnych organizácii do zápasu za demokraciu, právny štát a základné práva a vyzvali slovenských predstaviteľov, aby takéto prejavy občianskej angažovanosti podporovali a neodrádzali od nich.

Uznesenie vyzýva vládu SR, aby zaistila novinárom bezpečnosť, a vyjadruje znepokojenie nad vyhláseniami niektorých politikov, ktoré spochybňujú prínos nezávislej žurnalistiky. Výbor odsúdil nedostatok transparentnosti vo vlastníctve médií a v nadväznosti na odchod viacerých novinárov z RTVS vyjadril obavy o nezávislosť a kvalitu verejnoprávnych médií v krajine.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
Foto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec