Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.02.2019 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Duševne chorý Daniel očaril porotu speváckej súťaže: Schizofrénia začala po tragickej udalosti!

Spev ho lieči a je jeho hnacím motorom! Bratislavčan Daniel Kapitán (25), ktorý v nedeľu večer postavil z kresla všetkých porotcov speváckej súťaže The Voice, bojuje s ťažkou duševnou chorobou.

Mladíkovi, ktorý nosí v hrdle unikátny dar, pred dvoma rokmi totiž diagnostikovali schizofréniu. Stalo sa tak po smrti milovaného otca. Súboj s nevyliečiteľným ochorením je však veľmi náročný, pretože ovplyvňuje ľudské správanie, myslenie a emócie. Ako zmenila schizofrénia Danielov život, porozprával umelec pre Nový Čas. Toto je jeho silný príbeh...

Daniel z Bratislavy si v poslednom čase prežil jedno z najhorších období svojho života. Ešte pred dvomi rokmi bol úplne normálnym chalanom na vysokej škole a pôsobil hneď vo dvoch kapelách. Je teda zrejmé, že spev bol preňho všetkým. Z jedného dňa na druhý však prišiel koniec a Daniel zostal iným človekom.

„Moje ochorenie sa začalo prejavovať, keď mi zomrel otec. Začal som mať stavy úzkosti. Pridali sa k tomu problémy s komunikáciou s novými ľuďmi,“ priznal pre Nový Čas nadaný mladík. Keďže najväčšiu oporu našiel vo svojej rodine a v gospelovom súbore, začal svoje zdravotné ťažkosti ihneď riešiť.

 

„Necítil som sa dobre, tak som sa po dohode s rodinou nechal hospitalizovať v nemocnici na Mickiewiczovej. Bolo to pre mňa šokujúce, keď mi povedali diagnózu,“ povedal so stiahnutým hlasom šikovný umelec.

Očaril porotu

V nedeľu večer sa Daniel predstavil v speváckej súťaži, kde zaspieval pieseň s názvom I believe I can fly od amerického speváka R. Kellyho. Po Danielovom polminútovom spievaní, sa k nemu otočili traja porotcovia a po chvíľke sa pridal aj český spevák Pepa Vojtek.

„Sme veľmi radi, sme poctení, že sme ťa mohli počuť. Myslím si, že máš obrovské srdce a to, čo som z teba cítila, to je presne to, čo všetci hľadáme. Hľadáme niečo, čo je prirodzené, niečo, čo sa na nič nepodobá, proste hľadáme originál,“ vyznala sa Jana Kirschner.

Porotca Kali sa postavil a povedal to jednoznačne: „Táto šou je tvoj domov a ja som domovník a mám kľúče od všetkých dverí.“ Do svojho tímu ho napokon raper aj získal a Daniela dokonca porota označila za najväčšiu hviezdu tejto šou.

Podstupuje liečbu

Keďže ide o celkom čerstvú záležitosť, Daniel sa lieči a je odhodlaný so zákernou chorobou bojovať. Nevzdáva sa a pravidelne navštevuje odborníkov. „Každý mesiac chodím k lekárovi na injekcie. Mesiac sa mi vstrebávajú, takže nemusím brať lieky,“ priznal Kapitán, ktorého ochorenie sa podľa jeho slov prejavuje len v komunikácii a v sústredení.

Keďže má teraz svoje zdravie ako-tak pod kontrolou, rozhodol sa, že svoj dar ukáže celému Česku a Slovensku. „Najviac mi pomáha hudba, je pre mňa terapiou. Choroba ma naučila pokore a vážiť si rodinu. Vzala mi môj starý spôsob života a veľa kamarátov. Ale ukázali sa, naopak, tí praví,“ vyjadril sa Daniel, ktorý pred chorobou hral v kapele Prešporskí junáci.

Tá sa však rozpadla a rodák z Bratislavy zostal verný už len gospelu. Pracuje pritom aj na vlastnej tvorbe. „Píšem texty a teším sa, keď budem môcť predstaviť aj vlastné skladby,“ uzavrel.

Možný návrat do bežného života

Dana Šedivá, psychiatrička

Prvé prejavy schizofrénie sa obvykle objavujú v ranej dospelosti vo veku 20 - 25 rokov. Začiatok ochorenia v detstve je vzácny. Nástup chorobných príznakov môže byť náhly alebo sa vlečie mesiace. Poznáme viacero podtypov a priebehových variantov ochorenia. V súčasnosti vieme príznaky choroby veľmi dobre liečiť. Mnoho pacientov po zaliečení akútnej fázy vedie bežný spôsob života.

Hodnotenia porotcov

Vojta Dyk (33): "Zaspieval si to lepšie ako originál."

 Jana Kirschner (40): "Si proste dar."

Pepa Vojtek (53): "Musím povedať, hlas máš skvelý."

Kali (36): "Táto šou je tvoj domov." 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pro, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka