Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2019 16:46 | Šport | Šport mix
FotoVideo

Sen sa stal skutočnosťou: Petra Vlhová získala medailu na majstrovstvách sveta!

Dvadsaťtriročná slovenská lyžiarka Petra Vlhová získala v piatok historickú striebornú medailu na MS, keď vo švédskom Are uspela v alpskej kombinácii.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

 

Nikdy predtým žiadny slovenský zjazdár, ani vo federálnej ére, nestál na pódiu vrcholného podujatia po individuálne disciplíne. Je to však Vlhovej druhý cenný kov z MS, pred dvoma rokmi vo švajčiarskom St. Moritzi bola členkou striebornej zostavy v súťaži tímov. 

Vlhová len o tri stotinky minula šancu stať sa možno historicky poslednou majsterkou sveta v disciplíne všestrannosti, ktorú sa na vrcholných podujatiach chystajú zrušiť. Švajčiarka Wendy Holdenerová obhájila svoj titul so šťastím a bronz získala so stratou 45 stotín Nórka Ragnhild Mowinckelová. 

Vlhová už pred šampionátom mala status najúspešnejšej v histórii slovenského alpského lyžovania, čo sa jej podarilo výsledkami vo Svetovom pohári i vlaňajším 5. miestom v olympijskej kombinácii. Teraz svoju predchodkyňu Veroniku Velez-Zuzulovú prekonala aj vo výslednici MS, spolu dosiahli tímové striebro, obe boli raz štvrté v slalome, ale Zuzulová mala celkovo päť TOP10 výsledkov na čele so slalomovým 7. miestom. Vlhová však predvlani naznačila svoj rýchly prienik na úplnú špicu nielen štvrtým slalomom, ale aj 8. miestom v obrovskom slalome. Jej rast v kombinácii mal logiku už vlani na ZOH.

Výslednica zjazdu do kombinácie mala v Are svoje dve veľké špecifiká. Pre poveternostné podmienky (sneženie, hmla, vietor) posunuli štart nižšie na métu super-G. Niektoré pretekárky využili súťaž na tréning nedeľného špeciálneho zjazdu, napríklad lúčiaca sa a zraneniami ubolená legenda Lindsey Vonnová zašla rovnaký čas ako Vlhová aj preto, že tesne pred cieľom vypustila pár stotiniek. Lichtenštajnka Tina Weiratherová naopak využila jazdu na odskúšanie si extrémnych sklzov a v cieli za Slovenkou senzačne zaostala (26 stotín). Obe sa potom spolu s ďalšími piatimi pretekárkami zo slalomu odhlásili.

Ani tieto reálie však neznižujú priam rozprávkový výkon Petry Vlhovej. Bez akejkoľvek prípravy počas sezóny a len s tromi tréningami išla špecialistka na točivé disciplíny odvážne a zároveň umne. Dovolila si aerodynamiku "vajíčka" aj v náročných úsekoch, kde by jej každý expert odpustil opatrnejší postoj. 

Najväčšia a za štandardných okolností jediná súperka Holdenerová získala len malý náskok rovných troch desatín. Predznamenalo to dramatický súboj druhej dámy súčasného slalomu s obhajkyňou kombinačného titulu, ktorá je v sezónnom hodnotení slalomu tretia.

Vlhová za najrýchlejšou, špecialistkou Ramonou Siebenhoferovou zaostala len 72 stotín, pritom Rakúšanka vyhrala pred tromi týždňami oba klasické zjazdy v Cortine d'Ampezzo... Slávnu Ester Ledeckú priam deklasovala o vyše štyri desatiny, hoci česká "obojživelníčka" sa na trať vydala už za lepšej viditeľnosti.

Keďže už v "zatiahnutom" zjazde svietilo umelé osvetlenie, alpská kombinácia sa v Are išla prakticky ako nočná súťaž. V slalome však vládli prehľadné podmienky a napriek skráteniu prvej časti tú druhú nechali v štandardnej dĺžke, porovnateľnej s kratšími traťami vo Svetovom pohári. Kurz ale nebol náročný a možno aj to zaskočilo Vlhovú, ktorá sa ani nepriblížila k svojím možnostiam. Išla síce jasne lepšie a suverénnejšia ako väčšina zo 16 štartujúcich pred ňou a v cieli celkovo viedla, no priebežne len s druhým slalomovým časom. O 15 stotín ju predstihla Kanaďanka Roni Remmeová, renkingovo za 50-kou.

Vlhovej rivalka Holdenerová mala dosť času na štarte vyhodnotiť svoju pozíciu. Aj ona použila brzdové motívy a na poslednom medzičase stratila presne svoj náskok. V zelenom poli však obe pretekárky spolu nezostali, lebo v závere minimálny detail rozhodol o úspešnej obhajobe Švajčiarky.

Alpská kombinácia žien - konečné poradie (zjazd + slalom):

1. Wendy Holdenerová Švajčiarsko 2:02,13 min

2. Petra Vlhová Slovensko + 0,03 s

3. Ragnhild Mowinckelová Nórsko + 0,45 s

4. Ramona Siebenhoferová Rakúsko + 0,49 s

5. Roni Remmeová Kanada + 1,13 s

6. Federica Brignoneová + 1,39 s

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Propalestínsky protest pred Kolumbijskou univerzitou v New Yorku
Na univerzitách v USA prebiehajú propalestínske protesty: Ostrý odkaz z Bieleho domu
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Izrael navrhol Hamasu dohodu o prímerí: Prekvapivá reakcia, ukončia boje?!
Prezident USA Joe Biden
Severná Kórea kritizovala USA: Zhoršujú vojnu na Ukrajine!
Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Foto
Záchytka s Braňom Mojsejom: Najintímnejšia spoveď o momente, ktorý mu zmenil život!
Erik Tomáš, Ladislav Kamenický, Robert Fico.
Dvaja ministri vysvetľovali Ficove slová: Skončia peniaze z 2. piliera v diaľniciach?
Pár z tragédie v Rohožníku má tvoriť Slovák Milan a žena-cudzinka.
Foto
Krvavá dráma na Záhorí sa odohrala pred očami detí! Milan († 47) neprežil: Polícia má viacero verzií
Holub Lipták získal olympijské zlato v roku 1995.
Foto
Tomu nebudete veriť: Prvý úspešný olympionik z Liptova bol HOLUB! Predbehol aj Michala Martikána
Čo majú spoločné Zendaya, Emma a Kirsten?
Foto
Čo majú spoločné Zendaya, Emma Stone a Kirsten Dunst? Len Spider-man to nie je! Budete sa diviť
Robotický pes s plameňometom za 8 805 eur
Foto
Robotický pes s plameňometom?! Nie, nejde o sci-fi film: Padnete na zadok, na čo má slúžiť
Kto vypadol v 9, kole?
V Let's Dance ide do tuhého: Kto opustil tanečnú šou tesne pred bránami FINÁLE?!
(ilustračné foto)
Po tornádach v USA hlásia obete: Zanechali značné škody
Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili