Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2019 13:00 | Správy | Politika

Saková zasiahla do vyšetrovania dvojnásobnej vraždy: Kto nariadil rozbitie Kuciakovho tímu?

Niečo tu nesedí! Ministerka Denisa Saková (42) tento týždeň odobrala časť spisu vyšetrovaciemu tímu vraždy Jána Kuciaka († 27) a presunula ho pod Inšpekciu ministerstva vnútra, nad ktorou má priamu kontrolu.

Zásah spočiatku vysvetľovala snahou zamedziť únikom vo vyšetrovaní. Generálna prokuratúra pritom na ďalší deň uviedla, že išlo len o prerozdelenie práce pre vyťaženosť vyšetrovateľov. Komu hrá do karát rozdelenie tímu? Saková sa rozhodla odňať pôvodnému vyšetrovaciemu tímu časť spisu týkajúcu sa vyšetrovania prípravy vraždy prokurátora Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Šokujúce je, že toto vyšetrovanie presunula pod Inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá bežne rieši trestnú činnosť policajtov. Samotný poškodený exminister vnútra a advokát rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic opatrenie spochybňuje: „Inšpekcia nikdy nevyšetrovala ani nevyšetruje prípady úkladných vrážd - nemá na to ľudskú ani odbornú kapacitu. A ako má úniku informácií zabrániť, ak budú súvisiace prípady vyšetrovať dva vyšetrovacie tímy?“

Toto sme ešte nevideli

 

Ministerka Saková uviedla ako dôvod zásahu do vyšetrovania, že sa snaží zamedziť úniku informácií a následnému mareniu vyšetrovania. Špeciálna prokuratúra však najskôr zverejnila stanovisko, že o ničom nevie a nikto to s nimi nekonzultoval. Práve jej prokurátori sú pritom zodpovední za dozor nad vyšetrovaním vraždy. Po medializácii poupravili svoje vyhlásenie s tým, že rozhodnutie ministerky bolo vydané v súlade so zákonom.

Mnoho odborníkov a bývalých vyšetrovateľov sa ozvalo, že Saková nemôže svojvoľne odobrať policajtom prípad. „Minister ni­kdy nemal a ani teraz nemá zo zákona právomoc odňať nie­ktorej policajnej zložke, či už útvaru, alebo vyšetrovaciemu tímu, ktorý minister zriadil vlastným rozkazom, časť vyšetrovaných prípadov a prideliť ich inšpekcii,“ uviedol bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek.

S podobným prípadom sapritom nikdy nestretol ani ostrieľaný právnik Robert Bános: „Často sa stáva, že ak napríklad vyšetrovateľ robí chyby, dozorujúci prokurátor mu prípad odoberie a dá ho niekomu inému, ale nikdy nie Inšpekcii ministerstva vnútra a už vôbec nie na apel ministra.“ Svoje pridáva aj bývalá prokurátorka Eva Mišíková.

„To nie je štandardný postup a to z toho dôvodu, že podozrivými osobami nie sú osoby, ktoré by boli príslušníkmi policajného zboru. Ja si osobne nepamätám, že by v takejto veci bolo takto rozhodnuté, že nebude konať nejaký špecializovaný útvar, ale inšpekcia,“ hovorí Mišíková.

Otázniky celá kauza vyvoláva aj podľa exministra vnútra Vladimíra Palka. „Na žiadny podobný prípad si za svojho pôsobenia nespomínam a ani za ministrovania iných ministrov. Pochybujem, že také niečo niekedy bolo. Keď sa deje vec, ktorá sa nikdy nestala, tak potom je to divné,“ povedal.

Saková sa bráni tým, že z jej strany išlo len o formálny úkon: „Rozhodnutie je čisto administratívnym aktom po tom, ako padla dohoda na pôde Generálnej prokuratúry za účasti jej vedenia, prezidenta Policajného zboru a riaditeľa inšpekčnej služby.“

Sakovú prikryl Čižnár

Tvrdenie ministerky podoprela aj Generálna prokuratúra. „Z vyšetrovania tejto úkladnej vraždy vyplynuli podozrenia z inej závažnej trestnej činnosti. Tieto skutky boli vylúčené na samostatné trestné konania,“ uviedla hovorkyňa Andrea Predajňová. Zároveň skonštatovala, že pôvodne chceli prípravné konanie ukončiť do konca februára, čo nestihnú a preto museli konať.

Policajný prezident Lučanský len skonštatoval, že to bolo spoločné rozhodnutie. „Keď je podozrenie a riziko, že v niektorom konaní sú zainteresovaní policajti, tak je zákonne možné to dať aj inšpekcii, ktorá sa prioritne zaoberá trestnou činnosťou policajtov. Asi si viete predstaviť, kto je vykonávateľom týchto skutkov, poviem nám na rovinu, že policajti, ktorí odchádzajú do civilu, neprerušujú kontakt s policajtmi, ktorí ostávajú,“ uzavrel.

Otázniky okolo odobratia prípadu

1. Presun z NAKA na Inšpekciu ministerstva vnútra

Nezávislí vyšetrovatelia aj advokát rodiny Kuciakovcov sa zhodujú na tom, že inšpekcia nemá dostatočné kapacity na riešenie úkladných vrážd. Sama sa venuje najmä trestným činom policajtov a aj podľa exministrov vnútra k podobnému presunu doposiaľ nedošlo.

„Je niekoľko násilných trestných činov, ktoré v minulosti inšpekcia vyšetrovala, pretože boli spáchané príslušníkmi Policajného zboru. Neviem o takomto nedostatku Inšpekcie, rozhodnutie posunúť im časť spisu padlo na pôde Generálnej prokuratúry, pracujú na nej erudovaní zamestnanci a ja to nechcem spochybňovať,“ uviedla Saková.

2. Zásah do rozdelenia prípadu zo strany ministerky

O rozdelení prípadu informovala ministerka vnútra Saková, ktorá doteraz tvrdila, že vo vyšetrovateľov má dôveru. V utorok náhle bez porady s dozorujúcimi prokurátormi oznámila, že časť prípadu odovzdali iným vyšetrovateľom, ktorí formálne spadajú pod ňu. „Rozhodnutie je čisto administratívnym aktom,“ odmietla zasahovanie do vyšetrovania Saková.

3. Dôvody, pre ktoré došlo k rozdeleniu

Pôvodne z ministerstva hovorili, že týmto krokom sa snažia o zamedzenie úniku informácii z vyšetrovacieho spisu. Generálna prokuratúra o deň neskôr tento dôvod ani nespomenula, namiesto toho tvrdí, že ide o časovú tieseň a pôvodný termín ukončiť vyšetrovanie do konca februára 2019 nestíhajú. „Dôvodom boli podľa mojich informácií hlavne úniky,“ zopakovala Saková napriek stanovisku prokuratúry.

4. Snaha minimalizovať počet osôb v prípade

Polícia sa po únikoch zo spisu snažila minimalizovať počet členov tímu, ktorí by mali prístup k detailom vyšetrovania. Po novom sa tento počet ľudí rozšíri, čiže paradoxne pôjde o väčšie riziko úniku týchto informácií. „Nemyslím si, že pôjde o väčšie úniky,“ zamietol stručne tézu policajný prezident Lučanský.

Budí to veľké otázniky

Vladimír Palko, exminister vnútra za KDH

Na žiadny podobný prípad si za svojho pôsobenia nespomínam a ani za ministrovania iných ministrov. Pochybujem, že také niečo niekedy bolo. Keď sa deje vec, ktorá sa nikdy nestala za tridsať rokov existenie policajného zboru, tak potom je to divné. Budí to veľké otázniky. Neviem konkrétne, či ľudia, ktorí sú teraz v inšpekcii, niečo také vyšetrovali. To, že to verejnosti nebolo vysvetlené, to tiež prispieva k podozreniu.

Mali únikom zabrániť inak

Eva Mišíková, dlhoročná prokurátorka a advokátka

To nie je štandardný postup a to z toho dôvodu, že podozrivými osobami nie sú osoby, ktoré by boli príslušníkmi policajného zboru. Ja osobne si vôbec nepamätám, že by v takejto veci bolo takto rozhodnuté, že nebude konať nejaký špecializovaný útvar na takéto trestné činy určený, ale Inšpekcia ministerstva vnútra.

Ja nepovažujem za dostatočný argument, že aby nedošlo k úniku informácií. Treba zabrániť úniku informácií inak a nie kvôli tomu meniť príslušnosť a dať to orgánu, ktorý je primárne na vyšetrovanie trestných činov príslušníkov policajného zboru.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?