Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2019 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

8 odborníkov o obľúbenom nápoji Slovákov: Prípady, kedy nám pitie kávy prospieva

Bez šálky kávy si mnohí z nás nevedia predstaviť ranné vstávanie či posedenie s priateľmi. Káva je v našej krajine veľmi obľúbená a v jej pití patríme k rekordérom. Môže si dopriať obľúbený nápoj žena počas tehotenstva a kedy je ten správny čas na jej pitie podľa kardiológa? Čo odporúčajú iní lekári?

Čo si myslia o jej pití lekári

Podľa štatistík spotrebuje jeden Slovák ročne až 2,6 kilogramu zrnkovej kávy. Za desať rokov jej spotreba vzrástla až o 44 percent. „Kofeín má jedinečné postavenie - viac než 85 % populácie (vrátane detí) ho pravidelne konzumuje vo forme kávy, čaju, energetických nápojov, prísad v potravinách atď. Ide o najviac užívanú psychoaktívnu látku na svete,“ vysvetlila psychiatrička Dana Šedivá. Kávu si vychutnávame pri stretnutiach s priateľmi, ale je aj súčasťou našich ranných rituálov.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Odporúčania lekárov k pitiu kávy

 

Gynekológ, Peter Krajkovič

Ak je tehotná žena zvyknutá bežne piť kávu, tehotenstvo nie je dôvodom, aby ju prestala piť. Samozrejme, ak kávu nikdy nepila, tehotenstvo nie je dôvodom, aby ju začala piť. Tak dve kávičky denne primeranej sily sú pre tehotnú aj dojčiacu ženu v poriadku. Káva prináša aj psychickú pohodu.

Otvoriť galériu

Detská lekárka, Katarína Šimovičová

V zásade by deti normálnu kávu nemali piť. Ak však chcú, môžu im dať rodičia žitnú kávu. Určite nie zrnkovú s obsahom kofeínu. Pri zápche však aj deťom odporúčam pol deci bežnej kávy s kofeínom. Roztiahne cievy v brušku a črevách. Ale iba takto terapeuticky. Ak si však dieťa odpije z pohára rodiča, nič strašné sa nestane.

Otvoriť galériu

Osobný tréner, Luboš Gsch

Pre ľudí, ktorí znášajú kofeín, je káva dostupný stimulant. Kofeín zvýšenou energizáciou má vo zvýšenej miere tendeciu spalovať kalórie. Optimálne je piť kávu 60 až 90 minút pred tréningom. Po treníngu je už skôr súčasť regenerácie.

Kardiochirurg, Viliam Fischer

Piť kávu hneď ráno je absolútne nevhodné. Organizmus asi osem hodín počas spánku neprijíma tekutiny. Káva je diuretikum, teda sťahuje vodu. Káva je výborná vec, ale popoludní či o takej tretej-štvrtej. Netreba však zabúdať, že pri každej káve je potrebné prijímať tekutiny.

Psychiatrička, Dana Šedivá

Popri nesporných benefitoch predstavuje pitie kávy riziko vzniku závislosti, ktoré si užívatelia neuvedomujú, keďže nevedie k asociálnym prejavom ako pri iných psychoaktívnych látkach (alkohol, drogy). Bežné dávky kofeínu spravidla nepredstavujú zdravotné riziko. V súčasnosti nie sú k dispozícii informácie, aby mohla byť určená klinická významnosť možných negatívnych dôsledkov užívania kofeínu. Asi polovica chronických užívateľov opisuje pri prerušení konzumu bolesti hlavy.

Otvoriť galériu

Odbroníčka na zdravú výživu, Katarína Skybová

Káva pre svoje výrazné chuťové vlastnosti predlžuje pocit nasýtenia. Aby ste si chuť kávy vychutnali naplno, mali by ste ju piť bez pridaného cukru a mlieka. Len vtedy nemá kalórie a môžete ju piť aj počas redukčného režimu. Pozor si dávajte na ochutené druhy kávy, kávu so šľahačkou či likérom, ich energetická hodnota môže byť až 1 000 kJ.

Sexuologička, Danica Caisová

Nie je vedecky dokázané, že by káva mala nejaký výraznejší vplyv na zvýšenie sexuálnej výkonnosti ako čokoľvek iné. Nie sú žiadne výskumy, ktoré by to potvrdzovali. Na potenciu, teda na zlepšenie erekcie máme lieky. Ale na zlepšenie libida nie. Začiatok milovania je, že niekto chce a veľmi chce, bohužial nato aby človek chcel lieky nie sú.

Otvoriť galériu

Internista - gastroenterológ , Miloš Bubán

Máloktorý nápoj bol podrobený takému výskumu ako káva. Obsahuje kofeín, ktorý stimuluje centrálnu nervovú sústavu. Vieme, že môže zvyšovať sekréciu žalúdočnej šťavy, podporuje činnosť tráviaceho traktu. Odporúča sa, aby mala ten správny účinok, denne vypiť 3 až 5 káv. Treba však myslieť na to, že káva keď aj osvieži neznamná to, že keď je niekto nevyspatý a dá si 5 káv, môže šoférovať. Je lepšie a bezpečnejšie stretať sa s priateľmi pri káve ako pri alkohole.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Ivan Šuplata

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?