Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Slovenský raj zamrzol do krásy: V zime tu vládne pokoj a ľudí je málo

Divoká príroda, rokliny, vodopády, horské bystriny, nádherné zákutia... Slovenský raj si právom zaslúži svoje meno. Cez leto tam denne príde viac ako 3 000 návštevníkov, ale Slovenský raj je rajom aj v zime. A možno ešte väčším a hlavne tichším a pokojnejším.

Denná návštevnosť málokedy presiahne stovku turistov, ale scenérie, ktoré tam môžete vidieť, sú úchvatné a jedinečné. Asi najčarovnejšia je premena vody na ľad a všetky podmanivé ľadové výtvory. Druhohorné vápencové pohorie medzi Tatrami a Slovenským rudohorím rozvrásnili dve rieky, Hornád a Hnilec. Vytvorili najkrajšie a najväčšie krasové kaňony na našom území.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Prvé zmienky o sprístupnení roklín Slovenského raja sú až z konca 19. storočia. V roku 1906 Béla Hajč ako prvý splavil Hornád. Urobil to na plti s muzikou a s „nóbl“ spoločnosťou. Skutočný rozvoj Slovenského raja prišiel až v 20. rokoch minulého storočia, keď v Spišskej Novej Vsi vzniklo rušňové depo. Jeho noví zamestnanci boli nielen zanietení turisti, ale aj propagátori a organizátori turistického života.

Od roku 1964 sa Slovenský raj stal Chránenou krajinnou oblasťou a v roku 1986 ho vyhlásili za národný park s rozlohou len 210 km². V poslednom čase záujem o jedinečnú prírodnú oblasť neustále narastá.„Pomaly sa dostávame na hranicu únosnosti, čo sa týka návštevnosti. Aj preto sme vydali na konci minulého roka nový návštevný poriadok a pripravujeme opatrenia na zvládnutie turistického náporu do jednotlivých roklín.

Otvoriť galériu
Bežkovanie: Panenským snehom na Prednej holi.
Zdroj: Igor Ľudma, Peter Olekšák

 

To sa však týka letnej sezóny. V zime je Slovenský raj rajom pokoja,“ hovorí riaditeľ Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil. „Okrem ferratovej cesty vo Veľkom Kyseli je aj v zime celý prístupný návštevníkom. Jediná, ale veľmi zásadná podmienka je vhodné oblečenie a zimný výstroj.“

Po ľade

Najvychytenejšou atrakciou v týchto mrazivých dňoch je ľadolezenie, na ktoré je určených šesť lokalít - Suchá Belá, Sokolia dolina, Kláštorná dolina, Letanovský mlyn, Zejmarská roklina a Piecky-Veľký vodopád. „Ale aj zimný prechod Prielomom zamrznutého Hornádu je veľkou turistickou atrakciou a boli dni, že po zmrznutej riečke schovanej v úzkom kaňone prešlo aj tisíc turistov.

Otvoriť galériu

Okrem týchto netradičných aktivít je možné prejsť na bežkách po všetkých turistických trasách alebo po špeciálnych bežeckých tratiach. Môžete si zajazdiť aj na koni. Alebo sa len tak prejsť zimnou nádherou,“ opisuje. Do Slovenského raja sa zamiloval paralympijský športovec a cyklistický pretekár Jozef Metelka (32). „Od decembra do konca januára mám zimnú prípravu.

V Tatrách si hlavne užívam skialpinizmus a v Slovenskom raji som objavil krásu ľadolezenia. Pred dvoma rokmi som prvýkrát s horským vodcom a inštruktorom Jarom Michalkom vyliezol ľad v Suchej Belej a úplne som tomu prepadol. Zdá sa mi to prudko návykové, takmer ako zimné jazdenie na koni. Naposledy pred týždňom som za tri hodiny jazdy nestretol človeka, ale zato som stretol srnky, lane, líšky...“ hovorí očarený športovec.

Otvoriť galériu
Ako z rozprávky: Železný mostík na Čingove.
Zdroj: Igor Ľudma, Peter Olekšák

Ľadolezenie si prišli užívať aj manželia Zuzana a Fero, ktorých sme stretli v Kláštornej. „Sú dni, keď sa na lezenie doslova čaká v rade aj hodinu, kým sa dostanete na stenu. Je to paradox, lebo v celej doline nestretnete ani človiečika, ale pod ľadovou stenou je nátresk,“ usmeje sa František, ktorý má za sebou aj himalájske osemtisícovky.

Veľmi opatrne

Zimný pokoj prilákal aj trojčlennú partiu turistov z východu. „Prišli sme z Košíc, pôvodne sme chceli ísť Hornádom, ale ešte nie je celkom zamrznutý, tak sme sa vybrali chodníkom Prielomu Hornádu. Na niektorých miestach, hlavne na stúpačkách, je poriadne pokrytý ľadom. Je naozaj nevyhnutné dobre sa pripraviť a mať palice a hroty na topánkach. Chodíme do Raja zásadne v zime, keď je tu pokoj. V lete je tu hotová ľudská divočina,“ prezrádza Peter a Perla s Igorom súhlasne prikyvovali.

Otvoriť galériu

Uchvátený bol aj Vojta, ktorý prišiel do Slovenského raja po prvý raz v živote. „Prišiel som s kamarátmi z Prahy. Chodíme po horách, ale tu sme objavili ozajstný raj. Nádherná príroda, krásne trasy a tie výtvory z ľadu, hotová rozprávka!“ Slovenským rajom vedie vyše 300 kilometrov turistických chodníkov, na ktorých sú kilometre rebríkov, stúpačiek, mostov. V zime si treba naozaj dávať pozor, lebo ľad s vodou vytvárajú šmykľavú a nebezpečnú kombináciu.

Aj skvelá lyžovačka

No krásne nie je len v roklinách. Nádherné prechádzky buď na bežkách, alebo skialpových lyžiach si užijete aj v okolí Dobšinskej ľadovej jaskyne. Paradoxne je však v zime pre turistov zatvorená. „Je to naša najväčšia zaľadnená jaskyňa a svojím charakterom patrí k najvýznamnejším ľadovým jaskyniam na svete. V zime si však musí vydýchnuť a nabrať čerstvý ľad. Keď sa v máji opäť otvorí, chodníky musia doslova vysekať z ľadu. Jaskyňa je celá pokrytá krásnym ľadovým srieňom. Práve v jej okolí sme otvorili nový bežecký areál, kde si na svoje prídu ozaj všetci. Od náročných lyžiarskych bežcov po turistov, ktorým viac ide o krásne panorámy a prírodu ako o špičkové výkony. Okrem bežeckých tratí však máme v Slovenskom raji aj niekoľko lyžiarskych vlekov a zjazdoviek. Nie sú to žiadne veľké lyžiarske strediská, ale lyžovačka je tam skvelá,“ dodáva riaditeľ Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Igor Ľudma, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Viery Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka