Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.01.2019 20:11 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Guaidó s manželkou nechali doma maličkú dcérku: Po tej správe okamžite prerušil príhovor k ľudu!

Šéf venezuelského parlamentu ovládaného opozíciou Juan Guaidó, ktorého mnohé krajiny v posledných dňoch uznali za úradujúceho prezidenta Venezuely, vo štvrtok na univerzite v Caracase predstavil plán národnej obnovy.

Takzvaný Plán krajina má najmä stabilizovať kolabujúce hospodárstvo a dostať k Venezuelčanom okamžitú humanitárnu pomoc. Plán je súčasťou krokov, ktorými chce opozícia donútiť autoritárskeho prezidenta Nicolása Madura k odstúpeniu. Jej cieľom sú slobodné voľby.

Podľa Guaidóa je absolútnou prioritou riešiť humanitárnu krízu, v krajine nie je dostatok základných potravín, ľudia umierajú na banálne choroby kvôli nedostatku liekov. Guaidó sľúbil, že v najbližších dňoch dá pokyny mimovládnym organizáciám ohľadne toho, ako humanitárnu pomoc ponúkanú od množstva krajín do Venezuely dostať a ako ju ďalej distribuovať.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ďalšou úlohou bude obnoviť fungovanie ekonomiky, zastaviť hyperinfláciu, vytvoriť pracovné miesta a obnoviť ropný priemysel, ktorý je jedným zo základných zdrojov príjmov venezuelského štátu. "Štát nefunguje a neposkytuje ani minimálne služby, pretože peniaze vedenie rozkradlo," uviedol Guaidó na stretnutí, na ktorom sa zúčastnili ďalší poslanci aj množstvo mladých ľudí. Aj oni navrhovali, ako ekonomiku v budúcnosti pozdvihnúť. Opozičný líder zmienil tiež dôležitú úlohu armády. "Ešte je čas postaviť sa na správnu stranu, Maduro nechráni nikoho, takže za jeho vlády môžu skončiť za mrežami," uviedol Guaidó, ktorý sľúbil vojakom amnestiu, pokiaľ mu pomôžu obnoviť v krajine ústavný poriadok a demokraciu. Príslušný zákon už schválil parlament.

 

Guaidó sa v príhovore na univerzite obrátil aj na Čínu a Rusko, spojencov prezidenta Madura. "Aj Číne a Rusku by prospela zmena vlády v tejto krajine, pretože Maduro nechráni ich investície," uviedol opozičný líder. Moskva a Peking Madurovej vláde v predchádzajúcich rokoch poskytli vysoké úvery. Prejav na univerzite Guaidó prerušil, keď sa dozvedel, že polícia je pred domom jeho rodiny. Podľa svedkov z miesta sa tam mala pýtať na jeho manželku Fabianu. Tá s ním ale bola na univerzite, v dome však zostala ich dvadsaťmesačná dcéra. Pred domom sa podľa záberov zo sociálnych sietí okamžite zhromaždili Guaidóovi priaznivci, poslanci a novinári.

Krátko po incidente odvysielala televízia TV Venezuela v živom prenose rozhovor s Guiadóom, ktorý držal v náručí svoju dcéru. Opozičný líder okrem iného zopakoval, že v sobotu Venezuelčania opäť vyjdú do ulíc a budú tiež ďalej hovoriť s vojakmi, ktorých podpora je v procese prechodu krajiny k demokracii kľúčová. "To, čo sa dnes stalo prezidentovi Guaidóovi, zažívajú Venezuelčania denne, zastrašovanie používajú k nášmu prenasledovaniu bezpečnostné zložky štátu, financované z našich peňazí," komentoval prítomnosť polície pri dome Guaidóovej rodiny jeden z poslancov Juan Andrés Mejía.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia