Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2019 20:57 | Správy | Zahraničné správy

Miroslav Lajčák o brexite: Mayová skôr povedala, čo nebude, než to, čo bude

Diplomati z krajín EÚ boli zvedaví na tzv. "plán B", s ktorým mala v pondelok v britskom parlamente "vyrukovať" premiérka Theresa Mayová. Únia si však na ďalšie detaily musí ešte počkať, skonštatoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v rámci rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že EÚ vníma Mayovej vystúpenie ako snahu hľadať riešenie po tom, čo britský parlament 15. januára odmietol dohodu o riadenom ukončení členstva Británie v Únii, zatiaľ však v konkrétnej rovine veľa neponúkla. Skôr sa jej podarilo zúžiť možnosti "z piatich rôznych scenárov na dva alebo dva a pol".

"Skôr povedala, čo nebude, než to, čo bude. Nebude druhé referendum, nebude zrušený brexit a s veľkou pravdepodobnosťou nemajú v úmysle ani žiadať o predlženie prechodného obdobia," zhodnotil situáciu Lajčák. Podľa jeho slov to znamená, že sa riešenie bude hľadať pri tej najcitlivejšej otázke, čiže v súvislosti s tzv. írskou poistkou. "Tu ale ešte potrebujem bližšie počuť, čo to má byť," dodal.

Lajčák pripomenul, že Mayová chce širšiu konzultáciu vo vnútri Spojeného kráľovstva, na ktorej výsledok si EÚ musí počkať. Zároveň spresnil, že z pohľadu EÚ stále platí, že netreba nič meniť na doterajšom postoji k dohode o tzv. brexite.

 

"Dohoda o brexite sa otvárať nebude. Tak, ako bola vyrokovaná, je dobrá a nevidíme dôvod čokoľvek na nej meniť," upozornil a dodal, že si nevie predstaviť nejakú lepšiu ponuku ako alternatívu k tejto dohode. Zdôraznil, že ide o dokument, na ktorom sa pracovalo dva roky a všetci boli toho súčasťou - súhlasili s ňou vyjednávači z oboch strán a odobrili ju politici 27 členských krajín EÚ, ako aj britská premiérka v mene svojej krajiny. "Myslieť si, že je niekde v špajze na poličke lepšia dohoda a my sme na ňu za dva roky neprišli, mi pripadá trochu zvláštne. A hlavne je to vyrovnaná dohoda, čiže miera výhod a záväzkov musí byť na tej istej úrovni," vysvetli Lajčák.

Najvýraznejším posolstvom Mayovej vystúpenia v britskom parlamente je podľa Lajčáka to, že opäť a jednoznačne potvrdila, že práva občanov EÚ, a teda aj práva Slovákov, žijúcich v Británii budú zachované a na tomto záväzku zo strany Londýna sa nič nemení.

Lajčák niektoré mediálne správy o prehodnotení Veľkopiatkovej dohody medzi katolíkmi a protestantmi v Severnom Írsku z roku 1998 vníma iba ako úvahy. Upozornil, že aj EÚ chce riešiť otázku írskej poistky, ktorá upravuje režim na hranici medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ale treba to riešiť tak, aby žiadna strana nebola znevýhodnená.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia