Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2019 06:00 | Správy | Domáce správy

V Alpách pochovala lavína slovenského horolezca a nosiča († 28): Prečo sa Martin vybral sám v ústrety smrti?

Rodina a kamaráti tomu stále nemôžu uveriť... Vo švajčiarskych Alpách zahynul v nedeľu horolezec a horský nosič Martin Škorvánek († 28). Usmiaty a vždy optimisticky naladený športovec svojho synčeka Jurka (3) už nikdy nevezme na ruky ani do milovaných hôr.

Neuvidí ho rásť a študovať. Na ceste životom ho bude sprevádzať len jeho mama a Martinova manželka Mária (26), ktorá nesie stratu milovaného muža veľmi ťažko. V Alpách už viac ako týždeň husto sneží. Partia našich horolezcov a skialpinistov sa minulý týždeň vybrala na výlet do St. Moritzu. Trasy si vyberali veľmi opatrne a rozvážne.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Zo štvrtka na piatok nás zastihla v teréne noc, a tak sme bivakovali v snehu. Jednému z nás sa vytvorili omrzliny a skončil v nemocnici. Rozhodli sme sa preto, že si dáme pauzu a ostaneme v chate,“ prezradil Novému Času Martinov kamarát a dodal: „Prečo sa však Maťko rozhodol ísť v nedeľu sám do hôr, pri stredisko Zuoz, to nikto z nás nechápe. Vždy bol opatrný horolezec.“

Kamaráti začali tušiť niečo zlé, keď sa do chaty nevrátil ani v nedeľu večer, a tak zmobilizovali miestnu horskú službu. Od nej sa dozvedeli, že ho počas túry zasypala lavína. Okamžite po ňom začali pátrať švajčiarski horskí záchranári. Napriek obrovskej snahe až v utorok zachytili v helikoptére, ktorá pátrala v oblasti, signál z jeho lavínového vyhľadávača. Pre množstvo snehu Martinovo telo vytiahli až v stredu dopoludnia.

 

Nad vodou nás drží vnúčik

„Maťa som poznal takmer 7 rokov. Ešte počas školy chodil k nám na chatu a potom tu robil nosiča. Bol to usmiaty pohodový chalan, ktorý miloval hory. Každú voľnú chvíľu využíval na lezenie a prechádzku po skalách. Mal úžasný podmanivý úsmev,“ so smútkom v hlase povedal Viktor Beránek, chatár z Chaty pod Rysmi. Posledný rok robil Martin na Téryho chate. Vynášal a najmä varil v kuchyni.

Týždeň pracoval a týždeň bol doma s milovanou manželkou Máriou a so synčekom Jurkom. Ako dobrovoľníci obaja pracovali v Slovenskom raji. „Okrem toho, že bol dobrovoľný strážca prírody, pomáhal nám v rôznych projektoch, aj v manuálnych prácach. Teraz finišoval s projektom ľadolezenia vo Veľkom Kyseli,“ prezradil riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil. Martin si robil aj kurz horského vodcu.

Z nešťastia je najviac zdrvená Martinova rodina. „Nemôžeme tomu uveriť, je to zlý sen. Nevieme žiť, ani spať. Len vnúčik Jurko nás drží nad vodou. Je to celý Maťko. Neviem, čo bude ďalej,“ vyznala sa Martinova mama s plačom. Jeho brat Pavol na sociálnu sieť napísal len pár smutných slov: Zbohom, brácho... a nerob tam hore neplechu...

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?