Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2019 19:45 | Správy | Zahraničné správy

Slovenskí europoslanci o brexitovom chaose v Británii: Hrozí aj najhorší možný scenár

Utorňajšie hlasovanie poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu o dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ uviedlo Európu do neistoty. Vyplýva to z vyjadrení slovenských poslancov zo všetkých frakcií Európskeho parlamentu (EP), ktorí pre TASR vyjadrili svoj názor.

Ivan Štefanec (KDH), vedúci slovenskej delegácie v politickej skupine európskych ľudovcov (EPP/EĽS), konštatoval, že chaos okolo brexitu sa prehlbuje, čo opäť dokazuje, že populizmus je cesta do slepej uličky. "Za každej situácie budem chrániť práva našich občanov a firiem, aj v prípade odchodu Británie bez dohody. Vzhľadom na naše obchodné väzby bude kľúčové udržanie zóny voľného obchodu," uviedol.

Eduard Kukan (nezávislý, EPP) nečakal, že hlasovanie v britskom parlamente skončí takou veľkou porážkou pre britskú premiérku. Výsledok hlasovania v pomere 432 hlasov proti a 202 hlasov za podľa neho znamená, že Spojené kráľovstvo sa môže pripravovať aj na "tvrdý brexit". "To nie je pre žiadnu zo strán dobrá správa. V EÚ, ale aj na Slovensku sa musíme dôsledne pripraviť na túto alternatívu. Do brexitu ostáva len 73 dní," upozornil. Z hľadiska ďalšieho vývoja je podľa neho dôležité, aby britská vláda v najbližších dňoch vysvetlila, čo utorňajšie hlasovanie znamená pre proces brexitu. Brexit bez dohody by bol najhorším z možných riešení tak pre EÚ, ako aj pre Spojené kráľovstvo. "Únia má v tomto jasno, je jednotná. Dúfam, že sa Británia tiež dokáže zjednotiť a ukáže, ako chce situáciu riešiť," povedal Kukan.

Boris Zala (Smer-SD) z frakcie socialistov a demokratov (S&D) konštatoval, že správa z Londýna posunula všetkých do neistoty. "Sú tri možnosti: odchod Theresy Mayovej a predčasné voľby alebo odklad odchodu z EÚ a nové referendum. Pre EÚ je hlavolamom účasť Britov na májových eurovoľbách, s čím sa už nepočítalo," uviedol Zala.

 

Monika Beňová (Smer-SD, S&D) upozornila, že odmietnutie dohody o brexite znamená pokračovanie viac ako dva roky trvajúcej neistoty o tom, akým spôsobom chce Británia EÚ opustiť a či k odchodu dôjde v stanovenom čase. "Britskí občania musia byť z chaosu, ktorý pre nich vytvorila konzervatívna vláda, unavení a znechutení," konštatovala Beňová. Podľa nej britským kritikom dohody o brexite "chýba pokora", nemajú náhradný plán, len klamstvá a populizmus a problém je aj v tom, že pre britskú politickú reprezentáciu nijaký návrh nie je dostatočne dobrý, zároveň však nie je schopná definovať, čo vlastne od brexitu očakáva. "Dosiahnuť kompromis a získať preň väčšinu sa zdá úplne nemožné," myslí si Beňová. Dodala, že členské štáty EÚ nemajú dôvod prehodnotiť dosiahnutú dohodu a ustupovať zo súčasných pozícií.

Monika Smolková (Smer-SD, S&D) si myslí, že Británia na čele s premiérkou Mayovou si bohužiaľ neuvedomujú, že majú k dispozícii najlepšiu možnú dohodu pre brexit. "V súčasnej dohode nie je priestor na nijaké ústupky. Odklad o tri mesiace nič nevyrieši a Britániu čaká tvrdý brexit. Straty budú na obidvoch stranách, ale určite najbolestivejšie na strane Británie," povedala poslankyňa.

Branislav Škripek (OĽaNO) zo skupiny európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) by bol rád, keby Briti zostali súčasťou Únie. "Som presvedčený, že poučovať Britov o demokracii naozaj netreba. Či sa rozhodnú pre novú dohodu, opakovanie referenda alebo parlamentné voľby - rešpektujme ich rozhodnutia a hľadajme k sebe cestu v tých najužších možných vzťahoch," uviedol. Zdôraznil, že teraz treba hlavne budovať nové strategické partnerstvo medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom a viac ako jalovú debatu o tom, ako sa rozhodnú Briti, potrebujeme realistickú víziu spolupráce národných štátov.

Jana Žitňanská (NOVA, ECR) priznala, že v tomto momente považuje za najdôležitejšie veľké ponaučenie z toho, kam až môže viesť politika nesplniteľných sľubov. "Ukazuje sa, že bude veľmi ťažké nájsť riešenie, ktoré by uspokojilo čo i len obyvateľov Veľkej Británie. Pre nás zo slovenského pohľadu je však dôležité snažiť sa dohodu nájsť," uviedla poslankyňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Atrakcia je lákadlom aj v noci.
Váš Tip
Ikonická spievajúca fontána v Košiciach je po rozsiahlej obnove v prevádzke: Neuveríte, akými technológiami disponuje!
Varovanie pred búrkami
Užívajte si teplo, kým môžete: Počasie sa POKAZÍ! Kedy príde radikálna ZMENA?
Spoznávate chlapca na fotke?
Foto
FOTOhádanka: Viete, kto je tento rozkošný chlapec? Dokázal veľa aj napriek vážnej nehode
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Vážna nehoda pod Tatrami: Zrazili sa tam 3 vozidlá! Cesta je uzavretá, zasahovali hasiči
Foto
Vlhová sa s mamou TAKTO vyšantila v kuchyni: Momentálne jem všetko, čo vidím!
Jerguš dostal už dve pracovné ponuky v súvislosti s dronmi
Foto
V škole v Prešove otvorili unikátny predmet: Žiakom sa pracovné ponuky len tak hrnú! Aha, čo ich učia
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Dopravné komplikácie v Bratislave: Na TOMTO mieste na cestu vyteká... Dávajte si pozor!
Ilustračné foto
Brutalita v Bratislave: V centre sa strhla drsná bitka! Zásah polície a prevoz do nemocnice
Ilustračné foto
Smrteľná prestrelka polície: Napätá situácia trvala niekoľko hodín! Hlásia obete
Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Detská psychiatrička v relácii Braňa Mojseja: Deti dnes nevedia riešiť problémy, preto sa toľko z nich zabíja
Zdenko si spartanské preteky nesmierne obľúbil.
Foto
Zdenko († 47) skolaboval na Spartan Race: Smrť na dcérine narodeniny?! Posledná FOTO otca rodiny
Experti oznámkovali plán vlády so súkromnými penziami.
3 scenáre o II. pilieri: Ako sa môže zmeniť? Experti o pláne vlády so súkromnými penziami