Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.01.2019 13:00 | Správy | Domáce správy

Kandidátom na prezidenta zostáva čas do konca januára: 5 vecí, ktoré rozhodnú o budúcej hlave štátu

Čas sa kráti. Predseda Národnej rady Andrej Danko (44) vyhlásil termín prvého kola prezidentských volieb na 16. marca. Potenciálnym kandidátom tak ostávajú len necelé tri týždne na prihlásenie.

Nový Čas sa pozrel na to, ktorí uchádzači sú už potvrdení a ktorí ešte môžu vstúpiť do boja o prezidentské kreslo. Do čela štátu si budú Slováci vyberať nového človeka vo dvoch kolách. Nasledovníka Andreja Kisku (55), ktorý sa už neuchádza o znovuzvolenie, určia v polovici marca v prvom kole, prípadne 30. marca v druhom kole.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

„Rozhodnutie o vyhlásení termínov prezidentských volieb je zároveň zverejnené v Zbierke zákonov SR. Návrhy kandidátov bude možné doručovať v termíne do 31. januára 2019 do NR SR v rámci 21-dňovej lehoty,“ povedal Danko, ktorý vyhlásením volieb oficiálne odštartoval aj prezidentskú kampaň. Už teraz sa o post hlavy štátu uchádza viac než desať adeptov, očakáva sa však, že ešte pribudnú ďalší, keďže svojho kandidáta zatiaľ nepotvrdila ani najsilnejšia vládna strana Smer-SD.

Prezidentskí uchádzači sa do súboja môžu prihlásiť najneskôr do konca januára. Právo navrhnúť kandidáta na prezidenta majú poslanci a taktiež aj občania SR. V prípade občianskeho návrhu kandidáta sa podáva formou petície podpísanej najmenej 15 000 občanmi, ktorí majú právo voliť, do parlamentu. V prípade poslaneckého kandidáta musí návrh svojím podpisom podporiť najmenej 15 zákonodarcov.

 

„Chcel by som apelovať v prezidentskej kampani na korektnosť, slušnosť a vzájomnú úctu, ja si želám, aby z týchto prezidentských volieb vzišiel človek, ktorý bude národ spájať,“ uviedol šéf parlamentu Andrej Danko. Podľa politológa Tomáša Koziaka môže v tomto čase vstúpiť do boja a zamiešať karty v prezidentskom súboji len populárny človek.

„Musela by to byť mimoriadne známa osobnosť. Pri takomto krátkom čase nie je možné urobiť z človeka, ktorý je málo známy, relevantného prezidentského kandidáta. Andrej Kiska bol tiež síce málo známy, ale jeho kampaň trvala vyše roka. Takže dá sa postaviť aj menej známy kandidát, ale treba na to čas a veľmi dobre urobená kampaň,“ vyhlásil Koziak. Prezidentská kampaň sa končí 48 hodín pred začatím prvého kola volieb.

Otvoriť galériu
Vsetci kandidáti
Zdroj: anc

5 vecí, ktoré rozhodnú o prezidentovi

1. Vyvážená kampaň

Rozhodovať bude nielen výška prostriedkov vynaložených na kampaň, ale aj spôsob jej vedenia. „Môžete dať na kampaň veľké peniaze a napriek tomu môže byť babrácky urobená. Jedno podmieňuje druhé, ale len peniaze nestačia,“ povedal politológ Koziak.

2. Popularita kandidáta

Prezidentské voľby sú menej o ideologických preferenciách, ale skôr o charizme uchádzačov či o riešení problémov. Výrazne to uľahčí prístup ku kampani, ak je už kandidát dostatočne známy.

3. Podpora politických strán

V minulých voľbách vyhral nestranícky kandidát Andrej Kiska. Mal však dlhú a silnú kampaň, aby sa predstavil voličom. Podpora politických strán pomôže aj nerozhodnutým voličom vybrať si svojho favorita.

„Úspech bude závisieť aj od podpory politických strán. Rozhodujúce bude, keď strany a jednotliví kandidáti, ktorí sa nedostali do druhého kola, dajú odporúčanie svojim voličom,“ vyhlásil politický analytik Grigorij Mesežnikov.

4. Volebné debaty

Kandidát by mal vedieť jasne sprostredkovať svoje posolstvo. Preveria ho najmä politické debaty s oponentmi. „Andrej Kiska v minulých voľbách zvládol túto úlohu na výbornú. Hoci bol terčom útokov, nesústredil sa na odhalenie negatív svojich protikandidátov, ale prezentoval svoje vízie. Bola to konštruktívna kampaň,“ vysvetlil Mesežnikov.

5. Efekt druhého kola

Budúci slovenský prezident by mal vedieť spájať ľudí z rôzneho názorového spektra. Vyhrá ten, kto bude vedieť presvedčiť v druhom kole aj sklamaných voličov neúspešných kandidátov z prvého kola. V rozhodujúcej fáze môže vyhrať aj kandidát s ktorým sa pôvodne nerátalo.

Ľavica

Maroš Šefčovič (52)*

Nádejný kandidát za Smer-SD zastáva funkciu podpredsedu v Európskej komisii. Nomináciu neodmietol, no zobral si čas na rozmyslenie.

Eduard Chmelár (47)

Politický a mediálny analytik sa prezentuje ako ľavicový kandidát. Do volieb ide ako občiansky kandidát bez podpory strán.

Andrej Danko (44)*

Šéf parlamentu a koaličnej SNS sa chce uchádzať o priazeň voličov len v prípade, ak sa národniarom nepodarí nájsť vhodného adepta.

Marián Kotleba (41)*

Líder a kandidát extrémistickej parlamentnej strany ĽSNS zavžuje účasť vo voľbách.

Štefan Harabín (61)

Bývalý minister spravodlivosti a predseda Najvyššieho súdu sa uchádza o priazeň protisystémových a nahnevaných voličov.

Liberáli

Robert Mistrík (52)

Slovenský chemik a politik kandiduje na prezidenta s podporou strán SaS a mimoparlamentnej SPOLU.

Zuzana Čaputová (45)

Advokátka a občianska aktivistka, ktorá sa zviditeľnila, keď zastupovaľa občanov v kauze pezinskej skládky. Podporuje ju Progresívne Slovensko.

Pravica

Béla Bugár (60)

Líder strany Most-Híd vstúpil do boja o prezidenstké kreslo ako popredný zástupca maďarskej menšiny na Slovensku.

Veronika Remišová (42)*

Jej meno sa spomína v súvislosti s prezidenstkým uchádzačom opozičnej strany OľaNO. Defi nitívnu odpoveď, či bude kandidovať, chce zverejniť tento týždeň.

Konzervatívni

Milan Krajniak (45)

Konzervatívny poslanec parlamentu má podporu strany Borisa Kollára Sme rodina.

František Mikloško (71)

Kresťanský politik a bývalý poslanec parlamentu už v minulosti viackrát kandidoval za prezidenta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli