Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.01.2019 05:50 | Správy | Domáce správy

Nezvestný novinár Rýpal bol príbuzným kandidáta na Najväčšieho Slováka Gabčíka: Spája ich tragický osud

Parašutizmus mali v krvi. Výsadkár Jozef Gabčík bol v roku 1942 účastníkom operácie Anthropoid, atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. V súčasnosti figuruje v prvej desiatke kandidátov na Najväčšieho Slováka.

Elitný vojak je pýchou našich dejín. Málokto však vie, že desať rokov nezvestný investigatívny novinár Paľo Rýpal, jeho priamy príbuzný, bol počas vojenčiny tiež parašutistom. V Klube výsadkárov je aktívnym členom aj jeho otec Pavol Rýpal starší (76), ktorý Novému Času poskytol rozhovor. Rýpalovci si po atentáte na Heydricha prešli peklom.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Bol som asi dvojmesačné bábätko, keď Jozef, bratranec môjho otca, spáchal na významného nacistického pohlavára atentát. Nacisti z pomsty vyvraždili Lidice a Ležáky, chystali sa aj na rodinu Gabčíka, teda na môjho otca,“ spomína vyučený strojár Pavol Rýpal.

Gabčík s Kubišom a ďalšími 6 parašutistami sa po atentáte ukryli v krypte Chrámu sv. Cyrila a Metoda v Prahe. Vypátralo ich však gestapo. Paľov starý otec Anton zmizol z domu, aby zachránil život sebe aj rodine. „Vzal si udicu, že ide na ryby. Mama ho nevidela tri týždne. Odišiel od nás, aby sme boli v bezpečí, keď ho budú hľadať, aby sa vedelo, že je preč,“ vysvetlil Rýpal starší. Po krutom besnení v českých dedinách sa fašisti v Poluvsí, odkiaľ Gabčíkovci pochádzali, už neukázali. Rodina sa do konca vojny ako-tak cítila v bezpečí, ale mohlo sa stať všeličo.

 

Takýto koniec sme si nezaslúžili

Otec nezvestného novinára od študentských čias miloval parašutizmus. Doteraz je činný v Klube vysádkárov. Veľkým fanúšikom paragánov bol aj jeho syn Pavol. „Bol výsadkárom na vojenčine v Přerove a Prostějove. Robieval zoskoky na záchranných akciách a 5. pluk špeciálneho určenia Jozefa Gabčíka v Žiline patril k miestam, ktoré rád navštevoval,“ spomína hrdo otec Pavol.

Otvoriť galériu
Jeho slová potvrdil aj hovorca spomínaného pluku Marián Pažický. „Pravidelne chodieval na naše akcie, boli sme kamaráti, ale priznám sa, až doteraz som nevedel, že mal aj cez rodinné väzby tak blízko k Jozefovi Gabčíkovi,“ povedal Novému Času Pažický.

Zo zmiznutia milovaného syna má aj po desiatich rokoch Pavol Rýpal slzy v očiach. „My sme to o sebe nerozširovali. Paľka budeme musieť vyhlásiť za mŕtveho. Nezaslúžili sme si takýto koniec ako rodina v krajine, kde sa náš strýko obetoval pre mier vo vlasti. Tak ako jeho synovec, ktorý zrejme urobil to isté v novinárčine,“ vyznal sa Pavol Rýpal starší.

Hrdina Gabčík

Otvoriť galériu
Jozef Gabčík (* 8. apríl 1912 - † 18. jún 1942) pôsobil v exilovej československej armáde. Bol účastníkom operácie Anthropoid - atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, ku ktorému došlo 27. 5. 1942 v Prahe. Heydrich o 7 dní neskôr zomrel v nemocnici. Na parašutistov fašisti vypísali odmenu milión ríšskych mariek.

Podarilo sa im ukryť v kostole, kde ich neskôr nacisti po zrade jedného z parašutistov odhalili. Keďže sa Gabčík nechcel dostať do ich rúk, vo vyhrotenej situácii spáchal samovraždu. Nacisti z pomsty vyvraždili 387 obyvateľov českých obcí Lidice a Ležáky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva