Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.01.2019 12:00 | Šport | Šport mix
Foto

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová podáva fantastické výkony: Tajomstvo jej prelomovej sezóny odhalené

Definitívny vstup medzi lyžiarsku smotánku! Petra Vlhová (23) vybojovala vo Flachau po piatich druhých miestach prvý triumf v špeciálnom slalome v tejto sezóne.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Po víťazstve v paralelnom aj obrovskom slalome je to jej tretie prvenstvo v prebiehajúcom ročníku a potvrdila ním svoj prienik do absolútnej špičky. Víťazstvo nad svojou životnou rivalkou - Američankou Mikaelou Shiffrinovou (23), však oslavovala asketicky - pod paplónom v hotelovej izbe!

Naposledy sa Vlhová radovala zo slalomového víťazstva takmer pred rokom - 28. januára 2018 v Lenzerheide. Vtedy však Shiffrinová vypadla. Teraz ju pred početným fanklubom Slovákov v hľadisku zdolala vďaka excelentnému výsledku v 2. kole a prekonala tak aj dôležitú psychologickú hranicu pred zvyškom sezóny!

„Ešte v pondelok sme uvažovali, že Peťa na slalom pre chorobu ani nenastúpi. Ale ráno vstala a povedala: ‚Jasné, štartujem! A dnes Shiffrinovú dám.‘ A dala,“ vravel v cieli rovnako zachrípnutý otec Igor Vlha. Podľa neho prelom prichádza vekom: „Ako keby si vyčistila hlavu. Trénuje stále rovnako, porcie sú ako predtým. No na začiatku sezóny sme si povedali, či bude na svete tretia, alebo siedma, to je jedno. Prestali sme tlačiť na výsledok, viac sa uvoľnila a upokojila.“

 

Petra svoju výnimočnosť vzápätí potvrdila - po krátkom brífingu pre médiá a povinnej návšteve banketu organizátorov sa nepridala k oslavujúcemu tímu ani k fanúšikom. Išla si ľahnúť a oddychovať, aby čo najskôr porazila chorobu. Medzi priaznivcov poslala z vďaky víťaznú sklenenú plastiku, ktorá na oslave putovala z ruky do ruky, každý sa chcel s ňou odfotiť.

„Od Osla ma to drží, nemám vôbec čas zregenerovať. O to viac som na seba hrdá, že som to vo Flachau zvládla. Uvidím, ako sa budem cítiť na druhý deň, podľa toho určíme ďalší program. Budem musieť poľaviť, lebo to so mnou nevyzerá dobre...“ vysvetlila absenciu na párty.

Petru vo Flachau hnalo medzi bránkami vari 2-tisíc priaznivcov zo Slovenska. Pri žrebe poradia sa jej moderátor pýtal, či rozumie po nemecky. „Nepotrebujem to. Mám tu všade svojich ľudí,“ odvetila vtipne a bezprostredne.

FAKTORY ÚSPECHU

Fyzická drina a kondícia

Najmä v letných mesiacoch volí tvrdú kondičnú prípravu, z ktorej ťaží počas sezóny. Rokmi zabehnutý model tréningov mení len v detailoch.

Mentálna odolnosť

Spolu s mentálnou trénerkou pracujú na psychickej odolnosti, vôli a sebadôvere. K nepochybnému talentu pridáva neuveriteľnú chladnokrvnosť aj vo chvíľach, keď už všetkým tečú nervy!

Dlhodobý plán

Po nástupe trénera Livia Magoniho v predchádzajúcom ročníku si určili dlhodobý plán. Ako prelomový čas nástupu na vrchol určili sezónu 2018/2019. „Podstatné je, že Petra sa stále môže zlepšovať!“ naznačuje do budúcnosti.

Rodinný tím

Na rozdiel od profesionálnych tímov má Petra okolo seba najmä ľudí, ktorým môže dôverovať tak odborne, ako aj ľudsky: otca Igora, brata Borisa, na pretekoch obvykle aj mamu Zuzanu. Nie sú tam len ako opora, zapájajú sa aj do konkrétnych činností.

Profi zázemie

V budovaní technického zázemia dosiahla vrchol. Od Rossignolu dostala na sezónu najnovší model lyží, k tomu top servis. Firma dokáže urobiť ústupky pri plnení zmluvy, ak je to v záujme prípravy (napr. účasť na reklamných akciách).

Odchod Velez-Zuzulovej

Po odchode krajanky Veroniky Velez-Zuzulovej sa Petre na slalomárskom vrchole o čosi ľahšie dýcha! A ani slovenský lyžiarsky fanklub už svoju priazeň nedelí medzi dve obľúbené pretekárky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jč, Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia