Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.01.2019 02:30 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Päť dievčat († 15) zomrelo v únikovej miestnosti v Poľsku: Namiesto obyčajnej hry bojovali o prežitie

Päť spolužiačok v Poľsku oslavovalo narodeniny jednej z nich. Všetky mali iba 15 rokov a celý život pred sebou. Nechali sa zamknúť v únikovej miestnosti, aby pomocou série úloh vyriešili, ako sa z nej dostať.

V budove s atrakciou však vypukol silný požiar a všetky sa udusili skôr, ako prišla pomoc. Únikové miestnosti, nazývané aj escape room, sú v poslednom čase veľmi populárnou zábavou. Hráči sa v nich nechajú dobrovoľne zavrieť a riešia rôzne logické úlohy, aby sa dostali von. Päť dievčat z jednej triedy v Koszaline na severe Poľska sa takto v piatok večer nechalo zavrieť v miestnosti, ktorá má 7 štvorcových metrov. Kým boli vnútri, v čakárni pred miestnosťou začalo horieť.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Požiar spôsobil únik plynu z fliaš, ktoré sa používali na vykurovanie. Plamene sa veľmi rýchlo rozšírili a celú budovu zaplnil toxický dym. Muž (26), ktorý mal únikovú miestnosť na starosti, sa snažil k dievčatám dostať, ale oheň mu to nedovolil. Utrpel vážne popáleniny a skončil v nemocnici. Do miestnosti sa nakoniec so špeciálnym náradím dostali až hasiči. Všetky dievčatá sa však medzitým zadusili.

Poľský prezident Andrzej Duda to označil za obrovskú tragédiu. „Piatim radostným dievčatám, ktoré ešte len začínali žiť, ich život vytrhli. Nech Boh opatruje ich rodičov a najbližších,“ vyhlásil Duda. V Koszaline včera vyhlásili deň smútku a ľudia chodia na miesto tragédie zapaľovať sviečky.

Otvoriť galériu
Vyšetrovatelia na mieste tragédie.
Zdroj: fb, čtk, reuters

 

Poľský minister vnútra Joachim Brudziński nariadil kontrolu bezpečnostných opatrení vo všetkých podobných atrakciách v Poľsku. V krajine je približne tisíc únikových miestností. Podobný počet je napríklad aj v Británii, kde ich bolo v roku 2013 iba sedem. Únikové miestnosti sú populárne aj na Slovensku.

Identitu piatej obete ešte nezverejnili.

Poľská prokuratúra v nedeľu oznámila, že obvinila jeho 28-ročného majiteľa z úmyselného vytvorenia požiarneho nebezpečenstva v únikovej miestnosti a neúmyselného spôsobenia smrti ľudí v plameňoch. Uviedol to Ryszard Gąsiorowski, hovorca okresnej prokuratúry v meste Koszalin, ktorého citovala poľská agentúra PAP.

Prokuratúra identifikovala podozrivého ako Milosza S. Muž, ktorý bol zadržaný, podľa nej zanedbal zabezpečenie únikových ciest, ktoré by umožnili dievčatám v prípade vypuknutia požiaru uniknúť. Obhajcovia obvineného povedali, že sú "zdrvení" smrťou dievčat a vyslovili sústrasť ich rodinám, zároveň však odmietli tvrdenia o nedbanlivosti alebo nesprávnom konaní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, bar

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje