Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2019 20:24 | Správy | Zahraničné správy

Nirvana žaluje výrobcu oblečenia: Okopíroval Marc Jacobs smajlíka Kurta Cobaina († 27)?

Americká hudobná skupina Nirvana zažalovala výrobcu oblečenia Marc Jacobs potom, čo jej hlavný návrhár rovnakého mena do svojej novej rady zahrnul niekoľko artiklov so žltým "smajlíkom", ktorý je jedným z hlavných symbolov kapely.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Jacobs vraj logo použil bez povolenia a Nirvana teraz na súde v Kalifornii vyžaduje nariadenie o náprave a finančné odškodnenie, informovali tento týždeň americké médiá.

V žalobe podanej na konci decembra sa uvádza, že frontman Nirvany Kurt Cobain slávnu tvár s vyplazeným jazykom a krížikmi namiesto očí vytvoril v roku 1991 a kapela "tento návrh chránený autorskými právami používa trvalo od roku 1992 na identifikáciu svojej hudby". Podľa právnych zástupcov zvyšných členov skupiny - Davea Grohla a Krista Novoselica - považuje veľká časť spotrebiteľov použitie žlto-čierneho loga za známku toho, že daný produkt či službu kapela schválila alebo s ním je spojená.

Predmetom sporu je módna kolekcia "Redux Grunge Collection" uvedená v novembri, ktorá sa vracia k štýlu z úvodu 90. rokov a zároveň k modelom z počiatkov Jacobsovej kariéry. Podľa webu časopisu Forbes je v nej hneď niekoľko položiek s logom Nirvany, médiá však spomínajú hlavne tričko, ktoré sa od tých fanúšikovských odlišuje len tým, že namiesto názvu slávnej kapely je tu uvedené slovo "heaven" (anglicky nebo) a miesto preškrtnutých očí má žltá tvár písmená M a J. Marc Jacobs ho predáva za 115 dolárov (cca 111 eur).

 

Nirvana okrem výrobcu žaluje tiež dva obchodné domy, ktoré predávali oblečenie údajne porušujúce autorské práva, ohradila sa aj proti použitiu textov svojich pesničiek v marketingovej kampani. Okrem odškodného požaduje tiež stiahnutie problémových výrobkov z predaja a odstránenie alúzií na kapelu a jej hudbu z reklamných materiálov. Forbes vysvetľuje, že ak chce držiteľ autorského práva uspieť so sťažnosťou, musí jednak preukázať platnosť svojho copyrightu a to, že bolo duševné vlastníctvo použité nezákonne. Tiež musí doložiť, že druhá strana mala prístup ku chránenému dielu a že jej produkt je zásadným spôsobom podobný originálu. "To, či sú dve diela významne podobné, býva často sporné. Toto ale nie je jeden z tých prípadov," dodáva Forbes.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje