Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.12.2018 09:59 | Správy | Politika

Miroslav Lajčák si rozmyslel rezignáciu: Môže stiahnuť demisiu?!

Rozmyslel si to! Minister zahraničia Miroslav Lajčák rezignoval, keď parlament odmietol pakt OSN o migrácii a zakázal mu účasť na marrákešskej konferencii.

Svoj krok si šéf diplomacie napokon rozmyslel napriek tomu, že vláda žiadny ústupok voči paktu neurobila. Lajčák tvrdí, že mu stačili garancie premiéra Petra Pellegriniho (43) a šéfa Smeru Roberta Fica (54). Čo od nich Lajčák žiadal? Pripúšťa vôbec ústava možnosť vziať späť demisiu? Rezignácia ministra zahraničia pripomínala politický tenis. Loptičku v podobe Miroslava Lajčáka si prehadzoval parlament a hlava štátu Andrej Kiska, keď sa už zdalo, že prezident dostal eso, vrátil Lajčáka do hry a vzal si čas pouvažovať nad demisiou.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Ministrovi zahraničia trvalo potom iba niečo vyše týždňa, kým si svoj odchod definitívne rozmyslel. „Prijal som rozhodnutie pokračovať vo výkone mandátu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí a v tomto zmysle podniknem v najbližšom čase potrebné kroky,“ uviedol Lajčák a dodal, že je naďalej presvedčený, že uznesenie Národnej rady o odmietnutí paktu nie je správne. Minister svoj nečakaný krok zdôvodnil aj presviedčaním zo strany najvyšších ústavných činiteľov.

„Nezamyslieť sa nad svojím rozhodnutím po viacnásobných výzvach predsedu vlády, po vyjadreniach prezidenta republiky, ale tiež po stanovisku generálneho tajomníka OBSE by už asi nebolo zásadovosťou, ale skôr ješitnosťou,“ dodal s tým, že zavážilo aj blížiace sa predsedníctvo Slovenska v OBSE. „Cítim obavy, že môj odchod by bol vnímaný ako oslabenie slovenského predsedníctva v OBSE i celej organizácie,“ priblížil dôvody vzatia demisie späť Lajčák.

Otvoriť galériu

 

Jeho rozhodnutie rezonovalo aj v odbornej právnej verejnosti. Ústavní právnici sa nevedia zhodnúť, či je vôbec možné podanú demisiu vziať späť. „Ústava výslovne nerieši otázku, či je možné demisiu vziať späť alebo odvolať. Som preto toho názoru, že z formálnoprávneho pohľadu takýto krok nie je prípustný,“ vysvetlil Marek Domin, docent Katedry ústavného práva na Univerzite Komenského, pričom podľa neho by bolo ústavne najčistejšie riešenie demisiu Lajčáka prijať, následne ho hneď opätovne vymenovať za ministra zahraničia.

Premiérov poradca, expert na ústavu Eduard Barány, si, naopak, myslí, že takéto divadlo by bolo komické a vzatie demisie späť je aj samo osebe právne úplne v poriadku. „Podľa môjho názoru prezident nemá možnosť odmietnuť demisiu ministra, nemá však lehotu na jej prijatie. V prípade, že sa člen vlády rozhodne vziať svoju demisiu späť, môže tak urobiť až do momentu, keď ho prezident oficiálne odvolá,“ uviedol Barány.

Podpísané späťvzatie Lajčák doručil do prezidentskej kancelárie až neskoro o pol ôsmej večer, hodinu po tom, ako priletel z milánskeho zasadnutia OBSE. „Prezident vzal rozhodnutie ministra na vedomie,“ uviedli z kancelárie prezidenta. Koaliční predstavitelia Lajčákovo rozhodnutie vítajú, podľa veľkej časti opozície ide o právny problém a pripúšťajú, že sa v budúcnosti obrátia na Ústavný súd.

Otvoriť galériu

Tri Lajčákove podmienky zotrvania

1. Naša zahraničná politika sa naďalej dôsledne riadi programovým vyhlásením vlády.

2. Koaliční partneri rešpektujú koaličnú dohodu.

3. Súčasťou tohto rešpektu je aj rešpektovanie rozdelenia zodpovednosti za jednotlivé rezorty vo vláde.

Dá sa demisia vziať späť?

Áno

Peter Kubina, ústavný právnik
Ak by si člen vlády, ktorý podal demisiu, tento krok neskôr rozmyslel a rovnakým spôsobom, akým podal demisiu, by voči prezidentovi prejavil vôľu vo výkone funkcie pokračovať, prezident má v takomto prípade možnosť jeho demisiu aj neprijať a takýto postup by bol v súlade s jeho ústavnými povinnosťami.

Otvoriť galériu

Áno

Eduard Barány, bývalý podpredseda Ústavného súdu
Tento krok je plne v súlade s ústavou. Podľa môjho názoru prezident nemá možnosť odmietnuť demisiu ministra, nemá však lehotu na jej prijatie. V prípade, že sa člen vlády rozhodne vziať svoju demisiu späť, môže tak urobiť až do momentu, keď ho prezident odvolá. Mal by tak urobiť v písomnej forme. Od prezidenta sa po vzatí demisie späť neočakáva žiadny ďalší krok.

Nie

Robert Bános, právnik
Ústava nehovorí o možnosti vziať podanú demisiu späť a ani nehovorí o možnosti neprijatia demisie zo strany prezidenta. Minister už demisiu podal prezidentovi a ústava nepozná možnosť vziať demisiu späť. Ústava hovorí o tom, že prezident prijíma demisiu a možnosť jej odmietnutia zo strany prezidenta nepozná. Preto je možné to vyložiť tak, že prezident nemá právo demisiu odmietnuť.

Otvoriť galériu

Nie

Marek Domin, docent Katedry ústavného práva UK
Ústava výslovne nerieši otázku, či je možné demisiu vziať späť alebo odvolať. Som preto toho názoru, že z formálnoprávneho pohľadu takýto krok nie je prípustný. Ideálne by mal proces vyzerať tak, že po tom, ako minister podal demisiu, ju prezident prijme, no súčasne danéhoministra opäť vymenuje. Predchádzať tomu musí premiérov návrh na vymenovanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medveď hnedý (ilustračné foto)
Pozor, výstraha! V tejto lokalite videli medveďa: Buďte opatrní
(ilustračné foto)
Krajinu sužujú rozsiahle požiare: Tisíce obyvateľov evakuovali! Situácia nevyzerá dobre
Indonézia: Pri záplavách zahynulo najmenej 41 ľudí, ďalší sú nezvestní
Foto
Pohroma v krajine: Pri záplavách zahynuli desiatky ľudí! Hrozné, čo je za tým
Fiľakovský hrad je národnou kultúrnou pamiatkou.
Váš Tip
Noc múzeí vo Fiľakove bude patriť Egyptu: Na hrade a v galérii otvoria TIETO tri výstavy!
Foto
Vinco Lukáč verí, že sa draftová jednotka otrasie: Juraj je pod tlakom, preto je nervózny!
(ilustračné foto)
Muž strieľal z balkóna na šiestom poschodí! Polícia ho zadržala
Bojový dron
Ukrajina toho má dosť, vracajú úder! Poplach v Rusku: Tvrdý útok nepriateľa
Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská.
Prvá dáma Ukrajiny na dôležitej návšteve: Aha, kde sa ukázala! Signál, že...
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Amerika sa pustila do Izraela! Ostrá kritika: Prichádza zmena?
(ilustračné foto)
Streľba v obľúbenej dovolenkovej destinácii! Hlásia mŕtvych
Pohodový víkend bývalej missky a modelky Magdalény Šebestovej (40) sa v okamihu zvrtol na život ohrozujúcu situáciu...
Foto
Nočná mora bývalej missky: Šebestová mohla prísť o život! Bývalý partner Ďurica prehovoril
Kamarátky mali prísť na akciu spoločne.
Foto
Zábava v Bratislave sa skončila tragicky: Otrava drogami na párty?! Zo slov kriminalistu mrazí