Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2018 10:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Výbuch v Bratislave odhalil jednu chybu za druhou: Sú vianočné trhy bezpečné?

Dalo sa tomu predísť?! Pokojný priebeh vianočných trhov narušil výbuch plynovej bomby, po ktorom začal horieť stánok a následne aj historická budova s legendárnou kaviarňou.

Plamene šľahali do výšky desiatich metrov. Škodu predbežne vyčíslili na 200 000 €. S popáleninami horných končatín a tváre skončil v nemocnici jeden muž. Nový Čas zisťoval, aké bezpečné sú vianočné trhy. V súvislosti s ničivým požiarom sa vynára množstvo otázok.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Viceprimátorka Iveta Plšeková sa vyjadrila na sociálnej sieti, že stánok pred Roland Restaurant Café si načierno postavil majiteľ tejto kaviarne a nikto ho nekontaktoval, či má zmluvu. „Zhorený stánok stál na súkromnom pozemku a mesto nemalo na jeho fungovanie dosah. Sčasti zasahoval do pozemku mesta, na čo bol majiteľ 22. novembra upozornený a vyzvaný na posunutie, resp. odstránenie stánku z pozemku mesta,“ potvrdila hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer. Zaujímavé je, že ten istý majiteľ dostal minulý rok za rovnaký priestupok pokutu vo výške 1 000 €.

Napriek tomu postavil stánky s občerstvením v tesnej blízkosti historickej budovy. Podľa kunsthistorika Andreja Jaroša stánky nemali byť tak nalepené na národnej kultúrnej pamiatke a v blízkosti malo byť hasičské auto. Hovorkyňa Kooperativy Silvia Nosková sucho konštatovala, že príčiny požiaru sú predmetom vyšetrovania. Je zvláštne, že kaviareň minulý týždeň vymenila nájomcu a ešte v deň požiaru hľadali nový personál.

Otvoriť galériu

 

Návštevníci trhov v ohrození?

Výbuch mohol ohroziť oveľa viac ľudí, ak by vznikla od propán-butánovej fľaše reťazová reakcia. Nový Čas zisťoval, ako sú trhy zabezpečené. „V stánkoch by mali odoberať najmä elektrinu, aby k takému niečomu nedošlo,“ povedala hovorkyňa mesta. Ako sa potom mohlo stať, že v stánku došlo k explózii?! „Tým, ktorým elektrina nestačila, sme povolili bomby, v zmluve sa zaviazali, že budú dodržiavať bezpečnostné pravidlá požiarnej ochrany a mesto ich chodí každý deň kontrolovať,“ vysvetľovala Onufer.

Podľa bezpečnostného technika Jána Vidrnáka plynové fľaše musia mať medzi sebou určitú vzdialenosť a mali by byť zaistené proti pádu. „Musia byť vyznačené plné a prázdne. Ak by na námestí došlo k väčšiemu výbuchu, tak tam mohlo dôjsť k ťažkému ublíženiu na zdraví alebo k smrteľným úrazom,“ uzavrel Vidrnák.

Otvoriť galériu

Mesto malo konať

Adam Puškár, advokát
Je to priestupok, zabranie či znečistenie verejného priestranstva. V zásade si nikto nemôže svojpomocne konať právo. Nie je to však len o tom, že by ho mohli len pokutovať, mohli do toho zapojiť Slovenskú obchodnú inšpekciu, Živnostenský úrad, daňový úrad a inšpektorát práce s podnetom na vykonanie kontroly.

Sme pobúrení a zhrození

Martina (48), administratívna pracovníčka, Bratislava
Všetci hovoria, ako dbajú na zvýšenú bezpečnosť, dávajú tu škaredé betónové zátarasy, ktoré mohli zavadzať hasičom, a ukazuje sa, že niekde úplne inde sú malé štrbinky, kde možno ohroziť návštevníkov historického centra oveľa viac.

Anna (81), dôchodkyňa, Bratislava
Som pobúrená a zhrozená. Nedôslednosť a chyba ľudí, ktorí manipulovali ohňom, sa mohla skončiť tragicky.

Vladimír (73), dôchodca, Sereď
Včera som to videl v správach. Som veľmi sklamaný a zhrozený, že sa to takto skončilo.

Fatálne zanedbanie povinností

Matúš Vallo, nový primátor Bratislavy

Otvoriť galériu

Nerozumiem, ako môže na vianočných trhoch fungovať stánok, ktorý „nebol súčasťou vianočných trhov hlavného mesta, s mestom nemali majitelia stánku podpísanú nájomnú zmluvu a ani mesto nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva“. Predpokladám, že to, ako mohlo prísť k takémuto fatálnemu zanedbaniu povinností mesta, jeho súčasné vedenie čo najskôr vysvetlí a stihne aj vyvodiť dôsledky.

Ako je to v iných slovenských mestách

Žilina
Mesto má v servisnom stánku k dispozícii dva hasiace prístroje, ktoré môžu stánkari v prípade núdze kedykoľvek použiť. Bezpečnosť pri práci (v stánkoch) však nie sme kompetentní kontrolovať, na to sú štátne orgány, napr. inšpektorát práce. Dobrovoľ- ní hasiči si včera spolu s referátom krízového riadenia, CO, OPP a BOZP Mestského úradu v Žiline prešli všetky stánky, skontrolovali ich a na ich odporúčanie si stánkari zadovážia hasiace prístroje. Takže okrem dvoch centrálnych budú stánky vybavené aj ďalší- mi hasiacimi prístrojmi,“ povedal Pavol Čorba zo žilinské- ho magistrátu.

Košice
Vianočné trhy v Košiciach sa uskutočnia od 5. do 23. decembra a budú na nich k dispozícii štyri hasiace prístroje, aby boli v prípade vzniku požiaru schopní ich organizátori rýchlo zasiahnuť a požiar v zá- rodku uhasiť. Okrem toho sa predajcovia v zmluvách o prenájme vianočných stánkov zaviazali dodržiavať protipožiarne opatrenia,“ uviedol hovorca košického magistrátu Jozef Marko. 

Banská Bystrica
Mesto každoročne po konzultácii s hasičmi vydáva nariadenie pre predajcov, súčasťou ktorého je aj bod – Zabezpečiť prenosný hasiaci prístroj (1 ks práškový 6kg alebo CO2 5kg) do predajného stánku, v ktorom sa používa otvorený oheň. Počas trhov splnenie tejto podmienky kontrolujú naše odborné útvary, - povedala Dominika Mojžišová, hovorkyňa primátora mesta.

Kaviareň pred týždňom zmenila nájomcu

Náhoda? Len minulý týždeň kaviareň Roland na Hlavnom námestí zmenila nájomcu. Prevádzkovateľom sa stala sieť MONDIEU GROUP, s. r. o., ktorá vlastní niekoľko podnikov nielen v Bratislave, ale aj na východe Slovenska. Na internete sa prezentuje ako dynamická rozrastajúca sa firma a neustále hľadá zamestnancov v oblasti gastronómie. Nový Čas zisťoval, ako vníma stratu nový majiteľ, keďže už len z jeho predbežných odhadov ide o vyše 200-tisíc eur.

Na viacerých portáloch s ponukou práce sa ešte v deň požiaru objavili inzeráty s pracovnou príležitosťou pre baristov či kuchárov. Zatelefonovali sme na uvedené číslo, kde nám potvrdili, že sú naozaj novými nájomcami dnes už vyhorenej prevádzky. „Nehnevajte sa, nemôžem vám poskytnúť kontakt na majiteľa, ani vás s ním spojiť,“ povedala sekretárka s tým, že nemá kompetencie sa vyjadrovať ani k tomu, či bol stánok, kde vybuchli propán-butánové fľaše, súčasťou ich podniku. Na prešetrenie incidentu majú vyšetrovatelia 30-dňovú lehotu. Najneskôr potom by sa verejnosť mala dozvedieť, kto je hlavným vinníkom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gal, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Juraj Blanár podporuje vstup Srbska do EÚ: Toto je podľa neho kľúčovým bodom
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť