Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2018 05:00 | Správy | Domáce správy

Zemetrasenie v Smere: Ako ovplyvní preferencie strany strata tretieho ministra?

Smer ich vytiahol na politické výslnie a teraz ho začínajú jeden po druhom opúšťať. Po Marekovi Maďaričovi (52) a Petrovi Kažimírovi (50), ktorí už ohlásili svoj odchod zo strany, teraz visí Damoklov meč aj nad ďalším pôsobením Miroslava Lajčáka (55) v kresle ministra zahraničných vecí.

Ten sa s vlastnými sporí o to, či ísť, alebo neísť do Marrakéša kvôli migračnému paktu OSN. Zatiaľ čo sa v parlamente schvaľoval dekrét, ktorým by to našej diplomacii poslanci zakázali, Lajčák vysvetľoval, že podľa analýzy naša neúčasť nič nerieši. Minister svoje ďalšie pôsobenie podmienil našou účasťou v Marrakéši. „Nechcem špekulovať, ja som jasne povedal, že hovorím to, čo si myslím. Ja s nikým nebojujem, moje slová stále platia,“ vysvetlil Lajčák pred rokovaním parlamentu.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Premiér Peter Pellegrini minulý týždeň vyhlásil, že ak nás účasť v Maroku bude k niečomu zaväzovať, nikto zo Slovenska tam nepôjde. Zároveň požiadal rezort zahraničia o vypracovanie právnej analýzy, ktorá to jednoznačne vysvetlí. „Ja som dal predsedovi vlády analýzu, z ktorej jasne vyplýva, že účasť alebo neúčasť priamo v Marrakéši neznamená nič z hľadiska nášho prijatia alebo neprijatia. Tú procedúru sme zreteľne vysvetlili,“ povedal Lajčák, že ju zverejní až po súhlase premiéra.

Pellegrini je už s ňou oboznámený a to, či pôjdeme, alebo nepôjdeme do Marrakéša, je podľa neho irelevantné a migračný pakt pre nás nebude žiadnym spôsobom záväzný. „Musíme si uvedomiť, že keď tam nepôjdeme, tak bude konferencia, ktorá o Slovensku nespomenie ani slovkom absolútne nič. A preto uvidíme, či pošleme naše stanovisko písomne, alebo ako to dáme jasne najavo,“ priblížil premiér.

 

Zuzana Števulová z Ligy pre ľudské práva hovorí, že neúčasťou v Marakéši stratíme možnosť vniesť do textu pripomienku. „Drvivá väčšina štátov tam bude a chystá sa hlasovať za, takže ten dokument bude tak či tak posunutý na Valné zhromaždenie OSN, ktoré rezolúciu vezme na vedomie,“ povedala.

Otvoriť galériu

Útek zo strany

Pellegrini chce vraj urobiť všetko pre to, aby mu Lajčák z vlády neušiel. Podľa odborníka je ale otázne, či sa mu to podarí, ak parlament odmietne pakt OSN, keďže Lajčák by si tým poškodil svoje medzinárodné renomé. „Lajčák zo svojho profesionálneho hľadiska to nemôže akceptovať,“ vyhlásil politológ Tomáš Koziak.

Ak by Lajčák odišiel, stal by sa tak v krátkej dobe už tretím prominentným politikom, ktorý sa otočil Smeru chrbtom. Bývalý minister kultúry Marek Maďarič skončil v strane minulý mesiac pre nesúhlas s politikou koalície. V utorok ohlásil svoju ambíciu nahradiť guvernéra NBS Jozefa Machúka aj minister financií Peter Kažimír.

„Na Smer sa zosypalo príliš veľa rôznych káuz, ktoré nedokomunikoval najlepším spôsobom. Pre ľudí, ktorí chcú profesionálne fungovať ďalej a majú na to, aby pracovali v špičkových funkciách, je možno ďalšie spojenie so Smerom príťažou alebo až personálnou diskreditáciou,“ vysveľuje politológ Tomáš Koziak, podľa ktorého môže ich stratou prísť Smer aj o časť preferencií.

Je to prejav nesúhlasu

Grigorij Mesežnikov, politický analytik

Kvalita zástupcov Smeru vo výkonnej moci klesá, to je evidentné. Strana sa dostala do svojho najproblematickejšieho stavu. To však nie je dôsledok posledných dní, ale vývoja, ktorý nastal na Slovensku od vraždy novinára.

Oni sa stali poprednými prestaviteľmi Smeru vďaka Ficovi a môžu mu byť zaviazaní za svoju politickú kariéru. U Maďariča bol útek zo strany prejav nesúhlasu a možno to tak bude aj u Lajčáka. V prípade Kažimíra je to trošku iné, ale aj to môžeme považovať za únik z marazmu, do ktorého sa Smer dostal v dôsledku svojej politiky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO