Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Trojčatá Nelka, Ninka a Nikolas prišli na svet predčasne, boj o ich život trval celé mesiace: Vianočný zázrak!

Bol to vianočný zázrak a splnený sen. Súrodenci Nelka, Ninka a Nikolas sa na svet vypýtali predčasne, deň pred Vianocami v roku 2009. Malé batôžteky lásky vážili po narodení len vyše kilogramu.

Boj o život zvádzali v nemocnici niekoľko mesiacov. Vďaka úžasnej starostlivosti odborníkov košického špecializovaného pracoviska všetko rýchlo dobehli a čoskoro oslávia deviate narodeniny.

Na zdravé a úspešné trojčatá zo Smižian sú dnes pyšní nielen ich rodičia, ale aj lekári, ktorí ich priviedli na svet. O tom, že čaká trojčatá, vedela Soňa (37) hneď po prvých vyšetreniach.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Vedela som to už od prvého ultrazvuku, ale pohlavie som ešte nepoznala,“ opisuje tehotenstvo trojnásobná mamička. Hoci predčasný pôrod viac-menej očakávala, do nemocnice ju odviezli už v 29. týždni, deň pred Štedrým dňom. Ako tvrdí, spolu s manželom Jánom (37) však dostali ten najkrajší vianočný darček, aký si len mohli želať.

„Prvá sa narodila Ninka, ktorá vážila 1 240 gramov a merala 37 centimetrov, potom Nelka s mierami 1 100 gramov a 35 centimetrov a nakoniec Nikolasko, ktorý mal 1 240 g a meral 35 centimetrov,“ spomína Soňa. Hoci sa o svoje ratolesti spočiatku veľmi bála, ani na chvíľu nezapochybovala, že budú v poriadku.

Otvoriť galériu

 

Purpurové deti

Prvé dni boli pre rodičov aj lekárov najťažšie, pretože bábätká si vyžadovali špeciálnu starostlivosť. Najmä ich pľúca ešte neboli pripravené na ukončenie gravidity. „Stabilizácia pľúc nebola bez komplikácií, ale postupne sa funkcie upravili, mamička bola po celý čas pri nich,“ vysvetlil bývalý prednosta Neonatologickej kliniky v Košiciach Peter Krcho.

Tieto purpurové deti, ako ich pre farbu, ktorú majú novorodenci po narodení, nazývajú, však zabojovali o svoje miesto na tomto svete úžasným spôsobom. „Na klinike pobudli skoro dva mesiace, nemali však závažnejšie ochorenia, a tak sme dosiahli, čo sme chceli,“ prezradil Krcho.

Otvoriť galériu

Dobehli rovesníkov

Do šiestich rokov museli súrodenci absolvovať pravidelné kontroly, vo vývoji však čoskoro dobehli svojich rovesníkov. „Ani spolužiaci v triede nezistia, že sa narodili veľmi predčasne a len v štvrtinovej hmotnosti ostatných,“ teší sa mama Soňa zo svojich trojčiat, ktoré sú veľmi čiperné a zhovorčivé.

Najstaršia Ninka a prostredná Nelka prezradili Novému Času, že by chceli byť zverolekárkami, okrem toho rady čítajú, tancujú či plávajú. Ich brat Nikolas sa vydá zrejme úplne opačným smerom ako jeho staršie sestry. „Chcem byť stavbárom, rezbárom i maliarom či opravárom autobusov. Rád totiž majstrujem hlavne s drevom“ dodal najmladší z trojice.

Otvoriť galériu

Zachránili sme aj polkilové bábätko

Peter Krcho, bývalý prednosta Neonatologickej kliniky v Košiciach

Klinika neonatológie v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura bola založená v roku 2005, no špecializovaná jednotka intenzívnej starostlivosti funguje už od roku 1989. Spočiatku sme zabezpečovali okolo 150 a dnes už 380 novorodencov ročne, za toto takmer 30-ročné obdobie to môže byť až do 10-tisíc detí, ktoré sa narodili predčasne alebo so závažným zdravotným problémom. Doteraz bola najnižšia hmotnosť novorodenca 480 gramov a najkratší týždeň gravidity, ktorý sme zdarne vyriešili, bol dvadsiaty štvrtý.

Otvoriť galériu

Každé 11. dieťa je nedonosené

Ľubica Kaiserová, predsedníčka OZ Malíček

Približne 5 000 detí ročne sa na Slovensku narodí predčasne, pričom ide o každé 11. dieťa. Za predčasne narodené dieťa je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie považované to, ktoré sa narodí pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva.

Tieto detičky nie sú z biologického hľadiska pripravené na život mimo maternice a hrozí im preto množstvo zdravotných rizík. Môžu mať svalovú slabosť, problémy s dýchaním, nezrelé pľúca, problémy so srdcom a s cirkuláciou, centrálnym nervovým systémom, trávením, so spánkom a tiež zmyslami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!
ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...