Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2018 16:16 | Správy | Zahraničné správy

Ukrajinský prezident podpísal vyhlásenie stanného práva: Čaká sa na súhlas parlamentu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok v súvislosti s konfliktom medzi ruským a ukrajinským námorníctvom v Kerčskom prielive podpísal vyhlásenie stanného práva na Ukrajine.

Toto opatrenie ešte predtým schválila ukrajinská Bezpečnostná rada, ktorá združuje vysoko postavených predstaviteľov vlády a armády. O vstupe stanného práva do platnosti musí ešte rozhodnúť ukrajinský parlament, ktorý o tomto bode rokuje na neverejnom zasadnutí od 16:00 miestneho času (15:00 SEČ).

Podľa návrhu Bezpečnostnej rady by malo stanné právo na Ukrajine začať platiť už v pondelok 26. novembra a skončiť by sa malo predbežne až o dva mesiace, 25. januára budúceho roku. Počas stanného práva môžu byť za účelom pripravenosti krajiny čeliť bezpečnostnému ohrozeniu obmedzené aj niektoré práva jej obyvateľov a je zjednodušené prijímanie rozhodnutí v bezpečnostnej oblasti najvyššími orgánmi krajiny. Armáda by mala podliehať stavu mobilizácie a podľa všetkého by začala hneď do služby povolávať zálohy.

K vážnej eskalácii napätia medzi Ruskom a Ukrajinou došlo v nedeľu v Kerčskom prielive, ktorý spája Čierne more a Azovské more. V čase, keď sa cez prieliv snažili preplávať tri ukrajinské lode plaviace sa z Odesy na pobreží Čierneho mora do Mariupoľa na pobreží Azovského mora, na ne zaútočilo ruské námorníctvo. Do jedného ukrajinského remorkéra narazila ruská loď a poškodila mu motor, na dve ukrajinské plavidlá Rusi strieľali a všetky tri ukrajinské lode nakoniec zadržali. Šiesti ukrajinskí námorníci boli podľa Kyjeva pri ruskej streľbe zranení. Moskva hovorí o troch zranených Ukrajincoch a tvrdí, že jej vojaci ich na jednej z lodí následne ošetrili.

 

Kerčský prieliv spadá pod medzinárodné vody, ruské námorníctvo tam však v posledných mesiacoch výrazne posilňuje prítomnosť, najmä odkedy Rusko sprevádzkovalo Kerčský most, spájajúci polostrov Krym zabratý Ukrajine s ruským vnútrozemím. Ruská tajná služba FSB, ktorá na Kryme zastrešuje všetky bezpečnostné operácie, na obvinenia zo strany Ukrajiny reagovala s tým, že konflikt v Kerčskom prielive vyprovokovali Ukrajinci. Rusko údajne prieliv dočasne uzatvorilo a Ukrajinci túto dočasnú uzáveru nerešpektovali. Podľa pravidiel platiacich v medzinárodných vodách však nie je v právomoci Ruska prieliv uzatvárať. Podľa medzinárodnej zmluvy z roku 2003 sú medzinárodnými vodami Kerčský prieliv aj Azovské more.

Rusko trvá na tom, že konflikt vyprovokovali Ukrajinci. "Ich cieľ je jasný - vytvoriť v regióne konfliktnú situáciu," komentovala situáciu ruská FSB. "Sú nevyvrátiteľné dôkazy o tom, že Kyjev pripravil a uskutočnil provokácie v Čiernom mori. Tieto materiály budú čoskoro zverejnené," dodala ruská tajná služba. "Ide o charakteristické správanie sa Ukrajiny: provokovať, vytvárať tlak, a potom obviňovať z agresie," pustila sa v nedeľu večer na Facebooku do Kyjeva aj hovorkyňa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová.

Ukrajinský prezident Porošenko Rusko požiadal, aby zadržaných ukrajinských námorníkov a lode okamžite prepustilo. Zároveň vyzval na deeskaláciu krízy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu! SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!