Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2018 18:58 | Správy | Zahraničné správy

Noví ľudia v Mayovej vláde: Ministrom pre brexit bude Barclay, rokovania s EÚ povedie premiérka

Novým ministrom pre odchod Británie z Európskej únie sa v piatok stal Stephen Barclay, ktorý doteraz zastával post námestníka na ministerstve zdravotníctva. Oznámil to hovorca britskej vlády, informovala agentúra Reuters.

Na rozdiel od svojich predchodcov bude mať Barclay ale iné úlohy, venovať sa bude predovšetkým domácej príprave na brexit. Ďalšie rokovania s EÚ bude do mimoriadneho summitu EÚ viesť osobne premiérka Theresa Mayová.

Nových ministrov premiérka Mayová musela vybrať po tom, čo vo štvrtok svoju rezignáciu oznámili minister pre brexit Dominic Raab a ministerka práce Esther McVeyová. Obaja členovia vlády nesúhlasili s predbežným textom dohody o brexite, ktorý vláda Mayovej vyjednala v Bruseli. Podľa britských médií Mayová pôvodne funkciu ministra pre brexit ponúkla ministrovi životného prostredia a zástancovi odchodu Británie z Európskej únie Michaelovi Goveovi, ten ale údajne odmietol a rozhodol sa zostať v doterajšej funkcii.

Barclay, ktorý podľa agentúry Reuters v roku 2016 v referende o brexite hlasoval pre odchod Británie z Európskej únie, bude mať podľa hovorcu vlády čoby minister iné úlohy ako mali jeho dvaja predchodcovia David Davis a Dominic Raab. Na posledných desať dní vyjednávania o budúcom usporiadaní vzťahov s EÚ, teda do mimoriadneho summitu EÚ 25. novembra, na ktorom sa majú lídri krajín EÚ zaoberať "rozvodovou dohodou", bude dohliadať Mayová osobne, povedal vládny hovorca. Nový minister pre brexit by sa mal venovať skôr domácej príprave na odchod Británie z EÚ a to, aby bola dohoda následne schválená v britskom parlamente.

 

Právnik Barclay bol doteraz námestníkom ministra zdravotníctva. Od roku 2010 je tiež poslancom za Konzervatívnu stranu. BBC uviedla, že je považovaný za vysoko lojálneho k premiérke Mayovej. Do vlády sa vrátila Amber Ruddová, ktorá nahradí vo funkcii Esther McVeyovú, ktorá rovnako ako Raab rezignovala kvôli nesúhlasu s predbežným textom brexitovej dohody.

Otvoriť galériu
Ruddová bola do apríla ministerkou vnútra. Vo funkcii skončila kvôli škandálu okolo prísnej imigračnej politiky, ktorá sa dotkla aj prisťahovalcov z Karibiku presídlených do Británie po druhej svetovej vojne. Ruddová je od roku 2016 už šiestu šéfkou ministerstva práce. Do funkcie bolo v piatok okrem dvoch ministrov menovaných tiež niekoľko námestníkov a nižších úradníkov, ktorých predchodcovia svoje posty takisto opustili pre nesúhlas s kurzom premiérky Mayovej v rokovaniach o brexite.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Novela robí v systéme povolení akúsi hrubú čiernu čiaru
Novela stavebného zákona umožňuje amnestiu: Chcete zlegalizovať čiernu stavbu? Návod ako na to
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!
Roman Michelko
Michelko avizuje zmeny: Týkať sa majú tohto návrhu novely zákona! Súvisí to s umením
Tina hovorí, že priateľstvo s tanečníkom Vildom Šírom sa po šou neskončí.
Foto
Tina výrazne ZMENILA vzhľad: Po Let´s Dance je z nej iná žena! FOTO hovoria za všetko
Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Pri výsadbe nemusíte zostať len pri letničkách či trvalkách.
Foto
Vysaďte si najkrajší balkón v meste! TOP rastliny a bylinky do črepníkov
Stanka patrí v šou medzi favoritky.
FotoVáš Tip
Sexi Stanka z Ruže pre nevestu: Zbalila ju NAKA kvôli drogám!
vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný