Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2018 06:00 | Šport

Brexit výrazne ovplyvní aj futbalistov: Angličania sa trasú o talenty!

Napätie a obavy! Slová, ktoré charakterizujú situáciu v anglickom futbale necelých päť mesiacov pred plánovaným odchodom Veľkej Británie z Európskej únie.

Na Britských ostrovoch sa stupňuje neistota, čo bude po 29. marci budúceho roka. Je viac ako pravdepodobné, že pripravovaný brexit sťaží podmienky pre zahraničných hráčov. A najmä tých, ktorí sem budú postupne prichádzať.

Zatiaľ sú dôsledky rozvodu Británie s klubom 27 európskych štátov ťažko predvídateľné. Záleží na konečnej dohode oboch blokov. „Ani po dva a pol roku neviem, či to bude dobré, alebo zlé,“ povedal manažér Tottenhamu Mauricio Pochettino. V prípade takzvaného tvrdého brexitu (Británia by odišla z EÚ bez dohody) už nebudú pre legionárov pri príchode na Ostrovy otvorené dvere dokorán.

Budú výnimky, či nie?

 

Teraz môže hrať každý futbalista z krajiny Európskej únie v ľubovoľnom klube Premier Legaue bez obmedzenia. Pre hráčov prichádzajúcich z krajín mimo Únie však platia prísne pravidlá. Musia najskôr získať pracovné povolenie, na ktoré potrebujú súhlas Anglickej futbalovej asociácie (FA). Predpokladom tohto súhlasného stanoviska je potrebný počet odohratých zápasov v reprezentácii. Viac v tých národných tímoch, ktoré sú nižšie v rebríčku FIFA.

Na rovnaké prekážky by po tvrdom brexite mohli naraziť všetci nebritskí profesionálni hráči. Proti tomu sa teraz búria tímy Premier League. Už vlani majitelia klubov informovali na stretnutí britskú vládu o hroziacich škodách. Trvajú na tom, aby po brexite existovali výnimky, ktoré bez väčších problémov umožnia v budúcnosti prísť najlepším futbalistom do Anglicka.

Chcú druhé referendum

Iný názor má šéf Anglickej futbalovej asociácie Greg Clarke: „Musí existovať primeraná základňa pre hráčov svetovej triedy, ktorí prichádzajú do Premier Legaue. Nie však pre legionárov, ktorí vytláčajú mladé anglické talenty,“ zdôraznil. Inými slovami, priemerných futbalistov by v Anglicku už nemalo byť toľko ako teraz. Je isté, že ťažšie to budú mať najmä chudobnejšie kluby. „Po ukončení voľného pohybu bude oveľa náročnejšie získať talentovaných hráčov,“ vyhlásil Mike Garlick, prezident klubu Burnley.

Podľa neho odchod Británie z EÚ spôsobí aj zmenu kurzu. Libra stratí oproti euru. Manchester Evening News napísal, že niektorí profesionáli Manchestru United žiadali, aby dostávali plat nie v librách, ale v eurách. Noviny dokonca špekulujú, že od hlasovania v referende sa personálne náklady v Manchestri United zvýšili. Jürgen Klopp, nemecký tréner FC Liverpool sa na stránkach denníka Guardian vyjadril za druhé referendum. „Poďme si to premyslieť,“ vyhlásil. Aj manažér Tottenhamu Pochettino je na rovnakej vlne. „Ak si aj politici uvedomujú, že to bude pre Anglicko ťažké a zlé, prečo sa neotočíme?“

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mb

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste