Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2018 20:22 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Apokalypsa v Kalifornii: Živel už zničil celé mesto, hlásia najmenej 5 mŕtvych

Americký štát Kalifornia bojuje s tromi rýchlo sa šíriacimi požiarmi, pred ktorými z domovov utieklo 157 000 ľudí. V piatok to podľa agentúry AP oznámil šéf úradu guvernéra pre krízové situácie Mark Ghilarducci.

Plamene si vyžiadali najmenej päť mŕtvych. Na severe Kalifornie zničil oheň takmer celé mesto, na juhu potom úrady vyhlásili evakuáciu prímorského mesta Malibu, ktoré je v tesnom susedstve Los Angeles. Kalifornská národná garda vyčlenila na pomoc s evakuáciou na severe štátu stovku vojenských policajtov.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Ghilarducci na tlačovej konferencii vyhlásil, že požiare si vyžiadali mŕtvych, ale že počet obetí nie je známy. Nespresnil ani bilanciu zranených. Ghilarducci tiež povedal, že rozsah škôd je neuveriteľný a srdcervúci. Úrad šerifa severokalifornského okresu Butte, ktorý je jeden z najviac postihnutých, neskôr oznámil nález piatich tiel v zhorených autách v okolí mesta Paradise, ktoré bolo takmer celé zničené.

Na severe Kalifornie zúri požiar nazvaný Camp Fire, ktorý zničil časť pohoria Sierra Nevada a takmer celé mesto Paradise, ktoré leží 290 kilometrov severovýchodne od San Francisca a kde žije 27 000 obyvateľov. Celkom tu živel pohltil asi 285 kilometrov štvorcových územia.

Oheň sa priblížil k mestu Chico, kde žije 90 000 ľudí, hasičom sa ale tu podarilo postup živlu zastaviť. Doteraz boli zranení dvaja hasiči a bližšie neurčený počet civilistov, uviedol šéf miestnych hasičov Darren Read. Svedkovia z Paradise v americkej tlači opisovali chaotické scény. Ľudia sa napríklad snažili zachrániť na asfaltových parkoviskách, ktorá potom zo všetkých strán obklopil oheň. "Veci začali vybuchovať," opísala svoj útek z mesta Gina Oviedová. "Ľudia začali vyskakovať z áut a utekať preč," dodala. Požiar pohlcoval domy, plamene prevyšovali stĺpy elektrického vedenia, opísala situáciu. Evakuáciu sťažoval dopravný kolaps. Požiar Camp Fire zatiaľ podľa hasičov zničil asi 2 000 budov, číslo ale nie je konečné. V bezprostrednom ohrození je 15 000 domov a 2 000 komerčných budov.

 

Oheň bol ohlásený vo štvrtok ráno a za šesť hodín zachvátil 69 kilometrov štvorcových. Kvôli silnému vetru a suchu sa rýchlo šíri. Miestne úrady vyhlásili stav núdze a požiadali o pomoc federálnu vládu. Ďalšie dva požiare vypukli na juhu Kalifornie. Jeden z nich zúri neďaleko mesta Thousand Oaks, kde strelec zabil v stredu v bare 12 ľudí. Niektorí ľudia, ktorí chceli po incidente darovať krv, sa nemohli kvôli ohňu dostať do odberového strediska.

Požiar v pohorí Santa Monica sa podľa hasičov šíri k oceánu, čo prinútilo úrady vyhlásiť evakuáciu v Malibu. Toto mesto je známe tým, že tu žije množstvo prominentných a slávnych osobností. "Bezprostredná hrozba!" napísali na twitteri hasiči z okresu Los Angeles, pod ktoré Malibu spadá. Malibu lesnému požiaru nečelí prvýkrát, v októbri 2007 si plamene v oblasti vyžiadali 14 mŕtvych a na 2 000 zničených domov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!