Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Stop šafáreniu na škole v Sečovciach: Ako sa vyvliekli z 900-tisícového nájomného?

Našli riešenie! Košický samosprávny kraj (KSK) ako zriaďovateľ neslávne známej Spojenej školy Dobšiná s vysunutým pracoviskom v Sečovciach ušetrí veľa peňazí.

Takmer 900-tisíc ročne na nájomnom sa už nebude vyhadzovať von oknom, ako to bolo do prepuknutia škandálu. Po vážnych pochybeniach a trestnom stíhaní sa žiaci už v pondelok presťahujú do nových priestorov len za zlomok pôvodnej sumy - 27-tisíc € aj so službami.

Pôjde o 10 tried, v ktorých sa v Sečovciach začne lacnejšia výučba. „Po 4 triedy prvákov i druhákov a 2 triedy tretiakov budú pripravené už v pondelok. Budú tam aj dve pracoviská na praktickú výučbu, pričom nahlásených je 202 žiakov v odboroch murár, stavebná výroba, krajčírka a výroba konfekcií,“ uviedol vedúci odboru školstva KSK Peter Bačkovský. Sťahovanie bolo nevyhnutné, lebo od septembra 2013 boli náklady na nájom a služby prehnané.

„Z pôvodnej ceny nájmu 490-tisíc eur bez služieb sa cena zníži len na 14-tisíc ročne. Až 897-tisíc ročne vrátane prevádzkových nákladov mal zriaďovateľ platiť predtým a výpoveď z tejto zjavne nevýhodnej zmluvy je predmetom právnych krokov,“ spomenul Bačkovský, podľa ktorého to bol premyslený ťah, ako vytiahnuť financie cez elokované pracovisko v Sečovciach.

 

Predseda KSK Rastislav Trnka pripomenul, že kontroly našli závažne pochybenia. „Museli sme zabrániť plytvaniu a nájomné už od septembra neplatíme,“ povedal Trnka a na otázku Nového Času, či sa mu po odhalení tohto škandálu a podaní trestného oznámenia niekto vyhrážal, odvetil, že už nie. V júni však hovoril o školskej mafii a zastrašovaní, pokiaľ elokované pracovisko nebude riešiť.

Hovorca Krajskej prokuratúry Košice Milan Filičko potvrdil, že v súvislosti so zdrojmi, ktoré mala škola získavať na základe pochybnej diagnostiky z oblasti špeciálnej pedagogiky pri zaraďovaní žiakov do najvyšších kategórií zdravotného znevýhodnenia s najvyšším normatívom, bolo začaté trestné stíhanie za subvenčný podvod.

„Vyšetrovanie nie je ukončené, obvinenie zatiaľ nikomu nebolo vznesené. Po vyhodnotení dôkazov vyšetrovateľ rozhodne, či bude vznesené obvinenie konkrétnym osobám, alebo bude vykonané iné procesné rozhodnutie,“ dodal Filičko s tým, že trestné stíhanie vo veci predraženého nájomného zatiaľ začaté nebolo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily