Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.11.2018 09:49 | Správy | Peniaze

Opäť nás čakajú vratky? Štát možno bude znova vracať domácnostiam platby za plyn

Ministerstvo hospodárstva SR pripustilo návrat k takzvaným vratkám zemného plynu.

Slovenské domácnosti dostanú od štátu naspäť peniaze za zaplatené dodávky, ak bude naďalej neúmerne rásť cena plynu na svetových trhoch. „V prípade, že bude rast cien na svetových trhoch pokračovať aj v budúcom roku, vláda opäť zváži zavedenie takzvaných vratiek za plyn,“ uviedol hovorca ministra hospodárstva Maroš Stano. Slovenské domácnosti by tak mohli znova dostávať od štátu plynovú vratku niekedy pred plánovanými parlamentnými voľbami.

Ministerstvo hospodárstva ostro odmietlo úvahy najsilnejšej opozičnej strany o tom, že za zvyšovaním cien plynu pre domácnosti je nielen situácia na svetových trhoch, ale aj druhá vláda Roberta Fica. Tá mala podľa opozície novým nastavením akcionárskych pomerov v dnes už štátnom Slovenskom plynárenskom priemysle a jeho dcérskych firmách zlikvidovať konkurenciu. „Len nedávno pán Sulík povedal, že keď sa dostane do vlády, tak zruší obedy, aj vlaky zadarmo. Opozičná SaS ukázala, že ak sa dostane k moci, vydá zraniteľné skupiny obyvateľov napospas energetickým firmám,“ zdôraznil Stano s tým, že prudký rast cien plynu a elektriny nespôsobila žiadna vláda, ale vývoj na svetových trhoch. "To sa týka nielen Slovenska, ale aj ďalších štátov,“ konštatoval Stano. Ministerstvo je presvedčené, že nebyť regulačnej politiky, ktorú presadila vláda, dopad na domácnosti by bol oveľa bolestivejší a ceny by sa zvýšili možno aj o 15 až 20 %.

 

Plynovú vratku zaviedla druhá vláda Roberta Fica koncom roka 2015, ako jedno z opatrení v rámci sociálneho balíčka. Zhruba 1,4 mil. domácnostiam štát zaslal šek v sume od 10 do 165 eur podľa toho, koľko plynu odobrali. Zo štátneho rozpočtu išlo na plynové vratky zhruba 47 miliónov eur. Na plynové vratky mal nárok každý odberateľ, ktorý splnil dve podmienky. Prvou podmienkou bolo, že nespotreboval za ostatných 12 mesiacov viac ako 68 573 kilowatthodín plynu. Ďalším predpokladom pre vyplatenie príspevku bolo, že odberateľ mal uzatvorenú k prvému novembru predošlého roka platnú zmluvu o združenej dodávke plynu do konkrétneho odberného miesta s akýmkoľvek dodávateľom plynu.

Proti plynovým vratkám ostro vystupovala vtedajšia opozícia, vedená stranou SaS. Jej poslanec Karol Galek dokonca vyhlášku ministerstva hospodárstva, ktorou sa stanovili pravidlá vyplácania vratiek, napadol na generálnej prokuratúre. Proti plynovým vratkám sa postavili aj niektorí odberatelia. Zhruba desiatka z nich odmietla preplatenie šekov s plynovými vratkami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo