Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.11.2018 19:00 | Tip od Vás | Slovensko

Mama sa o chorú Emku stará celý deň, štát jej hádže polená pod nohy: Rozhodnutie úradov vás rozzúri!

Opäť nepochopiteľné zamietavé rozhodnutie. V Novom Čase sme priniesli príbeh Emky (8) z Mýta pod Ďumbierom (okr. Brezno). Dievčatko trpí od narodenia dedičným ochorením - cystickou fibrózou.

Mama Beáta (30) ju neustále opatruje, a preto nemôže chodiť do práce. Beáta podala žiadosť o opatrovateľský príspevok, no na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Brezne nepochodila. Prečo jej žiadosť úrady zamietli? Emka bojuje so zákerným ochorením, ktoré jej komplikuje každodenný život natoľko, že jej musí vždy niekto asistovať.

No na jedného človeka je toho veľa a jej mama preto požiadala o pomoc. Nevyšlo to prvýkrát, a tak skúsila opäť, lenže ani opakovaný pokus nepriniesol nič dobré. „Bola som predvolaná pred posudkovú lekárku. Tá mi povedala, že jej je ľúto, že mi to nemôžu schváliť, ale že vyšiel takýto pokyn. Nevedela mi ani povedať, o aký metodický pokyn išlo. Ibaže nie,“ hovorí Beáta (30).

„Druhýkrát nám to zamietli, tak som opäť podala odvolanie. Dcéra by mala mať dozor pri 4 činnostiach a nám tam vyšli len 3. Jedna činnosť nám tam chýba. Oni akoby nepoznali podstatu tohto ochorenia a riešia také veci, či je ležiaci pacient, plienkovaný pacient. A preto si zrejme hovoria, čo ja teda vlastne chcem, keď to dieťa chodí, vidí a počuje,“ dodáva nešťastná žena.

Otvoriť galériu

 

Emka si vyžaduje celodennú starostlivosť. S maminou robia očistu tela trikrát denne. Vždy ráno pred školou a potom po škole a večer. Každá pritom trvá vyše hodiny. Emka preto musí bežne vstávať okolo piatej ráno, inak by to nestihli. Ak by takúto starostlivosť nedodržiavali, dievčatko by zomrelo. Aby toho nebolo málo, školáčka je na umelej strave, ktorú dostáva cez sondu priamo do žalúdka, a úrady sa stále držia nekompromisného prístupu založeného na tabuľkových kritériách.

Otvoriť galériu

Nekompromisné rozhodnutie

Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny

„ÚPSVR Brezno po posúdení zdravotného stavu maloletej dospel k záveru, že nie je z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia odkázaná na dohľad pri minimálne 4 činnostiach uvedených v prílohe č. 3 zákona č. 448/2008 Z. z., pričom porovnáva odkázanosť na dohľad oproti zdravému dieťaťu v rovnakom veku, a rozhodol o nepriznaní opatrovateľského príspevku. Klientka podala proti rozhodnutiu úradu odvolanie, v súčasnosti prebieha odvolacie konanie, ktoré sa skladá z dvoch fáz: - z konania o odvolaní na orgáne prvého stupňa (úrade) a z konania na orgáne druhého stupňa (ústredí). V konaní o odvolaní v prvej fáze úrad v zákonom stanovenej lehote odvolaniu v rámci autoremedúry v plnom rozsahu nevyhovel. Teraz úrad predloží kompletnú spisovú dokumentáciu spolu s odvolaním Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny. Žiadateľku bude o tom písomne informovať. Potom ústredie ako odvolací orgán v zmysle § 59 ods. 1 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom  konaní preskúma prvostupňové rozhodnutie v celom rozsahu, rovnako ako aj odvolanie a spisový materiál, vzťahujúci sa na vec. V rámci odvolacieho konania bude tiež preskúmaný postup posudkového lekára úradu. Ústredie preskúma zákonnosť postupu úradu  ako aj zákonnosť a vecnú správnosť rozhodnutia a o výsledku bude účastník konania v zákonom stanovenej lehote oboznámený písomným vyhotovením  rozhodnutia o odvolaní. Keďže odvolacie konanie prebieha, nemôžeme poskytovať viac informácií.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky