Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2018 12:00 | Tip od Vás | Slovensko

Nemocnicu vo Svidníku zmenila investícia, teraz zbiera ocenenia: Tohoto sa pacienti viac nemusia obávať!

Nemocnica Svet zdravia Svidník vymenila zastaranú parnú kotolňu za novú a spotrebu plynu tak dokázala znížiť až o polovicu.

Asociácia poskytovateľov energetických služieb (APES) ju preto ocenila prvým miestom v kategórii súkromný sektor v súťaži Efektia 2018. Nemocnica si však zároveň odniesla aj hlavnú cenu za celkovo najlepší projekt. V sieti nemocníc Svet zdravia sa podľa hovorkyne Jany Fedákovej EPC (Energy Performance Contracting) projektom, teda takým, ktoré šetria energiu, začali venovať už v roku 2014. Našli vhodný model a už o rok neskôr ho začali implementovať najprv vo Svidníku a Trebišove, neskôr aj vo Vranove nad Topľou a Dunajskej Strede.

"Vo svidníckej nemocnici bol najstratovejší zastaraný centrálny parný systém zásobovania teplom, ktorý mal nedostatočnú reguláciu. Rozhodli sme sa ho preto odstaviť a vybudovať kotolňu s plynovými kondenzačnými kotlami. Popri tom sme zrekonštruovali rozvody, vymenili ventily a podobne. Vďaka investícii sme v nemocnici znížili spotrebu plynu približne o polovicu," vysvetlila manažérka prevádzky siete nemocníc Andrea Čarabová.

Systém automaticky v závislosti od počasia a využívania priestorov reguluje výrobu tepla pre vykurovanie a teplú vodu, čo je síce bežný štandard v bytových domoch, ale v nemocniciach sa zavádzal prvý raz.
"Do súťaže sme prihlásili Svidník, kde dosahujeme nielen garantovanú úsporu, ale aj úsporu nad rámec hodnoty garantovanej úspory. Návratnosť investície sa tak z plánovaných piatich rokov znížila na štyri," doplnila Čarabová. "Dnes máme absolútnu kontrolu nad teplotou v priestore, takže nemôže nastať situácia, že by bolo pacientom v izbe príliš zima alebo by bola miestnosť prehriata. Systém teplotu dokonale reguluje podľa povahy priestoru a zohľadňuje pritom aj jeho technický stav. Dokáže tak nastaviť presne takú teplotu, aká je pre danú miestnosť potrebná," povedal riaditeľ svidníckej nemocnice Slavko Rodák.

 

Nemocnica po zavedení nového systému v roku 2016 usporila vyše 192 000 eur, v roku 2017 zase viac než 173 000 eur. Klesla aj spotreba pitnej vody, a to o vyše 2500 kubických metrov za rok a znížili sa tiež emisie oxidu uhličitého. Podľa Rodáka časť usporených finančných prostriedkov nemocnica plánuje investovať do modernizácie priestorov a zdravotníckej techniky. V najbližšom období sieť plánuje zapojiť do projektu aj ďalšie nemocnice. Momentálne prebieha výberové konanie na poskytovateľov EPC projektov pre nemocnice Svet zdravia v Humennom, Rimavskej Sobote a Galante.

APES tento rok zorganizovala už druhý ročník súťaže o najlepšie projekty energetickej efektívnosti. Ide o investície do nových technológií a modernizácie budov, ktoré významne znižujú platby za energie. Ceny Efektia 2018 odovzdával minister hospodárstva Peter Žiga. Do súťaže sa tento rok prihlásila dvadsiatka projektov realizovaných predovšetkým v posledných dvoch rokoch v celkovej investičnej hodnote štyri milióny eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ÚS preskúma ústavnosť núdzového stavu, dostal dve podania (ilustračné foto).
Ústavný súd si posvieti na zmeny zákona ešte z minulého roka! O čo ide?
Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Mrazivé FOTO nešťastia pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur