Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Honosná rezidencia Peterhof sa presťahovala k nám: Ruské kuriozity na Bratislavskom hrade

Pastva pre oči. Na Bratislavskom hrade si môžete pozrieť predmety nevyčísliteľnej hodnoty, ktoré vás zasvätia do okamihov kultúrneho života cárskych rezidencií.

Zistíte, že hoci v tých časoch neboli sociálne siete, panstvo sa vedelo poriadne zabaviť aj na horskej dráhe a ak mali obľúbeného domáceho miláčika, zvečnili ho do umeleckého diela. Na druhom poschodí Bratislavského hradu nájdete až 181 vystavených predmetov a podľa organizátorov sa tu nájdu aj také, ktoré takmer neopúšťajú brány Štátneho múzea Peterhof.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Jedným z dôvodov usporiadania výstavy je pripomenutie si 320. výročia návštevy Petra I. v Bratislave, ďalším oslava storočnice Štátneho múzea Peterhof,“ prezradila vedúca oddelenia prezentácie Andrea Litváková a dodala: „Výstavou predstavujeme 18. storočie v Rusku, ktoré je slovenskému návštevníkovi známe predovšetkým z televíznej obrazovky, ale u nás uvidí reálne predmety.

Čo je Peterhof

 

Bývalá honosná rezidencia ruských imperátorov, ktorú nájdete na brehu Fínskeho zálivu. Začali ju budovať za Petra I. v roku 1709, ktorý v tom čase vo vojne zvíťazil nad Švédmi, získal prístup k Baltskému moru a začal budovať novú metropolu ruského impéria.

Najvzácnejší exponát - sučka Kataríny II.

Keďže Katarína II. bola milovníčkou zvierat, svoju obľúbenú sučku Zemiru si dala zvečniť. Hoci by mnohí tipovali zrejme iný kúsok, práve tento taliansky chrtík z porcelánu je najvzácnejším kúskom výstavy.

Otvoriť galériu

Obľúbená zábava šľachty z čias Kataríny II. bola horská dráha, ktorú dala postaviť. Špeciálna konštrukcia koliesok zabezpečila, že sánky sa nevykoľajili. Prizerajúci sa však aj tak vyjadrovali, že sánky sa rútia po dráhe „príšernou rýchlosťou“ a hostia na dvore to opisovali ako hrôzostrašný zážitok. Kto však dráhu vyskúšal, rýchlo jej prišiel na chuť.

Zlaté sedlo Kataríny II.

Pri pohľade na sedlo pretkávané zlatými niťami si mnohí všimnú, že Katarína II. bola určite žena činu. Jazdila na svojom obľúbenom koni Briliant tak, ako v tých časoch jazdili len muži.

Otvoriť galériu
Trónne kreslo.
Zdroj: mh

Na prvý pohľad púta pozornosť návštevníkov a priam láka, aby sa doň usadili. To by však mohlo mať následky. Hovorí sa, že bolo vyrobené na objednávku kniežaťa Menšikova na cárske miesto v Panteleimónskom chráme Veľkého Oranienbaumského paláca. Keďže sa na ceremóniu chrámu nedostavil imperátor, Menšikov zaujal jeho miesto na tróne. Zlé jazyky sa postarali o to, aby sa spečatil jeho osud. Uvrhli ho do domáceho väzenia a čoskoro poslali do vyhnanstva.

Obrazy Panó

Sú kópiami troch originálov z Kabinetu sklenených korálikov v Čínskom paláci, čo bolo letné sídlo Kataríny II. Základom obrazov je plátno, na vytvorenie pozadia použili viac ako 2 milióny sklenených rúrok perleťovej farby. Za koráliky vyplatili 18 rubľov a vyšívačka dostala 4 100 rubľov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vydala knihu o varení a fit línii.
FotoVáš Tip
Krásna dcéra Adriany Sklenaříkovej vám vyrazí dych: Z Niny rastie ďalšia modelka!
(ilustračné foto)
Neuveriteľný nález v debnách s banánmi! Z podozrivých balíkov sa vykľulo...
(ilustračné foto)
Hyenizmus, čo mali spraviť Vincent a Ladislav seniorkám: 10 rokov basy za TOTO?!
Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia.
Foto
Obrovské nešťastie: Autobus sa zrútil z mosta do rieky! Hlásia mŕtvych
Ganymedova fontána-Hviezdoslavovo námestie
Foto
Bratislava sa pýši desiatkami výnimočných fontán: Poznáte príbehy tých naj?
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinská armáda hlási zlé správy: Ruské sily podnikli niečo veľké!
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák.
Kaliňák odcestoval do zahraničia: Kam viedli jeho kroky? Stretnutie prinieslo zaujímavé novinky
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Foto
Šimkovičová o návrhu na jej odvolanie: Z čoho viní opozíciu a tieto obvinenia odmietla
Kate pred doma mesiacmi oznámila, že jej diagnostikovali rakovinu.
Kate typ rakoviny tají, onkológovia však niečo tušia: TAKÉTO má princezná ŠANCE!
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy.
To, čo sa deje v Rafahu, vám zlomí srdce: Hrozí niečo strašné!
Photo of a young girl looking up into the blue sky and puffy clouds.
Počasie nás cez víkend prekvapí: Tešiť sa môžeme na NÁDHERNÝ prírodný úkaz!
Slováci cez MS Valábika neuvidia: Hokejový expert sa upísal našim susedom!