Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.11.2018 05:00 | Správy | Domáce správy

Kontroverznú upútavku RTVS s Tisom preverí prokuratúra: Tvrdá kritika odborníkov

Vojnový zločinec alebo mučeník? Táto otázka zaznela v upútavke nového program RTVS Najväčší Slovák, v ktorej sa objavil prezident vojnového slovenského štátu Jozef Tiso.

Telerozhlas od začiatku novembra vyberá hlasovaním najväčšie osobnosti slovenskej histórie. Krátke video, ktorým RTVS promovala nový formát, sa okamžite po uvedení stalo terčom kritiky. Na upútavku si teraz posvieti prokuratúra i polícia, ktoré budú preverovať, či sa verejnoprávne médium nedopustilo propagácie fašizmu.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Reakcia prišla takmer okamžite po ohlásení projektu. Židovská humanitárna organizácie B‘ nai B‘rith - Tolerancia sa obrátila listom na generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka a žiadala stiahnutie upútavky, ktorá sa podľa nich pohybovala na hranici propagácie fašizmu.

„Vytváranie platformy na diskusiu o kladných a záporných vlastnostiach osobností slovenskej histórie je neprijateľné podsúvaním titulku, že Jozef Tiso bol mučeníkom,“ vyhlásil prezident organizácie Peter Werner. Pridali sa aj ďalší, rozhorčenie nad kontroverzným promovideom vyjadrilo Dokumentačné stredisko holokaustu aj kresťanská organizácia ICEJ.

 

RTVS ustúpila

Verejnoprávne médium najskôr stiahlo z vysielania upútavku a po kritickej reakcii verejnosti napokon aj samotného Jozefa Tisa. V hlasovaní o najväčšieho Slováka sa vôbec neobjaví.

„Táto debata prekryla zmysel celého projektu a nadobudli sme presvedčenie, že by odklonila diskusiu o našej histórii a všetkých kontroverzných osobách, ktoré sú s ňou spojené, a zúžilo by sa to len na jednu osobu. Preto sme po dohode a konzultáciách s majiteľmi licencie do štatútu zahrnuli, že v rámci hlasovania nebude možné nominovať osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti, za vraždu, vlastizradu a nebola rehabilitovaná,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Producent programu Peter Núňez chápe dôvody na vyradenie Tisa, no za pôvodným zámerom si stojí. „Zaradenie Jozefa Tisa do ankety teda nebolo žiadnym amatérskym, svojvoľným rozhodnutím ani neodôvodneným rozhodnutím manažmentu RTVS, ale bol to výsledok veľmi širokej a dlhodobej debaty všetkých ľudí, ktorí sú odbornou súčasťou projektu,“ doplnil Núňez.

Vec prešetrí prokuratúra

Upútavka relácie s Tisom bude mať aj trestnoprávnu dohru. „Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydal pokyn na preverenie tejto veci Národnou protiteroristickou jednotkou NAKA Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky,“ uviedla vyjadrenie Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Polícia preverí, či nedošlo k spáchaniu trestného činu propagácie, či prejavu sympatií hnutí smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

„RTVS upútavkou nedávala žiadny tip ani návod, za koho hlasovať, ani nevyjadrovala názor na žiadnu konkrétnu osobu,“ obhajuje konanie RTVS Rezník.

„Zaradenie právoplatne odsúdeného vojnového zločinca Jozefa Tisa medzi kandidátov na najväčšieho Slováka bolo prejavom hlbokej neúcty voči obetiam druhej svetovej vojny," oponuje politológ ÚPN Michal Miklovič.

Je to fiasko RTVS

Tomáš Czwitkovics, mediálny analytik

Podstata šou je nájsť nejakú pozitívnu osobnosť, ktorá vystihuje najlepšie dejiny Slovenska. Tiso nie je ani kontroverzná osobnosť. Táto osoba nikdy nemala byť ani v náznakoch považovaná za nejakého kandidáta na najväčšieho Slováka.

To, že to ešte aj zaradili do upútavky, je čistá provokácia. Ak im išlo o to, vyrobiť si publicitu, tak to sa im určite podarilo. Ale najhorším možným spôsobom. Tým, že je to ešte verejnoprávna televízia, ktorá musí dávať históriu do objektívneho kontextu, tak je to o to väčšie fiasko.

Tiso je vojnový zločinec

Katarína Zavacká, právna historička

Je to škandál. Tiso bol vojnový zločinec. V jeho procese boli zmapované trestné činy, ktorých sa dopustil. Proces vychádzal zo zásad prijatých pre činnosť Norimberského tribunálu. Nestíhali sa tam tí, ktorí trestný čin vykonali osobne, ale tí čo dali k ním príkazy.

Tiso bol ako prezident najvyšší veliteľ armády, najvyšší veliteľ Hlinkovej gardy, Hlinkovej mládeže a Vodca Hlinkovej slovenskej ľudovej strany. Všetky tie zločiny, ktoré sa na Slovensku páchali voči Židom, boli vykonané na základe ním podpísaných zákonov a nariadení. On bol zodpovedný za zločiny proti ľudskosti.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, SITA, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať