Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2018 00:05 | Správy | Domáce správy

Maliar Alfons Mucha stál pri zrode Československa: Prvé známky a bankovky navrhol slobodomurár

Novovzniknutý štát potreboval na svoje fungovanie aj také obyčajné veci, ako sú vlastné peniaze či poštové známky. Svoj nezameniteľný rukopis im vtisol svetoznámy secesný maliar Alfons Mucha.

Reprodukcie Muchových plagátov sú dodnes obľúbeným dekoratívnym prvkom v domácnostiach obyčajných smrteľníkov, zatiaľ čo originály zdobia zbierky galérií i bohatých zberateľov. Za prvej Československej republiky mal pritom originály tohto umelca doma každý! V podobe originálnych grafík, ktoré vyšli z tlačiarenských strojov v miliónových nákladoch. Mucha bol totiž autorom prvých československých známok aj bankoviek.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Tajná spoločnosť

K tejto zákazke sa nedostal náhodou. Okrem toho, že sa počas pobytu v Paríži vypracoval medzi najznámejších secesných maliarov sveta a poznal sa s takými výtvarníkmi, ako boli Toulouse-Lautrec, Gauguin, Rodin či Pissarro, mal aj dobré vzťahy s prezidentom Masarykom. Ten sa utiahol počas prvej svetovej vojny do exilu v Paríži, kde loboval za vznik samostatného štátu Čechov a Slovákov.

 

A bol to práve Mucha, kto mu vybavil ubytovanie. A kde? V centrále slobodomurárov! Mucha bol totiž členom tajnej spoločnosti a bol držiteľom 33. škótskeho ritu, čo je najvyšší stupeň zasvätenia. Prednedávnom dokonca na českom zámku Zbiroh, kde roky žil, vystavovali jeho obradný slobodomurársky odev a insígnie.

S Masarykom umelca spájala ešte ďalšia vec. Muchovým mecenášom, vďaka ktorému vytvoril vrcholné dielo svojho života – Slovanskú epopej, bol americký milionár a jeden z najmocnejších slobodomurárov Charles Crane. Český výtvarník sa s ním zoznámil v Amerike a neskôr ho predstavil aj Masarykovi. Po vzniku Československa sa Cranov syn stal prvým veľvyslancom USA a jeho dcéra sa vydala za Masarykovho syna Jana.

Hradčany

No poďme k prvým československým známkam. Keď hľadali autora, ktorý by navrhol známky nového štátu, voľba logicky padla na Muchu. V prvých mesiacoch sa v republike medzitým používali rakúske a maďarské známky. Muchu požiadali, aby navrhol známky už dva dni po vzniku republiky.

Nakoniec z jeho návrhov vybrali panorámu pražských Hradčan – sídla českých panovníkov, ktoré zozadu osvetľuje vychádzajúce slnko ako prísľub novej doby. „Od detstva som videl a ctil vo vznešených formách Chrámu sv. Víta na Pražskom hrade hmotné vtelenie tohto symbolu,“ vyjadril sa k tomu neskôr majster Mucha.

Otvoriť galériu

Prvé Muchove známky sa dostali do obehu 18. decembra 1918. Postupne vychádzali v rôznych farbách podľa nominálnej hodnoty. Tá bola udávaná iba číslicou, lebo haliere ako „drobné“ novej koruny boli odsúhlasené až na jar roku 1919.

Najprv šla do tlače zelená 5-halierová známka, ako posledné vytlačili v apríli 1920 svetlofialové 30-halierové Hradčany. Keďže tlačiarne neboli na výrobu známok pripravené, dochádzalo pri tlači k rôznym chybám, z čoho sa dnes tešia zberatelia. Každá vzácna odchýlka zvyšuje cenu známky.

Bankovky

Okrem známok potrebovala republika aj nové bankovky. Československá mena bola vydaná 15. apríla 1919. Mucha bol autorom prvej 10-korunáčky a tiež bankoviek v hodnote 20, 100 a 500 korún. Keďže majster musel pracovať narýchlo, použil pri návrhoch svoje staršie práce a na bankovky zvečnil portréty aj svojej manželky a dcéry.

Otvoriť galériu

Okrem známok a bankoviek Mucha navrhol aj dizajn štátnych úradných dokumentov, ale aj policajné uniformy. Výnimočný umelec zomrel 14. júla 1939 krátko po tom, ako bol na výsluchu gestapa. 

Slovanská epopej

Sám Mucha ju považoval za svoje životné dielo. Ide o cyklus 20 veľkoformátových obrazov z minulosti Čechov a slovanských národov. Aby obrovské plátna mohol namaľovať, musel si postaviť až šesť metrov vysoké lešenie.

Otvoriť galériu

Pracovať na diele, ktoré financoval americký boháč Charles Crane, začal v roku 1910 na zámku Zbiroh a dokončil ho o 18 rokov neskôr. Hotovú Slovanskú epopej daroval Prahe s tým, že mesto pre obrazy postaví zvláštnu galériu. To sa dodnes nestalo, preto sa Muchovi dedičia s hlavným mestom ČR aj súdili. Časť obrazov je dnes v Prahe a časť na zámku v Moravskom Krumlove.

Koľko stoja Hradčany?

Milan Molnoši, filatelista a numizmatik

Muchove Hradčany sú asi najzbieranejšie československé známky. V súčasnosti by podľa mňa jeho návrhy neprešli, nie je to precízna práca z hľadiska estetiky, a ani tá tlač nebola bohvieaká. Hoci majú Hradčany už sto rokov, cena bežných známok sa pohybuje okolo pár desiatok centov. Ale rarity sa cenia na tisíce!

Známka so zriedkavou perforáciou môže stáť 50 000 - 100 000 českých korún (približne 1 900 – 3 900 €). Najvzácnejšie sú 500-halierové hnedé Hradčany s leteckou pretlačou, ak sú dve známky spojené vedľa seba. Spojené typy Hradčan idú tak od 300 000 korún (11 600 €) vyššie.

Otvoriť galériu

Ak náhodou doma natrafíte na Hradčany s pečiatkou z 18. 12. 1918, tak máte doma poklad asi za 50 000 českých korún (1 900 €). Na rozdiel od známok s bankovkami sa Mucha vyhral. Bankovky, ktoré sa zachovali vo veľmi dobrom stave, stoja vyše 10 000 českých korún (387 €).

Kto sú slobodomurári?

Celosvetové elitné tajné spoločenstvo, ktorého členovia sa venujú najmä filantropickej a filozofickej činnosti. Pôvod spoločenstva, ktoré je organizované v tzv. lóžach, je odvodený z niekdajších cechov murárov a staviteľov. Tajuplnosť slobodomurárov neraz viedla k ich obviňovaniu z rituálnych zločinov či snahy získať svetovú moc.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!
(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku
Tina hovorí, že priateľstvo s tanečníkom Vildom Šírom sa po šou neskončí.
Foto
Tina výrazne ZMENILA vzhľad: Po Let´s Dance je z nej iná žena! FOTO hovoria za všetko
Monika Babišová a Andrej Babiš boli partnermi 30 rokov.
Babiš prekvapil rozchodom s manželkou: Našiel si už NÁHRADU za Moniku? Má ňou byť TÁTO žena
Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!