Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.10.2018 16:25 | Správy | Politika

Hlasovanie o zmene ústavy bolo podľa Kisku varovaním: Vládna väčšina bola ochotná spoliehať sa na fašistov

Prezident Andrej Kiska je aj napriek tomu, že koalícia nesplnila svoj záväzok sprísniť výber kandidátov na Ústavný súd SR, ochotný využiť všetky ústavné právomoci tak, aby prispel ku kvalitnejšiemu súdu.

Nočné parlamentné hlasovanie bolo podľa prezidenta veľkým varovaním. „V mene mocenského ovládnutia bola vládna väčšina ochotná spoliehať sa na podporu fašistov,“ povedal prezident Kiska v reakcii na neúspešné hlasovanie o zmene ústavy pre médiá. Princíp, akým bola koncipovaná Ústava SR, teda demokratický systém bŕzd a protiváh, ostal nedotknutý len vďaka zmätkom pri hlasovaní, dodal na margo toho, že napokon neprešla zmena, ktorá by obišla prezidenta z procesu výberu sudcov ÚS. Poslancom NR SR zároveň pripomenul, že je ich povinnosťou zvoliť mu do februára 18 kandidátov, ktorí budú spĺňať odborné aj morálne kritériá pre sudcu ÚS.

Prezident zároveň pripomenul svoj dávnejší výrok – že ochota nastaviť pravidlá menovania tak, aby bol Ústavný súd SR nestranný, nezávislý a kvalitný, bude signálom politikov k právnemu štátu. Tu podľa neho parlamentná väčšina zlyhala. Slovensko naďalej trpí hlbokou nedôverou v právny štát, vyviesť spoločnosť z tejto krízy je národná úloha. Dá sa to dosiahnuť podľa neho tak, že ľudia budú mať istotu, že štát ochráni každého, bez ohľadu na to, kto zasiahol do jeho práv.

Kiska zároveň avizoval, že chce zvolať stretnutie právnických a súdnych organizácií a chce ich vyzvať, aby predkladali kvalitných kandidátov. Kvalitných právničiek a právnikov, ktorí by túto funkciu dokázali odborne aj čestne zastávať, máme na Slovensku podľa neho dosť.

 

Poslanci Národnej rady SR novelu ústavy neschválili. Spôsob voľby ústavných sudcov zostáva po starom. Za schválenie finálneho znenia zákona hlasovalo iba 55 poslancov z 97 hlasujúcich zákonodarcov. Väčšina opozičných poslancov pred hlasovaním zo sály odišla.

Poslanci 98 hlasmi schválili pozmeňovací návrh Róberta Madeja, ktorý predložil za stranu Smer-SD a Slovenskú národnú stranu (SNS). Keďže novela neprešla ako celok, tento návrh Madeja platiť nebude. Za Madejov návrh hlasovali všetci prítomní poslanci za Smer-SD okrem Mareka Maďariča, celá SNS, Most-Híd okrem Petra Kresáka, ktorý sa zdržal a celý klub ĽSNS, Sme rodina a trojica odídencov od Borisa Kollára. Cieľom návrhu, ktorý v pléne predložil Madej, bolo zavedenie priamej voľby sudcov ÚS SR Národnou radou SR, a to trojpätinovou väčšinou hlasov (90 hlasov) všetkých poslancov. Takto zvolený uchádzač by následne zložil sľub do rúk prezidenta, čím by sa ujal funkcie sudcu ÚS SR.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!