Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.10.2018 12:00 | Správy | Politika

Exsiskár Tóth mal vypovedať na polícii o sledovačkách novinárov: Zaspieval, aby mal výhody chráneného svedka?!

Prenasledoval Jána Kuciaka († 27) a teraz čaká výhody?! Bývalý SIS-kár a novinár Peter Tóth mal byť tým, kto vyhotovil fotografie a videá zavraždeného novinára pri jeho bežných činnostiach.

Materiály neskôr pre vrahov poslúžili na rozpoznanie obete a zistenie jej každodenných návykov. Tóth sa k sledovaniu polícii údajne priznal až 8 mesiacov po vražde, keď špeciál­ne komando zatklo štvoricu podozrivých. Môže byť za Tóthovou výpoveďou snaha o získanie výhod? O tom, že v kauze vraždy zrejme figuruje aj novinár sa šepkalo už niekoľko mesiacov. Nedávno to čiastočne potvrdil aj Najvyšší súd.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Profil zavraždeného novinára vypracoval zrejme profesionál, novinár alebo súkromný policajt,“ stojí v uznesení súdu, ktorým bola definitívne zamietnutá sťažnosť na vzätie do väzby troch zo štyroch obvinených z Kuciakovej vraždy. Vyhotoviteľom profilu obsahujúceho Kuciakove fotografie a videá, napríklad aj z kaviarne, mal byť podľa informácií Denníka N bývalý príslušník tajných služieb a exnovinár Peter Tóth.

Neskôr ich mala dostať do rúk obvinená objednávateľka Alena Zsuzsová, ktorá ich posunula sprostredkovateľovi Zoltánovi Andruskóovi, ten ich mal zase ukázať vrahom.

 

„Nesledoval som Jána Kuciaka a nedostával som za to peniaze,“ uviedol Tóth, ktorý poprel, že sa v spise nachádza výpoveď s jeho menom a podpisom, no jedným dychom obvinil advokáta rodiny Kuciakovcov Daniela Lipšica z vynášania informácií z vyšetrovacieho spisu. Exminister vnútra naňho podal trestné oznámenie za ohováranie.

Otvoriť galériu

„Ak sa však skutočne v spise nespomína Tóthovo meno a podpis, môže to byť aj preto, že získal štatút utajeného alebo chráneného svedka. Ak získal toto privilégium, tak by bola jeho identita zmenená, ale z obsahu výpovede sa aj tak dá vydedukovať, o koho ide,“ uviedol bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok. Slová kriminalistu potvrdzuje aj právnik Marek Benedik.

„Mohol sa stať chráneným svedkom. Spolupráca s políciou je poľahčujúca okolnosť, mohlo by mu to skrátiť prípadný trest, ale nie je to záruka beztrestnosti. To, že niekto získal tento status, neznamená, že ho nie je možné obviniť,“ vysvetlil Benedik s tým, že chránený svedok má aj isté privilégiá. „Môže získať ochranu, je postarané o jeho život a zdravie, utajuje sa jeho totožnosť. Pri výsluchoch je vypočúvaný prostredníctvom telemosta a nikto nevie, kto to je,“ dodal.

Čo hrozí prenasledovateľovi

Ak sú informácie o tom, že Tóth pre Kočnera sledoval Kuciaka za finančnú odmenu, pravdivé, tak podľa advokáta Benedika treba rozlišovať aj to, či vedel, že budú použité na vraždu, alebo nie. „Ak si bol vyhotovovateľ fotografií a videí obete vedomý, že materiály zbiera pre účely vraždy a bolo mu za to zaplatené, išlo by o spolupáchateľstvo, za čo v prípade úkladnej vraždy hrozí 25 rokov až doživotie,“ vysvetlil.

Tóth však podľa medializovaných informácií pred vyšetrovateľom vypovedal, že materiály na nepohodlných novinárov zbieral „len“ na diskreditačnú kampaň a o chystanej vražde netušil. Aj v tomto prípade by však išlo o trestný čin, otázkou je, o ktorý. V prípade, ak Tóth Kuciaka pri jeho stretnutiach s inými ľuďmi nahrával a tieto záznamy potom posúval tretej osobe, napríklad Kočnerovi, mohlo dôjsť k trestnému činu porušenia dôvernosti ústneho prejavu, za čo páchateľovi podľa Benedika hrozí 6 mesiacov až 3 roky.

Otvoriť galériu

V istom prípade by Kuciakov prenasledovateľ mohol ohroziť telekomunikačné tajomstvo, za čo hrozí 6 mesiacov až 12 rokov. Ak sa mu nabúral aj do laptopu, ide zase o neoprávnený zásah do počítačového systému, za čo hrozia až dva roky. „Nedá sa číselne vyjadriť, o koľko by si spoluprácou s políciou skrátil trest, závisí to od mnohých okolností, no určite by to zavážilo,“ dodal Benedik.

Tóth podľa informácií na jeho Facebooku vycestoval po výpovedi nakrátko do Ameriky. Rektorky Akadémie Policajného zboru Lucie Kurilovskej sme sa spýtali, či sa môže chránený svedok voľne pohybovať po svete napriek prísnemu režimu utajenia. „V zásade môže. Musí to byť, samozrejme, v koordinácii či už s dozorujúcim prokurátorom, alebo samotným vyšetrovateľom, poprípade sudcom. Záleží na štádiu trestnej veci,“ vysvetlila.

Čo je inštitút chráneného svedka

  • Na zaradenie do programu dáva návrh prokurátor alebo vyšetrovateľ s odobrením prokurátora, poprípade sudca
  • V odôvodnení treba uviesť identifikačné údaje svedka, význam jeho výpovede a je tiež nutné podrobne opísať, aké nebezpečenstvo mu hrozí
  • O pridelení štatútu chráneného svedka následne rozhoduje komisia, ktorú nominuje minister vnútra, minister spravodlivosti a generálny prokurátor
  • Ak komisia program odsúhlasí, uzavrie sa so svedkom písomná ochranná dohoda
  • Ahrozený svedok sa v dohode zaväzuje napríklad neudržiavať a nenadväzovať styky s osobami z kriminálneho prostredia, podrobiť sa opatreniam na zabezpečenie jeho ochrany, splácať dlhy, ktoré mu vznikli pred zaradením do programu ochrany a po jeho skončení sa ekonomicky osamostatniť
  • Náklady spojené s ochranou a pomocou ohrozenému svedkovi a chránenému svedkovi znáša štát

 

Novinárka Tódová: Chce si zabezpečiť čo najmenší trest

Peter Tóth tvrdí, že ide o jeho diskreditáciu a jeho výpoveď v spise nie je. Ako je to možné?

Hovorí to preto, lebo vystupoval ako utajený svedok. V ten deň, ako vypovedal, sám napísal na facebook, že sa dištancuje od Mariána Kočnera. Svojím správaním si teraz chce zabezpečiť čo najmenší trest za to, že je vážne podozrivý zo sledovania obete vraždy tesne pred jej spáchaním a takto aj vnímam jeho obranné reakcie.

Otvoriť galériu

Ak naozaj netušil, že sa chystá Kuciakova vražda, tak mal ísť na políciu okamžite po jej spáchaní a pomôcť tak vyšetrovaniu už pred ôsmimi mesiacmi.

Prečo ste sa napokon rozhodli tieto informácie zverejniť?

Je vo verejnom záujme vedieť, že tento človek sledoval Jána Kuciaka aj ostatných novinárov, že tieto informácie odovzdával Kočnerovi a dostával za to zaplatené.

Je vylúčené, že publikovanie týchto informácií môže ovplyvniť súčasný stav vyšetrovania vraždy a dolapenie všetkých páchateľov?

Vo chvíli, keď polícia zatkla štyroch podozrivých a súdy rozhodli o ich vzatí do väzby, začali novinári prirodzene pátrať po tom, kto za nimi stojí. Postupne sa odkrýva celá zločinecká skupina, ktorá sa na príprave vraždy a jej realizácii zúčastnila.

V tejto chvíli sa javí, že členom takejto skupiny bol aj Peter Tóth. Všetkým nám ide iba o to, aby boli páchatelia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej potrestaní.

Ako vnímate samotnú výpoveď exsiskára Petra Tótha?

Je to smutný príbeh človeka, ktorý bol kedysi dobrý novinár, ale nezvládol svoju prácu a skončil ako poskok mafiána, ktorého vyšetrujú pre objednávku vraždy novinára. Som znechutená a zhrozená z toho, že na políciu neprišiel okamžite, ako sa vražda stala.

Namiesto toho sa pozeral na to, ako sa policajti trápia s tým, kto to urobil. Keď ukázali, že vedia vraždu objasniť, tak sa zľakol. Teraz sa chce vyviniť, ale je otázne, či má informácie a dôkazy, ktoré naozaj prispejú k samotnému vyšetrovaniu a dolapeniu objednávateľa.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zoraya svoje rozhodnutie zvažovala veľmi dlho.
Krásna Zoraya o pár dní podstúpi eutanáziu: Kruté slová lekárov a posledné ŽELANIE pre priateľa!
Ilustračné foto
Dopravné peklo v Bratislave: Nefunkčné semafory, nehoda a kolóny!
Kurzy prvej pomoci prebiehali od júna do októbra.
Váš Tip
Požičovne Slovenského Červeného kríža ponúkajú možnosť požičať si zdravotnícku pomôcku: Koľko vás to bude stáť?
Budova rakúskeho parlamentu.
Rakúsko sa už dlhšie nemôže len prizerať: Konferencia Ľudstvo na križovatke! O čo ide?
Foto
Fehérváry je voľný na šampionát! Opäť skóroval, no Washington v play off končí
Vojna na Ukrajine už trvá viac ako dva roky.
Vražedné BESNENIE opitých Rusov na Ukrajine: Smrť dedinčanov kvôli malichernosť?!
Americký prezident Joe Biden (vpravo) pózuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.
Putin bude peniť, rázny krok USA a Ukrajiny: Dlhodobé následky!
írsky premiér Simon Harris
Íri toho majú dosť, premiér potvrdil, čo sa šepkalo: Varovanie a prvé kroky!
Propalestínsky protest pred Kolumbijskou univerzitou v New Yorku
Na univerzitách v USA prebiehajú propalestínske protesty: Ostrý odkaz z Bieleho domu
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Izrael navrhol Hamasu dohodu o prímerí: Prekvapivá reakcia, ukončia boje?!
Prezident USA Joe Biden
Severná Kórea kritizovala USA: Zhoršujú vojnu na Ukrajine!
Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Foto
Záchytka s Braňom Mojsejom: Najintímnejšia spoveď o momente, ktorý mu zmenil život!