Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2018 19:28 | Správy | Zahraničné správy

Kauza Skripaľ pokračuje: Zverejnili reportáž o jednom z podozrivých

Ruský denník Kommersant vo štvrtok priniesol reportáž z obce Berezovka v Amurskom kraji na ruskom Ďalekom východe, kde dlhé roky žila rodina Anatolija Čepigu.

Investigatívny server Bellingcat o nej tvrdí, že bol jedným z dvoch agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU, obviňovaných britskými úradmi z pokusu o otrávenie bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije v anglickom meste Salisbury.

Novinári denníka Kommersant sa v Berezovke stretli s niekoľkými ľuďmi. Všetci však požiadali, aby denník nezverejnil ich mená, pretože majú obavy, že by mohli mať problémy s ruskou tajnou službou FSB. Spresnili, že Anatolija Čepigu videli naposledy pred asi desiatimi rokmi, ale väčšina z nich si je istá, že muža, o ktorom sa hovorí ako o Ruslanovi Boširovovi, poznali ako Anatolija Čepigu.

"Je to on, Toľa. Na sto percent. (Jeho) takmer čierne oči i hlas," uviedla Čepigova rodáčka, s ktorou sa často vídali za školských čias. Dodala, že ho spoznala vo všetkých príspevkoch médií, ku ktorým sa dostala. Správy k tejto téme sledujú aj ostatní Čepigovi rodáci. Ďalšia žena uviedla, že o Čepigovi "sa nedá povedať nič zlé: dobre sa učil, nepil, nefajčil, nikdy nechodil do zlej spoločnosti".

 

Kommersant napísal, že Čepiga vyštudoval vysokú vojenskú školu a po nej dostal umiestenku. Jeho rodičia sa presťahovali do mesta Blagoveščensk. Rodáci z Berezovky tvrdia, že Čepiga je ženatý a má dve deti. Nie tak dávno sa v dedine hovorilo o tom, že Čepigova rodina dostala v Moskve štvorizbový byt. V dedine sa vedelo aj o tom, že Čepiga bol na tajnej misii v zónach vojnových konfliktov. "Jeho mama plakávala. Ani rodina nevedela, kde presne je," uviedla iná obyvateľka Berezovky.

Kommersant však v dedine našiel aj ženu, ktorá tvrdila, že Čepigu stretla pred asi desiatimi rokmi, keď prišiel do Berezovky na návštevu k príbuzným. "Neveľmi sa podobal na muža na fotografii. Bol už takmer holohlavý, mal priamy pohľad, nezazeral ako (ten) na fotke," dodala.

Britské úrady považujú Ruslana Boširova a Alexandra Petrova za agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU. V rozhovore, ktorý po zverejnení svojej identity britskými úradmi poskytli 13. septembra šéfredaktorke ruskej spravodajskej televízie RT Margarite Simonianovej, obaja Rusi tvrdili, že do Salisbury pricestovali ako turisti. V Británii tento televízny rozhovor označili za trest pre oboch mužov za to, že misiu v Británii nezvládli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí