Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

V Poprade varila najlepšia maďarská šéfkuchárka: Držiteľka Michelinskej hviezdy si ingrediencie zbiera na lúke

Michelinská hviezda je v gastronómii to, čo Oscar vo filme. Kým na Slovensku sa jediným Oscarom mohol pochváliť herec Jozef Króner za film Obchod na korze, na prvú michelinskú hviezdu Slovensko stále len čaká.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Pritom reštaurácie vo Viedni, v Prahe či v Budapešti prestížne ocenenie už získali. A práve z metropoly Maďarska zavítala do Tatier šéfkuchárka Eszter Palágyi (32), ktorá získala hviezdu štyrikrát po sebe.

Priznajme si, že na Slovensku nemáme veľa šéfkuchárok. Vysoká gastronómia je najmä výsadou mužov. „Na Slovensku je viac žien kuchárok v školských družinách a závodných jedálňach ako v hoteloch a reštauráciách. To ma inšpirovalo, aby som zorganizovala sériu ukážok vysokej gastronómie, kde hlavnými kuchárkami sú ženy,“ hovorí Popradčanka Zuzana Sisáková (44), ktorá sa ako jediná žena dostala do TOP dvadsiatky slovenských šéfkuchárov. Práve ona stojí za originálnym nápadom ukázať, že ženy sú skvelé kuchárky nielen doma pri sporáku, ale aj v špičkových reštauráciách.

Bylinky

 

„Na našom podujatí Lady Chef chceme ukázať najlepšie kuchárky Európy a možno aj sveta. Ako prvú sme oslovili najlepšiu maďarskú šéfkuchárku Eszter Palágyi z Budapešti.“

Maďarská gastronomická hviezda naozaj priniesla pod Tatry svieži kulinársky vietor. „Moja kuchyňa je zameraná na zdravé prírodné produkty. Jedlá rada dochucujem a dozdobujem bylinkami a kvetmi z regiónu. Aj preto som hneď po príchode do Popradu šla na podtatranské lúky nazbierať bylinky a kvety a až potom som začala variť,“ usmieva sa Eszter Palágyi.

Otvoriť galériu

„Druhá moja podmienka bola, aby sme varili takpovediac štvorručne. Urobila som šesť typických maďarských jedál a Zuzka ich doplnila o štyri typicky domáce. Tak vzniklo desaťchodové menu s dvoma dezertmi.“

Najprv brigáda

Sympatická Maďarka sa na gastronomický vrchol a k michelinským hviezdam musela tvrdo prepracovať. Ako študentka sa počas prázdnin vybrala na brigádu do Írska, kde pomáhala v reštaurácii. A chytilo ju to za srdce. Namiesto plánovaného štúdia na univerzite nasledovalo 14 rokov spolupráce s európskou kuchárskou špičkou v Anglicku, Rakúsku a vo Francúzsku.

Eszter pracovala aj s nedávno zosnulým šéfkuchárom Joelom Robuchonom, ktorého celosvetové reštauračné impérium zdobí dovedna 32 michelinských hviezd! Varila v oboch rakúskych dvojhviezdičkových reštauráciách Steierereck a Taubenkobel. Až potom sa stala kuchárskou hviezdou v Budapešti.

Otvoriť galériu

„To, že som mala tú možnosť a česť pracovať pod Joelom Robuchonom, si veľmi vážim, lebo mi to dalo neskutočne veľa pre môj ďalší kuchársky život. Francúzska kuchyňa a celkovo gastronómia je veľmi inšpiratívna a maďarská zase pestrá a tradičná. Snažím sa to kombinovať. Vidím, že aj slovenská gastronómia napreduje a máte niekoľko kuchárskych osobností,“ dodáva prvá veľká hviezda Lady Chef.

„Takéto inšpiratívne stret­nutia s predstaviteľkami medzinárodnej kuchárskej elity máme pripravené štyri do roka. Aj to môže byť malý krôčik na ceste za slovenskou michelinskou hviezdou, ktorá je, myslím si, na Slovensku na spadnutie. Kuchárov tu máme excelentných, len nám trošku pokrivkáva marketing a náročná zahraničná klientela,“ prezradila na záver naša najlepšia kuchárka Zuzana Sisáková.

Recept od šéfkuchárky

Zajačie stehno na divoko

Suroviny: 1 kg zajačích stehien • 3 ks bobkového listu • 1 stonka tymianu • 4 guľôčky borievky • 1 ks stredne veľkej červenej cibule • 5 ks mrkvy • 1 ks zeleru • 3 dl smotany • 5 dag hladkej múky • 3 PL hrubozrnnej horčice • 2 ČL soli • 1 strúčik cesnaku • mleté čierne korenie podľa chuti • 4 dl vody • 400 g miešaných lesných húb osmažených na masle

Postup: Do väčšieho hrnca dáme variť stehná so zeleninou, s koreninami, červenou cibuľou a cesnakom. Pridáme toľko vody, aby bolo mäso zakryté. O hodinu skontrolujeme - ak stehná zmäkli, vyberieme ich na pripravenú misu. Oddelíme už nepotrebnú červenú cibuľu, cesnak, bobkové listy a borievky. Zostávajúcu zeleninu ponorným mixérom rozmixujeme. Smotanu rozšľaháme s horčicou a múkou, neskôr pridáme dve naberačky zeleninovej šťavy. Celé prepasírujeme do druhého hrnca cez sitko. Takto sa nevytvoria hrudky a konzistencia bude krémová. Do hotovej omáčky vložíme späť zajačie stehná a zhruba 20 minút dovaríme. Na záver pridáme usmažené huby a v prípade potreby ešte pridáme soľ a čierne mleté korenie.

Kto je Eszter Palágyi (32)

• Pochádza z Maďarska.

• Jediná žena ocenená Michelinovou hviezdou vo východnej Európe.

• Reštaurácia Costes v Budapešti pod jej vedením získala prvé miesto v Top 10 reštaurácií Maďarska.

• Pri príprave jedál spája tradičné maďarské chute a suroviny s francúzskou technológiou prípravy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!