Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2018 06:06 | Správy | Zahraničné správy

Vodca KĽDR privítal juhokórejského prezidenta: Tretí summit od začiatku roka

Severokórejský vodca Kim Čong-un privítal v utorok prezidenta Južnej Kórey Mun Če-ina v Pchjongjangu, kde budú spolu rokovať na treťom medzikórejskom summite od začiatku tohto roka.

Najvyšší predstaviteľ Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) a hosť zo Soulu sa vzájomne objali na pchjongjanskom medzinárodnom letisku Sunan, kam juhokórejská delegácia pricestovala v dopoludňajších hodinách miestneho času. Účastníkmi privítacieho ceremoniálu bol aj tisíce Severokórejčanov držiacich v rukách kvety, severokórejské zástavy a symboly opätovného zjednotenia Kórejského polostrova, informovala tlačová agentúra AP.

Kim a Mun s manželkami podávali ruky prítomným predstaviteľom a následne sledovali pochodujúcich príslušníkov severokórejskej čestnej stráže. Mun tiež si tiež potriasol rukou so severokórejskými civilistami a hlboko sa pred nimi uklonil.

Otvoriť galériu
Juhokórejský prezident pricestoval do Severnej Kórey na trojdňovú návštevu. S Kimom sa opäť stretne ešte v priebehu utorka, ako aj v stredu. Termín tretej tohtoročnej schôdzky Kima s Munom bol dohodnutý začiatkom septembra počas návštevy delegácie zo Soulu v Pchjongjangu. Severokórejské vedenie označilo najnovší summit za významnú príležitosť na "ďalšie urýchlenie vývoja" v medzikórejských vzťahoch.

 

Mun odletel v utorok do Pchjongjangu spolu s približne 150 predstaviteľmi z oblastí obchodu, zábavného priemyslu či športu. Časť juhokórejskej delegácie sa však vydala do Pchjongjangu už v predstihu pozemnou trasou.

Kim a Mun sa stretávajú tretíkrát od nástupu juhokórejského prezidenta do funkcie v máji 2017. Prvýkrát sa tak stalo 27. apríla, druhýkrát 26. mája tohto roku. Obe doterajšie stretnutia sa konali v pohraničnej dedine Pchanmundžom. Na predošlých summitoch s Munom, ako aj na júnovom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Singapure vyjadril Kim želanie dosiahnuť úplnú denuklearizáciu Kórejského polostrova. Tá bude jednou z kľúčových tém aj na summite v Pchjongjangu. Výsledok sa však podľa Soulu nedá predpovedať a jasné nie je ani to, či bude podpísaná záverečná deklarácia.

Medzikórejský summit v Pchjongjangu má byť zameraný na tri okruhy otázok - prvým je zlepšenie a rozvoj vzťahov medzi oboma Kóreami, druhým sprostredkovanie a podpora rokovaní o denuklearizácii Kórejského polostrova medzi Sevenou Kóreou a Spojenými štátmi a tretím znižovanie vojenského napätia v regióne. Časť summitu v Pchjongjangu bude naživo vysielaná aj v Soule. Pôjde o prvý prípad, keď budú juhokórejské médiá týmto spôsobom pokrývať udalosť v KĽDR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?