Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2018 18:19 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Hurikán Florence má už 18 obetí, odborníci varujú pred ďalšou katastrofou: To najhoršie vás ešte len čaká!

Hurikán Florence, ktorý v piatok udrel na východné pobrežie USA a v nedeľu zoslabol na tropickú depresiu, si v štátoch Severná a Južná Karolína vyžiadal 18 ľudských životov.

Búrku, ktorá tiež uväznila stovky ľudí v ich domovoch a na mnohých miestach prerušila dopravu aj dodávky elektriny, sprevádzajú mimoriadne lejaky. Predovšetkým Severnú Karolínu, ale aj Západnú Virgíniu a Virgíniu, pritom to najhoršie ešte len čaká, v nasledujúcich dňoch tam hrozia ďalšie mohutné záplavy.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Podľa štatistík americkej Národnej poveternostnej služby (NWS) spadlo do nedele na pobreží Severnej Karolíny 86 centimetrov vody. Pol milióna ľudí je bez elektriny, do krytov sa uchýlilo hlavne v Severnej Karolíne okolo 15 000 Američanov. Hladiny riek v postihnutej oblasti stále stúpajú, niektoré toky dosahujú výšky okolo sedem metrov. Len v Severnej Karolíne sa do pomoci obyvateľom zatopených oblastí zapojilo 1 000 špecializovaných záchranárov, 36 vrtuľníkov a 200 lodí. Hlavnú podporu poskytuje armáda, ktorá na východ USA náhlivo povolala 13 500 vojakov. Do pondelkového rána miestneho času (poludnie SELČ) bolo do bezpečia prepravených 1 600 ohrozených ľudí a 300 zvierat.

Prvé odhady škôd po hurikáne hovoria o desiatich až šesťdesiatich miliardách dolárov. Hrozia tiež ekologické škody spôsobené prívalmi vody, ktoré môžu vyplaviť z priemyselných podnikov, vrátane chemických tovární, toxické látky. Z postihnutých regiónov sú hlásené prvé zatopené uhoľné bane a živočíšne farmy s nebezpečným odpadom. Úrady očakávajú, že dažde potrvajú ešte tento týždeň a spôsobia množstvo vyliatych vodných tokov z brehov, a to nielen v Severnej a Južnej Karolíne.

 

Úrady v Severnej Karolíne vyzvali obyvateľov, aby v tomto štáte vôbec nevyrážali na cesty. Mnoho ciest a diaľnic je neprejazdných, prímorské mesto Wilmington je kvôli zaplaveným komunikáciám odrezané od okolia. Zásoby vody a potravín do mesta prevážajú desiatky špeciálnych vojenských automobilov. Veľké obavy podľa agentúry AP vzbudzuje pomerne hustá sieť priehrad a vodných nádrží, ktorých hrádze sa môžu pretrhnúť. Ohrozených je takmer 1 500 umelých vodných plôch, 185 z nich je vo zvlášť zlom stave.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?