Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.09.2018 06:55 | Správy | Domáce správy

Mrazivá spoveď Lýdie, ktorá prežila holokaust: Život jej zachránila jedna vec

Rodičov jej zobrali tábory smrti - mamu roztrhali psy, otec skončil v plynovej komore. Ako dvanásťročná sa dostala do českého koncentráku v Terezíne, no prežila. Lýdii Piovarcsyovej (85) pomohla opatrovateľka aj postup frontu.

Detstvo strávila na Ventúrskej ulici v Bratislave, kde bývala a kde jej rodičia vlastnili jeden z najstarších antikvariátov v meste Steiner. Idylické obdobie mladosti narušil až vznik tzv. Slovenského štátu. Fašistický vojnový režim sa snažil vyvlastniť židovský majetok a arizácia neobišla ani rodinu Steinerovcov. Zálusk na antikvariát v centre mesta si vtedy robil známy spisovateľ Ľudo Ondrejov. „On tam potom doviedol policajtov a zabezpečil, že zobrali môjho otca. Moja mama vtedy vyhlásila, že otca samého nepustí a pôjde s ním. Bol tam jeden policajt, velice slušný chlapec, a on povedal, že „toto dievčatko nezoberieme“. Ja som mala 9 rokov a zostala som tým pádom doma. A to bolo poslednýkrát, čo som ich videla,“ spomína pani Lýdia so smútkom v hlase. Obidvaja potom putovali do koncentračného táboru v Osvienčime, z ktorého už nebolo návratu. „Moju mamu tam roztrhali psy v tábore, lebo neurobila niečo, čo tí esesáci chceli. Tak ju hodili psom. A môj otec sa tam dostal do plynu,“ popisuje hrôzy kolokaustu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Zachránil ju úkryt

Jej sa podarilo ukryť, prichýlila ju nemecká opatrovateľka. Neskôr išla bývať k starým rodičom a tete do Kežmarku. „Každé prázdniny som chodila do Bratislavy, ja som si nemohla zvyknúť v Kežmarku, v malom meste. Ja som tam preplakala celé dni.“ Osudné sa jej stalo leto roku 1944. V tom čase bola na prázdninách a v dôsledku vypuknutia SNP sa nemohla vrátiť späť k rodine do Kežmarku. V Bratislave sa ukrývala v byte u jednej starej pani, ktorá pripravovala obedy pre židovské siroty. „Až kým nás jej neter všetkých, ktorí sme tam chodili, udala. Za každého rasovo prenasledovaného dostala 500 slovenských korún ako odmenu. Prišli tam potom gestapáci a všetkých nás zobrali na nákladnom aute do Serede do tábora. Odtiaľ išiel potom vlak do Terezína,“ vysvetľuje pani Lýdia.

Prežila Terezín

Do koncentračného tábora v Terezíne dorazila začiatkom roka 1945, keď mala len dvanásť rokov. Čakali ju tam tvrdé podmienky - spávala na slamníku a dostávala len malé prídely jedla. No usmialo sa na ňu šťastie. V tom čase už bola v tábore zavretá jej sesternica, ktorá vybavila presun z koncentráku. „Ja som sa dostala do detského domova, kde boli deti, ktoré tam počas vojny nazbierali a hromadne ich vozili do Osvienčimu. Tým pádom, že ja som sa tam dostala až po skončení transportov, sa mi zachránil život,“ opisuje Lýdia obdobie, keď už spojenci zatlačili nemeckú armádu naspäť na svoje územie. V detskom domove zostala až do konca vojny. Cez Prahu sa potom dostala späť na Slovensko. „V Prahe nás vtedy ubytovali v jednom päťhviezdičkovom hoteli a pre mňa to bola úzašná vec, lebo ja som od roku 1942 do oslobodenia nemala na sebe kúsok čistého prádla,“ spomína Lýdia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!